Nyheder fra ØkoWeb Danmark
Hvis du vil se de nyeste nyheder Klik her


 

Torsdag d. 28. september 2000

Kl. 11.25:
Ny liste over økologiske torve og gårdbutikker
Stalddørskataloget er blevet opdateret på nettet. En række gårdbutikker, abonnementsordninger m.v. er nye. Og mange gamle oplysninger er rettet. Som noget nyt rummer siden nu også en torveliste, hvor danske by-torve med økologiske stande er sat op by for by. En lignende specialliste over abonnementsordninger er på vej.

Økologiske landmænd som ønsker at blive optaget på listen - eller har rettelser til kan indsende oplysninger her.

Tirsdag d. 26. september 2000

Kl. 14.00:
Oldboys-forskere styrker Praktisk Økologi
Danmarks største økologiske forening, Landsforeningen Praktisk Økologi, har mange unge aktive, herunder formanden. Men på foreningens generalforsamling i weekenden fik bestyrelsen også styrket sin senior-side. Bestyrelsen rummer nu næsten et "oldboys" hold af økologiske forskere, idet Per Kølster, tidligere øko-forsker ved Landbohøjskolens Agroøkologi-gruppe, blev valgt ind i bestyrelsen. I forvejen sidder den kendte foredragsholder Ane Bodil Søgaard i bestyrelsen - nu som viceformand.

For at sikre korrekthed i sladderhistorierne, bør det måske bekræftes, at det nye bestyrelsesmedlem er den samme Per Kølster som deler gård og familie med den endnu mere kendte økolog Camilla Plum.

Mandag d. 25. september 2000

Kl. 14.35:
Landbo-formand bryder med Arla
Der er nu næsten tradition for, at De Danske Landboforeningers økologi-repræsentanter bryder med de herskende toner i dansk landbrug. Den tidligere repræsentant Günther Lorenzen blev biodynamiker og solo-biodynamisk-leverandør til det lille øko-mejeri Naturmælk, og nu viser også den nuværende repræsentant, Evald Vestergaard, sine oprørs-tendenser. Til dagens Aktuelt lufter han sin modstand mod, at Arla Foods hælder over halvdelen af den økologiske mælk i den konventionelle mælketank og taler - som tidligere - for, at økologerne skal have deres egen selvstændige enhed i selskabet. Men nu tager han yderligere konsekvensen og starter sit eget gårdmejeri i det midjyske.

Evald Vestergaard er formand for De Danske Landboforeningers Økologiudvalg. Han mener, at Arla skulle fremstille flere økologiske specialoste istedet for at satse på discountvarer. Det følger Aktuelt op på i en anden af dagens artikler, hvor restauratør Mette Martinussen anmelder 12 forskellige økologiske oste. En af dem, Thises "øko-blue" får en næsten virtuel kønsspecifik anmeldelse: "hvis man var mand og skulle have et stykke ost, tror jeg den ville være rigtig dejlig".

Fredag d. 22. september 2000

Kl. 13.25:
Pesticid-chef bliver ny direktør i DN
Her til formiddag blev Gunver Bennekou præsenteret som ny direktør for Damarks Naturfredningsforening. Se under navne.
Kl. 12.40:
En økologisk vindrikkers tragedie
Her op til weekenden kan det måske være i orden at bringe et link til en mere kuriøs økologi-side. Fagbladet Ingeniøren bringer i denne uge en vin-drikkende økologs bekendelse af, at han har forurenet sin have med propper fra vinflasker. Kork-propper er komposterbare, men det tager flere år, og indtil da flyder de ovenpå, når det regner. Læs den tragiske historie på Ingeniørens bagside.

Torsdag d. 21. september 2000

Kl. 15.20:
GMO-fri amtskøkkener og ministeriel øko-mad
Mange offentlige køkkener går i en stadig mere økologisk retning. Ritzaus Bureau oplyser, at Københavns Amt i aftes vedtog at begrænse brugen af genmodificerede fødevarer (GMO) i sine storkøkkener. Formanden for amtets miljøudvalg, SF'eren Allan Schneidermann, skønner, at 80-90 procent af amtets måltider bliver fri for GMO. Undtaget er bl.a. institutioner, hvor klienter selv står for indkøb og madlavning. Amtet har bl.a. taget sin beslutning efter en undersøgelse, som viste, at amtets større køkkener ofte kræver ret til levering af økologiske varer, når de indgår indkøbsaftaler.

I dag skriver bladet Økologisk Jordbrug, at økologiske fødevarer nu dominerer i flere ministeriers køkkener. Det bedst til i Miljøministeriet, hvor 90 procent af varerne er økologiske. Men også Fødevare- og Sundhedsministeriet klarer sig godt med 60 procent. I Kulturministeriet, hvor Elsebeth Gerner Nielsen, den tidligere formand for Den Grønne Fond, er minister, er omkring halvdelen af råvarerne økoloogiske.

Tirsdag d. 19. september 2000

Kl. 15.35:
Øko-formand i nyt job
Formanden for Landsforeningen Praktisk Økologi, Mads Haugaard Jordansen, er blevet ansat af den økologiske internet-virksomhed Aarstiderne.com. Se under Navne.

Landsforeningen Praktisk Økologi holder iøvrigt generalforsamling i den kommende weekend.

Kl. 11.45:
Mere gift i økologisk korn
Økologisk korn indeholder mere af den farlige svampegift Ochratoksion A, skriver Berlingke Tidende i dag. Årsagen kan være, at økologiske landmænd har været for dårlige til at få kornet tørret. Men problemet er stærkt faldende. I perioden fra 1986-1992 var indholdet på 5,4 mikrogram i økologisk korn, mens det var 1,2 mikrogram i konventionelt korn. Men fra 1993-1997 var indholdet faldet til henholdsvist 1,9 i økologisk korn og 0,7 i konventionelt korn.

Værst så det ud i 1987, hvor økologisk korn indeholdt 13 mikrogram og dermed langt over den "Tolerable Daglige Indtagelse" på 5 mikrogram. Men bromatolog Kevin Jørgensen, Fødevaredirektoratet siger til Berlingske Tidende, at der i dag ikke er grund til at fraråde folk at spise økologisk brød. Grænseværdien overskrides ikke - heller ikke selv om man udelukkende spiser økologiske kornprodukter.

Mandag d. 18. september 2000

Kl. 11.35:
Heslegård Æg opgiver anke
Ejeren af Heslegård Æg, Niels Johnsen, har opgivet at anke vinterens byretsdom for salg af 148.000 æg under den falske betegnelse "økologiske". Samtidig har anklagemyndigheden opgivet sin anke. Dermed er Heslegård Æg endegyldigt indehaver af rekorden i økologisk svindel med en bøde på 100.000 kr.

Der bliver dog ikke flere æg fra Heslegård Æg, idet Danæg har købt alle maskiner, kundekartoteker m.v. Men selve firmaet Heslegård Æg har Danæg ikke købt. Som direktøren for Danæg, Ernst Mittag, i dag udtrykker det overfor ØkoWeb'en:

"Vi købte aktiviteterne i virksomheden, men vi købte ikke de eventuelle lig, som lå i lasten".

Fredag d. 15. september 2000

Kl. 14.25:
350 tilmeldt til øko-kongres i Brædstrup
Økologi-Kongres 2000 er den næste store økologiske begivenhed i Danmark. Kongressen finder d. 1. og 2. november. I dag  - som er sidste tilmeldingsfrist - har 350 tilmeldt sig. En stor del af dem har tilmeldt sig på den formular, som er lagt på internettet.

I rækken af notabiliteter, som optræder på kongressen, er blandt andet Fødevareministeren og Patrick Holden fra den engelske øko-organisation Soil Association. Skulle man blive fristet af programmet, men endnu ikke har tilmeldt sig, så er det vist ingen hemmelighed, at Hotel Pejsegaarden i Brædstrup faktisk kan rumme mere end 350 mennesker. Så der skulle være ganske gode muligheder for at nå det endnu - hvis man ikke tænker alt for længe.

Torsdag d. 14. september 2000

Kl. 10.15:
Friland Food er fremtids-model for Danish Crown
Det delvist økologiske kødselskab Friland Food ser ud til at blive model for udviklingen i Nordeuropas største kødselskab Danish Crown. Friland Food er reelt et datterselskab af Danish Crown, og under lanceringen af Danish Crowns nye vedtægter fremhæves Friland Food som et eksempel på, hvordan koncernen vil bevæge sig i fremtiden. Målet er, at producenter i særlige produktionsgrene - som den økologiske - kan have egne divisioner med egne bestyrelser og ledelser og dermed mere direkte indflydelse fra leverandørerne. I en pressemeddelelse om den nye struktur, fremhæver Danish Crown, at Friland Food er et eksempel på denne udvikling.

I Friland Foods tilfælde er integrationen yderligere speciel ved, at Danish Crown i vinter ansatte Friland Foods direktør, Karsten Deibjerg, som salgschef for konventionelt kød i Danmark samtidig med, at han er fortsat som administrerende direktør i Friland Food.

Kl. 9.50:
Ét britisk supermarked sælger
mere end alle i hele Danmark

Mens det økologiske marked i Danmark stagnerer, rykker andre landes markeder frem. Ikke mindst i Storbritannien er interessen stor. Økologi er blevet et konkurrence-parameter blandt de britiske supermarkeder. Igennem lang tid har Sainsbury's markedsført sig på at være den mest økologiske kæde, men konkurrenterne skærper tonen. Nyhedsbureauet Reuter oplyser, at den meget store supermarkedskæde Tesco har øget sin økologiske omsætning med 100 procent i løbet af de sidste ni måneder og i denne uge vil sikre, at der er mindst 100 forskellige økologiske varer i alle Tescos 659 supermarkeder. Kæden forventer at øge sit samlede antal økologiske "varenumre" til 745 i løbet af efteråret og tror på at nå en økologisk omsætning på 250 millioner pund i år. Det svarer til tre milliarder kroner - eller mere end den skønnede økologiske omsætning i hele Danmark! Kæden anser det økologiske område som et af de vigtigste konkurrenceområder og håber at nå milliard'en i år 2005 (målt i Pund Sterling). Tidligere på måneden provokerede en anden supermarkedskonkurrent, Iceland, ved at sælge økologiske varer uden merpris.

Tirsdag d. 12. september 2000

Kl. 15.20:
Ny øko-svindel sag er på vej
Endnu en sag om svindel med økologiske produkter er under opsejling. Et københavnsk cateringfirma er tiltalt for at have solgt konventionelt kød til en kunde, som fik oplyst, at det var økologisk. Sagen har været længe undervejs. Den blev overgivet til kriminalpolitiet i Frederiksberg for over et halvt år siden og kommer for retten i Frederiksberg i november.

Kødsagen er dog næppe så omfattende som den tidligere omtalte ægsag. I den kommmende sag, har anklagemyndigheden kun rejst tiltale for overtrædelse af fødevare- og økologilovgivningen, mens der ikke er påstand om bedrageri. Det betyder, at der ikke er grund til at tro, at cateringvirksomheden har haft foretaget noget henblik på at tjene store penge på det.

I sidste uge meddelte Fødevaredirektoratet, at man i fremtiden ville inddrage en virksomheds økologitilladelse straks, hvis der var anledning til en politi-sag. Men det er ikke gjort i dette tilfælde. Fødevareregion København, som sagen hører under, oplyser at man ikke følger de nye skrappere retningslinier, fordi sagen startede længe inden de nye strengere retningslinier blev lagt.

Fredag d. 8. september 2000

Kl. 10.50:
Svensk landboforening bliver verdens
første konventionelle IFOAM-medlem

De svenske økologiske organisation Ekologiska Lantbrukarna har besluttet at gå i et tættere samarbejde med de konventionelle landboforeninger Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Formålet med samarbejdet er blandt andet at skabe forudsætningen for en øget produktion af økologiske produkter. Offentliggørelsen sker samtidig med, at ny undersøgelse viser, at op til 40 procent af de svenske landmænd ville overveje at lægge om til økologisk drift. I forbindelse med det øgede samarbejde har Lantbrukarnas Riksförbund også søgt om at blive optaget som associeret medlem af den internationale økologiske organisation IFOAM. LRF bliver dermed det den første konventionelle landbrugsorganisation, som bliver medlem af verdensorganisationen. LRF kan kun opnå associeret medlemskab. Fuldt medlemskab kan en organisation kun opnå, hvis dens aktiviteteter er overvejende økologiske. Og det kan ingen konventionel landboorganisation vist præstere i dag. LRF har siden 1985 været medlem af styrelsen i KRAV, den svenske økologiske kontrolorganisation.

Torsdag d. 7. september 2000

Kl. 12.05:
DR dømt til at berigtige hønse-udsendelse
De økologiske ægproducenter har fået en undskyldning. Årsagen er, at Danmarks Radio i udsendelsen "Miljø med mere" den 4. april bragte billeder, som gav et vildledende indtryk af økologisk ægproduktion. Udsendelsen handlede om dyrevelfærd hos økologiske høns, og som illustration bragte Danmarks Radio filmklip af afpillede høns. Men hønsene var ikke økologiske, og filmklippene var fem år gamle. Det har Pressenævnet nu kritiseret, og Danmarks Radio er blevet dømt til at bringe et berigtigelse om udsendelsen.

Sagen var anlagt af ægproducenten Arne Bæk Jensen fra Svenstrup ved Hammel. Pressenævnets kendelse blev truffet d. 30. august, men kendelsen er endnu ikke at finde på internettet. Pressenævnets sekretariat oplyser dog, at den sandsynligvis vil blive lagt på nævnets hjemmeside i løbet af i dag.

Onsdag d. 6. september 2000

Kl. 11.20:
Svindel-virksomheder bliver stoppet straks
Fødevaremyndighederne vil i fremtiden gå hårdere til værks, når virksomheder overtræder økologi-reglerne. I fremtiden vil Fødevareregionerne straks tage autorisationen fra en virksomhed, hvis kontrollen afslører så grove overtrædelser, at det skal meldes til politiet.

Stramningen er en direkte konsekvens sagen om Heslegård Æg tidligere på året, hvor ægvirksomheden både under og efter retssagen kunne sælge økologiske æg, selv om virksomheden blev idømt den største bøde i økologibranchens historie - 100.000 kr.

- Sager som Heslegård Æg kan påvirke forbrugernes tillid til økologimærket, og dén sag har medført, at vi har gennemgået alle sanktionsmuligheder i forhold til økologiske producenter og anvendelsen af dem, siger chefkonsulent Alice Sørensen fra Fødevaredirektoratet til Ritzaus Bureau. Interviewet kan bl.a. læses i Politiken.

Både Heslegård Æg og Fødevaredirektoratet ankede dommen fra i vinter, og den ventes at komme op i Østre Landsret senere i denne måned. For forbrugerne har sagen dog mindre betydning nu, idet Heslegård Æg er blevet opkøbt af Danæg og derfor ikke længere eksisterer som selvstændig virksomhed.

Tirsdag d. 5. september 2000

Kl. 11.35:
Vejret ramte de økologiske høstmarkeder hårdt
Med over 5.000 besøgende blev Grantoftegård i Ballerup den absolute topscorer, da 135 økologiske gårde holdt høstmarked i weekenden. I løbet i går blev det samlede besøgstal gjort op til 45.000. Det er lidt færre end sidste år, hvor tallet blev opgjort til 47.000 besøgende fordelt på 119 bedrifter. Tallet kan dog ikke opgøres helt præcist, idet kun de færreste landmænd har installeret tælleapparater på gården. Men tages optællingerne for gode varer, betyder det et fald i det gennemsnitlige besøgstal på 16 procent i forhold til sidste år. Og forklaringen er næppe svær at finde: Vejret. På Sjælland druknede samtlige lørdags-markeder i regn, og det har næppe kunnet undgå at påvirke folkets lyst til at komme i marken.

joern-jespersen.gif (2216 bytes)
Formanden for
fødevareudvalget
Jørn Jespersen

Kl. 11.05:
Forslag om 100 millioner til at sænke prisen på øko-varer
Toppen skal skæres af de økologiske varers pris. Det mener formanden for Folketingets fødevareudvalg, SF'eren Jørn Jespersen. Han siger i dag til dagbladet Aktuelt, at SF - i forbindelse med forhandlingerne om finansloven - vil foreslå et tilskud på 100 millioner kroner til at nedsætte priserne på økologiske varer, specielt de meget dyre produkter som kød.

Ifølge Jørn Jespersen bør efteråret bruges til at finde en metode som sikrer, at tilskudet faktisk kommer de økologiske forbrugere til gode. "Der er nok af gribbe, som vil have fat i pengene" siger udvalgsformanden til Aktuelt.

Jørn Jespersen havde helst set, at momsen kunne nedsættes på de økologiske varer, men det opgiver han på forhånd, idet det sandsynligvis vil møde stor modstand i regeringen.

At der er modstand mod særlige moms-undtagelser blandt regeringens økonomiske ministre er sikkert korrekt. Den nu tidligere fødevareminister - Henrik Dam Kristensen - blev engang på et møde med økologiske landmænd foreslået at nedsætte momsen på øko-varer. Hertil svarede han:

- Jeg har nævnt forslaget for skatteministeren, men han bliver altså helt tom i blikket, når jeg snakker om det!

Søndag d. 3. september 2000

Kl. 10.45:
Høstmarkederne fortsætter i dag
I dag starter 2. dag af de økologiske høstmarkeder. Mange åbnede her kl. 10. Den første dag - i går - var en rigtig regnvejrsdag, men der er endnu ikke noget overblik over, hvor mange som trodsede vandmasserne. Mange af de 135 gårde holder åbent begge dage, mens nogle kun holder åbent i dag. Enkelte holdt kun åbent i går.

Blandt dem som åbner for første gang i dag, er det kendte gods Svanholm, på Sjælland, og Udgården i Østjylland, hvor ØkoWeb'en holder online redaktion på gården. Først mandag tælles op, hvor mange som har besøgt høstmarkederne landet over.

Find de nærmeste høstmarkeder på Økologiens Hus' hjemmeside. Har du ikke tid i dag, er der mulighed for at besøge lige så mange gårde næsten hver dag året rundt via de mange stalddørssælgere, som findes landet over.

Lørdag d. 2. september 2000

gunnar-rundgren.jpg (3928 bytes)
Ny præsident:
Gunnar Rundgren

Kl. 15.15:
Svensker valgt til øko-præsident i dag
Den internationale økologiske organisation IFOAM fik ny præsident i dag. Valget faldt på Gunnar Rundgren. Han er kendt for sit arbejde med kontrol, blandt andet indenfor IFOAM's akkrediteringsprogram samt for det svenske konsulentfirma, Grolink. I Sverige driver han også Torfolk Gård, som kendes fra marmelade og saft i danske butikker

Gunnar Rundgren er meget økologisk og overordentlig svensk. Og det i en sådan grad, at han som én af ganske få mennesker i verden indtager KRAV-godkendt økologisk "snus". På trods af denne for mange danskere uforståelige skavank, har han fået massiv dansk støtte til sit kandidatur. De danske IFOAM-medlemmer - også ØkoWeb Danmark - har stemt for hans plads i IFOAM's World Board. Han har i flere sammenhænge haft tæt kontakt til Danmark og bistod bl.a., da Fødevaredirektoratet sidste år skulle udrede mulighederne for, at den danske statskontrol blev akkrediteret af IFOAM.

To tidligere præsidenter for IFOAM, Linda Bullard og Hervé la Prairie, valgte begge at træde ud af bestyrelsen i dag, mens Everard Byer fra Trinidad ikke blev genvalgt. Han er også en hyppig gæst i Danmark og har bl.a. tilknytning til kødfirmaet Hanegal. Nye i bestyrelsen er også Praha Mahale fra Indien og Katsushige Murayama fra Japan. Sidstnævne tilhører den ikke-religiøse fløj af den japanske økologiske bevægelse. I Japan er den mere religiøse retning "Mokisio Okada" både økonomisk og organisatorisk meget stærk, så det nye IFOAM-medlem skal ikke nødvendigvis vente stor hjemlig støtte i sit bestyrelsesarbejde.

Fredag d. 1. september 2000

Kl. 13.25:
Hvor skal øko-varerne komme fra?
For år tilbage brugte den økologiske bevægelse sloganet Økologisk jordbrug - for fremtiden. Det er også titlen på en ny rapport fra Statens Jordbrugsøkonomiske Institut, dog med den lille tilføjelse, at der er sat et spørgsmålstegn efter udsagnet, så den nu hedder "Økologisk jordbrug for fremtiden" (ligger som pdf-fil). I rapporten stiller forfatteren, Paul Rye Kledal, nemlig spørgsmålstegn ved flere meget vigtige antagelser i den økologiske branche.

Rapporten sætter spørgsmålstegn ved, om det er en god idé at satse på stor eksport, når det kan blive et problem overhovedet at få varerne produceret. Gennem spørgeskemaundersøgelser og regnskabsanalyser blandt landmænd i Vejle Amt når rapporten blandt andet frem til, at det sandsynligvis kun er 15 procent af de danske landmænd, som vil lægge om over de næste ti år. Rapporten konkluderer direkte, at de omlægningsrater, der regnes med i Aktionsplan II og Bichel-udvalgets rapporter ikke er realistiske. Hertil kommer, at de mest sandsynlige kommende omlæggere er deltidslandbrug på de ringere jorde.

I forbindelse med offentliggørelsen af rapporten, siger Paul Rye Kledal, at han håber, rapporten rejser til diskussion om, hvordan økologien skal udvikle sig. Han mener, man har ladet sig begejstre af de mange mælke-omlæggere uden at kigge længere ud i fremtiden:

- Man har deponeret de politiske visioner til markedets hidtige vækst, og lukket øjnene for, at det har været unge dynamiske mælkeproducenter på få store heltidsbrug, som har været drivkraften i økologisk jordbrugs markedssucces, siger Paul Rye Kledal i dag til ØkoWeb DK.

MARKEDSPLADSEN
27. september
Jersey kælvekvier og kalve sælges
Se: rubrikannoncerne

26. september
Studekød sælges
Se: rubrikannoncerne

25. september
Værelse i Hvidovre og omegn, søges.
Se: rubrikannoncerne

22. september
100 tdr. vårbyg m. ærter, sælges.
Se: rubrikannoncerne

21. september
Friland Food udbetaler igen månedstillæg for slagtesvin.
Se: Noteringerne

18. september
Noteringen for smågrise ændret.
Se: Noteringerne

11. september
Friland Foods august-tillæg for kvæg er beregnet
Se: Noteringerne

8. september
Noteringen for smågrise falder.
Se: Noteringerne

5. september
Omlægnings-lupin sælges
Se: rubrikannoncerne

3. september
Græsning udlejes
Se: rubrikannoncerne 


2. september
* Hanegal søger landbrugsmedhjælper
* Gotlandsfår og juleneg sælges
Se: rubrikannoncerne

1. september
Noteringen for smågrise stiger.
Se: Noteringerne

28. august

25. september
Værelse i Hvidovre og omegn, søges.
Se: rubrikannoncerne

22. september
100 tdr. vårbyg m. ærter, sælges.
Se: rubrikannoncerne

21. september
Friland Food udbetaler igen månedstillæg for slagtesvin.
Se: Noteringerne

18. september
Noteringen for smågrise ændret.
Se: Noteringerne

11. september
Friland Foods august-tillæg for kvæg er beregnet
Se: Noteringerne

8. september
Noteringen for smågrise falder.
Se: Noteringerne

5. september
Omlægnings-lupin sælges
Se: rubrikannoncerne

3. september
Græsning udlejes
Se: rubrikannoncerne 


2. september
* Hanegal søger landbrugsmedhjælper
* Gotlandsfår og juleneg sælges
Se: rubrikannoncerne

1. september
Noteringen for smågrise stiger.
Se: Noteringerne

Vil du vide, hvad der er sket endnu tidligere? Så klik her