Nyheder fra ØkoWeb Danmark
Hvis du vil se de nyeste nyheder Klik her


Fredag d. 31. marts 2000

Kl. 14.20:
Slut med Strukturdirektoratet
Alle øko-sponsorers moder, Strukturdirektoratet, fusionerer med EU-direktoratet og skifter - her kl. 16 - navn til Direktoratet for FødevareErhverv. Derfor lukkes direktoratets hjemmeside-adresse www.strukdir.dk og siderne flyttes  i stedet over til den noget mindre beskrivende adresse www.effe.dk. Det fremgår ikke, om der arrangeres housewarming i den forbindelse.

Karsten Deibjerg
Karsten Deibjerg: Klap hesten

Kl. 12.25:
Klap hesten !
Skrug ikke forventningerne for højt op - hverken til eksporten eller til hjemmemarkedet. Det er nu budskabet fra flere økologiske branchefolk. På Øgruppens generalforsamling i sidste uge, sagde formanden, Lisbeth Damsgaard fra Urtekram, at der skal satses både på at udvikle eksportmarkedet og hjemmemarkedet - som nu næsten er gået i stå. Og på en konference på Radisson Hotel i København, onsdag, advarede flere mod overdrevne forventninger til hurtig udvikling af eksporten. Således gjorde den tidligere direktør i Dansk Naturmælk, John Svensson, fra Nordex Food, opmærksom på, at det engelske marked stiller krav - bl.a. til holdbarhed  - som mange danske virksomheder ikke kan opfylde opfylde. Tilsvarende opfordrede direktøren for Friland Food, Karsten Deibjerg, virksomhederne til at "klappe hesten" i forbindelse med forventninger eksport. Selv om han selv får mange henvendelser fra det britiske marked, tegner de ofte et billede af en branche i panik - og en del af henvendelserne viser sig sig senere at stamme fra de samme enkelt-kunder på det engelske marked.

John Svensson
John Svensson:
Englændere stiller krav,
som mange danske
virksomheder ikke
kan opfylde

Konferencen i København var arrangeret af EBC og er muligvis den dyreste øko-konference, som endnu er holdt her i landet. Deltagerprisen var 7.900 kr. (excl. moms) for en todages konference. Oplægsholderne var - groft sagt - den samme flok af Tordenskjolds soldater, som ofte optræder ved lignende lejligheder. Der mødte 22 betalende deltagere, overvejende fra nyere virksomheder i branchen samt fra en række reklamefirmaer.

Advarslerne mod overdrevne forventninger til eksporten kommer kort tid før 13 danske økologiske virksomheder deltager i en stor dansk eksport-satsning på messen Natural Products i London.

Torsdag d. 30. marts 2000

Kl. 12.35:
Kampagnerne har det svært
Den store mælkekampagne, som med jævne mellemrum kører i tv og ugeblade, har været meget hårdt kritiseret, især af økologiske mælkeproducenter. En af kritikpunkterne har været, at det i tv-sports fremhæves, at der generelt ikke må bruges sprøjtemidler og kunstgødning. Mange mener, at det giver forbrugerne indtryk af, at det trods alt bruges. I følge den seneste udgave af bladet Økologisk Jordbrug, bliver denne sætning nu rettet. Nu siges, det blot, at der ikke må benyttes kemiske sprøjtemidler. Det "kemiske" skal fremhæves, idet det faktisk er tilladt at sprøjte med blandt andet nogle mikroorganismer og planteudtræk. Kunstgødningen kan heller ikke nævnes, idet mælkeproducenterne faktisk kan få dispensation til at benytte mangan, hvis deres jord lider af mangel på det.

Mælkekampagnen er dog ikke den eneste kampagne, som kritiseres. Danske Slagterier kører i denne tid en kampagne for at få ungdommen til at spise mere svinekød. Den er er blevet kritiseret af forfatteren Kjeld Hansen fra BæreDygtighed. I en kommentar siger han, at det virker "særdeles frastødende på de fleste normaltbegavede mennesker, at dansk svineproduktion ikke bare er baseret på ådselsgnaveri men også på tvungen kannibalisme".

Mandag d. 27. marts 2000

polar-is-vaffel.gif (5009 bytes)
Den ny
øko-isvaffel
fra Polar Is

Kl. 14.00:
Isvafler til strandlivet
Denne første hverdag i sommertiden, giver ikke mange mindelser om badestrande og isvafler. Men i det kommende dage skulle det bedres, og så kan økologiske strandløver begynde at forberede sig: En økologisk isvaffel er for første gang ved at vinde bredere indpas i iskioskerne. Det er Polar Is, som nu lancerer en økologisk isvaffel til sine kiosker. Virksomheden har i flere år haft både ispinde og liter-is i sortimentet, men de har næsten udlukkende været solgt i supermarkeder. Nu skal isene også ud til strand-gæsterne. Derfor kommer nu både isvaffel, en mindre børne-flødeis og en nougat-is-pind. Nougat-pinden er af samme type, som den Frederiksborg Is tidligere havde i sit sortiment (også økologisk), men den forsvandt, da virksomheden blev overtaget af den noget større konkurrent, Nestlé.

Men Polar Is er ikke den eneste isproducent. Multi-øko-virksomheden, Bageriet Aurion, har naturligvis mellem sine mange økologiske produkter, også is - både i bægre og som ispinde. En vaffel er det ikke blevet til endnu, men konditor Jørn Ussing Larsen, går netop i disse dage og eksperimenterer hjemme i Ilbro - så der er god håb om, at den er fremme, inden vejret skifter.

Fredag d. 24. marts 2000

Kl. 10.00:
Praktisk Økologi opgraderer på nettet
Landets største økologiske forening Landsforeningen Praktisk Økologi er på mange måder ved at opgradere deres informationsindsats. Foreningens blad er blevet mere omfattende - og nu er tiden kommet til deres hjemmeside, som har taget skridtet ind i næste web-generation med stor overskuelighed, mindre tung grafik og fokusering flere nyheder. Samtidig har foreningen fået egen domæne-adresse www.praktiskoekologi.dk

Tirsdag d. 21. marts 2000

Kl. 11.55:
Øko-virksomheder søger faglig medarbejder
Øgruppen - brancheforeningen for de økologiske virksomheder - holder generalforsamling, torsdag. Samtidig slår foreningen nu en stilling op som faglig sekretær for virksomhederne.

Mandag d. 13. marts 2000

Bent-Claudi-lassen.jpg (2488 bytes)
Bent Claudi Lassen
under gårsdagens
øko-generalforsamling

Kl. 14.05:
Øko-grise på vej til at blive en produktion på linie med Englands-grisen
Økologien er nu for alvor ved at blive et indsats-område i den danske svinesektor. Landsforeningen Økologisk Jordbrugs generalforsamling i går, var formanden for Danske Slagterier, Bent Claudi Lassen gæstetaler, og han understregede, at han ser store muligheder i økologiske svin.

- Den økologiske svineproduktion er ved at bevæge sig fra en specialproduktion til at være en stor produktion - nøjagtig ligesom Englands-grisen, sagde Bent Claudi Lassen, som dog fremhævede, at mulighederne kun kan udnyttes, hvis de store afsætningsselskaber med bliver koblet på opgaven. Trods indgående og skarp debat, var han forbavsende enig med sin meddebatør, Ulrich Kern-Hansen fra Hanegal Økologisk Kød, som også fremhævede nødvendigheden af, at de store selskaber kommer på banen. Tilsvarende var der også enighed om, at små selskaber som Hanegal har bedre muligheder for at markedsføre det klare økologiske budskab, som er nødvendigt for at sælge varen.

Til beroligelse for flere tilføjede Bent Claudi Lassen også, at han mener, økologiske landmænd kan få mulighed for at få egen repræsentation i nogle af andelsselskabernes styrende organer, men han ønskede endnu ikke at lægge sig fast på nogen model.

Tirsdag d. 7. marts 2000

USDA National Organic Program

Kl. 23.15:
USA starter et "nationalt økologisk program"
På en pressekonference her til aften foretog USA's landbrugsminister et "strike back" efter fiaskoen med sit sidste forslag til økologiske regler. Dan Glichman lancerede et Nationalt Økologisk Program, som skal vise, at Clinton-administrationen mener det seriøst med økologisk landbrug. Genmodificerede Organismer (GMO) er nu udelukket fra økologiske produkter. Der lanceres et forskningsprogram på 5 millioner dollars og lanceres et amerikansk økologisk "Ø-mærke".

Dan Glickman offentliggør UNOP
Dan Glickman, da han
for nogle timer siden
offentliggjorde det
økologiske program

I forslaget til økologi-regler bliver der 3 muligheder for at markedsføre økologiske varer: "100 procent Økologisk", "Økologisk" og "Produceret med økologiske ingredienser". Den sidste type produkter skal være produceret af mindst 50 procent økologiske råvarer. Det tilsvarende krav i EU er, at varen indeholder mindst 70 procent økologiske råvarer for at kunne markedsføres som "delsvist økologisk".

Ønsker man at høre præsentationen og journalisternes spørgsmål til forslaget, kan det stadig lade sig gøre, idet lyd og billeder stadig kan hentes. For at få udbytte af det skal man dog installerere Real Player. Det er det samme program, som man bruger, hvis man for eksempel ønsker at høre Danmarks Radio på nettet.

glickman.gif (5280 bytes)
Landbrugsminister
Dan Glickman

Kl. 11.15:
USA offentliggør økologiske regler i dag
USA's landbrugsministerium, USDA, har meddelt, at man i dag vil offentliggøre et nyt forslag til nationale økologiske regler. Offentliggørelsen vil ske kl. 12.30 Washington-tid, hvilket svarer til kl. 19.30 dansk tid. Da vil landbrugsminister Dan Glickman præsentere reglerne ved en pressekonference.

Der kan jo - bl.a. i Danmark - være enkelte interesserede, som ikke er i stand til at nå et fly til konferencen. Men det er der råd for. Pressekonferencen sendes - live - på internettet fra USDA's hjemmeside med både lyd og billede.

Sidste gang USDA fremkom med et forslag til nationale økologiske regler gav det anledning til et ramaskrig overalt i den økologiske verden. Med 297.000 protester og ændringsforslag blev forslaget det mest kommenterede lovforslag i USA's historie, blandt andet fordi det åbnede mulighed for både økologisk gensplejsning og økologiske burhøns. Nu prøver Dan Glickman igen, og de hidtidige forlydener tyder på, at forslaget er strammet gevaldigt op.

Der vil efter offentliggørelsen blive en 3 måneders høringsperiode. Så må vi se om, Dan Glickman får færre breve at læse denne gang.

Torsdag d. 2. marts 2000

natt-och-dag.jpg (2851 bytes)
Åke Natt och Dag

Kl. 16.45:
KRAV's leder træder af
Lederen af den svenske økologi-kontrol KRAV forlader sit job efter kun to år på posten. Manden med det opsigtsvækkende navn, Åke Natt och Dag, bliver i stedet miljøchef i en af KRAV's medlemsorganisationer KF - som svarer til det danske FDB.

Åke Natt och Dag kendes af mange danske virksomheder og organisationer, blandt andet på grund af problemerne med at få det svenske KRAV-mærke på danske varer. Her repræsenter hr. Natt och Dag naturligvis de svenske synspunkter, og på sin egen lune facon har han altid en ny sarkastisk bemærkning klar til at beskrive det afsnit i den danske Aktionsplan II, som betegner KRAV som en protektionistisk organisation, der ikke anerkender andre landes kontrolarbejde. Heri er han selvsagt ikke enig.

Åke Natt och Dag bliver på posten som KRAV's leder indtil en ny er udpeget.

Guide til et grønt årtusinde

Kl. 14.30:
Ny forbrugerguide - også om kogalskab
De, som kan huske så langt tilbage, vil erindre, hvordan Den Grønne Forbrugerguide for år tilbage gav stødet til en enorm opmærksomhed omkring den politiske forbruger. Det var en af de helt store bogsucceser den gang. I dag - ti år senere - har forfatterne bag bogen, John Elkington og Julia Hailes, udgivet endnu en bog "Manual 2000". Bogen er - lige som forbrugerguiden var det - fordansket af Kjeld Hansen, som har givet den danske udgave titlen Guide til et grønt årtusinde.

På sine 565 sider gennemgår bogen en stor del af det moderne menneske liv og giver et lavine af oplysninger og gode råd til hvordan man kan gøre verden grønnere. Aktuelt lyder rådet om kogalskab således: "Bliv vegetar. Spis kun økologisk eller "fritgående" kød. Eller fold hænderne og håb på, at politikere og landmænd har taget ved lære af denne katastrofe."

Blandt de mange spøjse oplysninger i bogen kan iøvrigt nævnes, at flere landmænd har taget deres eget liv på grund af forbuddet mod salg af oksekød, end der er døde mennesker på grund af Creutzfeldt-Jakob-syndrom.

MARKEDSPLADSEN

17. marts
Kalve købes.
Se rubrikannoncerne.

8. marts
Podemateriale til svampedyrkning, sælges.
Se rubrikannoncerne.

7. marts
Jersey kvier sælges.
Se rubrikannoncerne.

6. marts
Kalve til viderefedning, købes.
Se rubrikannoncerne.

Vil du vide, hvad der er sket endnu tidligere? Så klik her