|
Onsdag 28. februar 2001 |
Kl. 9.40:
Billeder
fra årets Biofach
ØkoWeb'en har nu lagt en
lille Biofach-side på nettet. Siden giver nogle
stemnings- og personbilleder fra verdens største økologiske messe. Teksterne er på
engelsk, idet siden også vil blive på ØkoWeb'ens engelske afdeling, Organic.dk. Men da siden stort set består af billeder,
gør det næppe den store forskel. |
Tirsdag 27. februar 2001 |
Lisbeth Damsgaard
|
Kl. 15.20:
Til kamp om
Den Økologiske Guldmedalje
Danske økologiske
fødevareproducenter får nu mulighed for at vise, hvad de rent faktisk kan. Bestyrelsen i
deres brancheforening, Øgruppen,
introducerer på årets generalforsamling den 28. marts en konkurrence om kvaliteten af de
økologiske fødevarer fordelt på fem forskellige kategorier. Det oplyser Lisbeth
Damsgaard, formand for Øgruppen i en pressemeddelelse i dag. Kampberedte virksomheder
skal tilmelde deres produkter - som skal være lanceret i år 2000 og af forarbejdet art -
senest 8. marts. I tilfælde af overvældende tilslutning vil dommerne på selve dagen
nominere et udvalg til endelig bedømmelse senere. Dommerpanelet består af Kille Enna,
madinspirator hos Kvickly,
Søren Ejlersen fra Årstiderne og Per Brun fra Emmerys. Øgruppen vil uddele Den Økologiske
Guldmedalje hvert år ved generalforsamlingen. |
Kl. 14.10:
Fødevarerevser:
Økologerne har sovet i timen
Så
bombastisk udtaler en af dansk fødevareproduktions største revsere sig i seneste nummer
af Butiks Avisen. Præsidenten for det Danske Gastronomiske Akademi og fadderen til
Måltidets Hus Jan Krag Jakobsen køber altid eksempelvis økologiske mælkeprodukter, men
mest af etiske grunde. Efterhånden som den økologiske produktion bliver
industrialiseret, kan han ikke længere smage forskel. Sansen for kvalitet er ofte et
spørgsmål om tilvænning, mener han, hvor producenterne ikke kan gå ud fra, at folk ved
første møde vil værdsætte den sublime kvalitet. Mangfoldigheden i de danske fødevarer
vil være med til at skærpe kundernes kvalitetssans - og kvalitet, det vil i hvert fald
de fleste forbrugere godt betale for, mener han. |
Kl. 10.40:
Landmænd
og FDB: Forbrugerne svigter
Da
Landsudvalget for Kvæg afholdt årsmøde i Herning i går, beklagede udvalgsformand,
Mogens Anholm, udviklingen inden for økologien, skriver Berlingske Tidende.
- Kun fem procent af mælken sælges som økologisk, selvom ti procent af produktionen er
omlagt til økologi. Hvor er det samfund, der har råbt på økologi, nu vi har varen?
spurgte Anholm retorisk. Han forudser, at mange landmænd der lagde om for fire-fem år
siden nu vender tilbage til konventionel produktion på grund af dårlig økonomi.Når indkøbsvognen skal fyldes,
er danskerne i teorien overordentligt politisk korrekte. Men når varerne i praksis skal
hives ned fra hylderne og hen til kassedamen, er det ofte slut med idealismen. Politiken skriver om en ny
undersøgelse, der underbygger Anholms frustration og også bakkes op af FDB. Dagens Aktuelt anskuer til gengæld problemet
fra en økologisk forbrugers synspunkt, der finder det dybt deprimerende at handle i sin
lokale brugsforretning.
- Butikken er fyldt op med store skilte: Stil krav, det gør vi. Jeg ved ikke hvilke krav,
SuperBrugsen her stiller - det er
ikke til at få øje på,' siger den frustrerede forbruger. |
Mandag 26. februar 2001 |
Spredningen af
Mund- og klovsyge i
i Storbritannien. Kilde: VetInfo
|
Kl. 13.00:
Fodring med
madaffald mulig årsag til M&K-udbrud
Mens
økologer med rette har kunnet pege fingre af det konventionelle landbrug i sagen om
kogalskab, er der grund til en lavere cigarføring, når det gælder verdens - vel nok -
mest smitsomme og frygtede landbrugssygdom: Mund- og klovsyge. I løbet af kort tid har
sygdommen spredt sig over størstedelen af England, og man er allerede begyndt at slå
importerede dyr ned i Tyskland, selv om sygdommen end ikke er konstateret dér - endnu.
Mistanken falder på fodring med dårligt opvarmede madrester. I Danmark er der næppe
problemer blandt professionelle landmænd, men hos økologisk sindede hobbybrugere er der
forståelig trang til at udnytte ressourcerne godt - og dermed fodre privatgrisen med
madaffald. Den praksis skaber kuldegysninger i Fødevaredirektoratet. Fodring med
madaffald er kun tilladt, hvis maden er kogt, og der ikke findes køer eller får på
bedriften. Det eneste sted, hvor
man professionelt arbejder med sygdommen, øen Lindholm,
går man langt videre. Her koges også gyllen, og alle forsøgsdyr kremeres efter brug. Danske Slagterier har en god informationsside, hvor man blandt andet kan følge
udviklingen i mund- og klovsygesituationen. |
Kl. 11.00:
Riit: Alt
for få kommuner på økologisk omstilling
Kun omkring 10 af landets 275 kommuner har indført
økologisk mad på plejehjem eller i børnehaver. 25 millioner støttekroner fra Fødevareministeriet ligger ubrugte hen, skriver Information
i dag. Kommunernes nølen fik skarpe kommentarer fra fødevareminister Ritt Bjerregaard på Kommunernes Landsforenings
økologikonference i torsdags. Hun bebrejdede flertallet af kommuner for at tænke i
kortsigtede kroner og ører, hvor erfaringer fra blandt andre Albertslund, Roskilde
og Høje Taastrup viser, at økologisk
omstilling i børnehaver og på plejehjem på længere sigt ikke behøver at koste ekstra
og tilmed giver sundere madvaner. |
Kl. 9.40:
Forår med
biodynamikerne
Der har i
nogen tid været stille om biodynamikerne, men nu springer de ud med tre temamøder i det
tidlige forår. Biodynamisk
Forening inviterer økologer, konsulenter og medarbejdere på økologiske og
biodynamiske bedrifter til orientering om grundlæggende elementer i den biodynamiske
jordbrugsform: livs- og natursynet, husdyrenes og gødningens betydning for
humusdannelsen, de biodynamiske præparater og fødevarekvalitet. Oplægsholderne vil
også komme ind på resultater af forsøg og forskning med jordkvalitet, rodudvikling,
udbytter og ernæringskvalitet. Læs mere om møderne i marts i kalenderen,
herunder tider, steder og tilmelding. |
Fredag 23. februar 2001 |
Kl. 17.00:
FDB skifter
Danæg ud med Dueholm
Fra den 1. juli bliver det
Dueholm Økologiske Ægpakkeri - og ikke som hidtil landets ubetinget største ægpakkeri Danæg - der levererer alle økologiske æg til FDB, skriver Økologisk
Jordbrug i dag. Aftalen betyder, at Dueholm får brug for æg fra op til 100.000
hønepladser mere - men Danæg-producenterne, der selv ejer deres pakkeri, er på nær en
enkelt ikke interesserede i at skifte, så Dueholm har brug for nye producenter. Formanden
for de økologiske ægproducenters brancheforening,
Jørgen Petersen, bryder sig ikke om, at FDB på den måde skaber uro på markedet. Hvor
der det seneste par år har været balance mellem udbud og efterspørgsel, frygter han nu
overproduktion - og at Dueholms nye producenter vil stå med håret i postkassen, hvis FDB
om et år eller to igen skifter tilbage til Danæg. FDBs kategorichef Nikolaj Bejer
svarer, at det er en naturlig ting for FDB at skifte leverandører med mellemrum. Skiftet
til Dueholm begrunder han blandt andet med, at det er et rent økologisk pakkeri. |
Kl. 9.45:
Svensk
økologisk "kult-reklamefilm" nu igen på nettet
Änglamark
er det økologiske varemærke for Sveriges kooperative butikker, KF. Mærket kan måske sammenlignes med FDB's Natura i
Danmark. I Sverige er man ikke bange for aggresiv økologisk markedsføring. Det seneste
påfund er også et eksempel på svensk humor, når den er bedst - og værst: TV-reklamer
med scener fra en restaurant, hvor tjeneren rutinemæssigt sprøjter gift på gæsternes
mad med den begrundelse, at det spiser alle, og der er tale om et godkendt sprøjtemiddel,
som ikke har nogen kendte bivirkninger. Filmen er dog blevet for meget for den svenske
10-tons klub, som klagede. 10-tons-klubben består af en gruppe landmænd, som er stolte
af at kunne høste 10 tons hvede på én hektar - og filmen passer ikke godt ind i deres
verdensbillede. Klagen har indtil videre ført til, at den første reklamefilm er stoppet
og tilsvarende fjernet fra Änglamarks hjemmeside. Men i den økologiske
"underverden" er der naturligvis folk som omhyggeligt nåede at downloade den,
inden den blev fjernet. Og her i Jylland - fire broer fra de svenske advokater - lægger
vi nu filmen på ØkoWeb'en
til orientering for vore danske læsere - og som en ekstra service for vor næststørste
læserkreds - den svenske.
For at se filmen skal man have den
nyeste version af RealPlayer. Det er det samme program, som kræves for at se tv på DR og TV2's hjemmesider. Går
man ind på www.real.com, bliver man mødt med
bestandige opfordringer til at købe RealPlayer 8 Plus. Men kig godt efter. Der er også
en mulighed for at hente RealPlayer 8 Basic, som er gratis, fungerer fint og er let at
installere. I øvrigt ligger en fortsættelse af
restaurant-filmen stadig på Änglamarks hjemmeside. Og hvis advokaterne tillader det,
kunne der jo være håb om flere i fremtiden. |
Torsdag 22. februar 2001 |
Kl. 13.45:
Danske
økovarer på særudstilling i Berlin
Med de store reformer, der er
undervejs i tysk landbrugspolitik i øjeblikket, har økologisk fødevareproduktion fået vind i
sejlene - og den bølge vil også
den danske branche kunne ride med på. I samarbejde med Den Kongelige Danske Ambassade i
Berlin arrangerer Øgruppen en
særudstilling for danske økologiske fødevarer onsdag den 21. marts 2001. Øgruppens
sekretær Erik Bjørn Olsen er i fuld gang med at invitere potentielle indkøbere til at
møde de danske eksportører - og lægger vægt på kontakten til de lokale varehuse og de
kæder, hvor ambassaden har et godt personkendskab. Erik Bjørn Olsen vurderer, at det vil koste den
enkelte virksomhed cirka 5.000 kroner at deltage. Alle virksomheder, der vil være med,
skal melde sig til Øgruppens sekretariat senest i morgen fredag den 23. februar. |
Kl.
12.35:
Ønsker De at se
TV2's indslag fra tirsdag om sundhedsrapporten kan det ske i RealPlayer-format ved at trykke her. I øvrigt omtaler også bladet Økologisk Jordbrug rapporten i det nummer som udkom
i dag. |
Kl. 01.45:
Ny
rapport:
Økologiske fødevarer er måske sundere - men vi ved ikke nok
I morgen udkommer en omfattende
rapport om "Økologiske fødevarer og menneskets sundhed". Rapporten er
udgivet af et forsker-team, ledet af den kendte ernæringsforsker professor Arne Astrup
fra Institut for Human Ernæring på
Landbohøjskolen. Allerede tirsdag blev rapporten lanceret i TV2's nyheder med det
hovedbudskab, at der ikke er sundhedsmæssige forskelle mellem økologiske og
konventionelle fødevarer. Der er grund til at tro, at det er et budskab, som vil præge
andre medier i de kommende dage. Men sandheden ligger langt fra dette. Skal rapportens
konklusioner sammendrages kort, går de på, at der er mange ting, vi ikke ved, og
rapporten anbefaler omfattende ny forskning på områder, hvor der ikke er viden nok til
at sige, om der faktisk er forskelle mellem konventionelle og økologiske produkter.
Blandt de temaer, som rapportens
konklusion nævner, er, at der er "videnskabelige antydninger af, at økologiske
fødevarer har en gavnlig indvirkning på reproduktionsevnen", og at "økologiske
fødevarer i kraft et lavere indhold af tilsætningsstoffer formentlig kan medvirke til en
lavere forekomst af fødevareintolerance," og at den meget specielle
billeddannende undersøgelsesmetode "tyder på en reel og systematisk
kvalitetsforskel mellem konventionelle og økologiske/biodynamiske vegetabilske
fødevarer." Derimod er forskergruppen mere afvisende overfor, at varierende
indhold af C-vitamin, protein og tørstof skulle markere en forskel, som er entydigt til
fordel for det økologiske. En interessant pointe er forskerteamets bemærkning om, at
storforbrugere af økologiske fødevarer gennemgående spiser mindre animalsk og mere
vegetabilsk mad - altså flere grønsager og kornprodukter - og det er entydigt sundere!
Rapporten er en videnssyntese, som har samlet et meget omfattende materiale om emnet. Den
kan bestilles på Forskningscenter for Økologisk
Jordbrug (100 kr. incl. moms og forsendelse) ved at sende en bestilling på
mailadressen foejo@agrsci.dk.
Rapporten offentliggøres på et
pressemøde i morgen kl. 15. Der er forud sendt en klausuleret pressemeddelelse til en
række journalister. Spørgsmålet er, om ØkoWeb'en er utroværdig, når vi alligevel
bringer uddrag af konklusionerne her? Nej! Herværende redaktion tager normalt løfter og
loyalitet meget alvorligt, men netop i denne sag er vi stolte over at bringe nyheden -
trods klausulen. Journalistiske nørder vil her
kunne læse om hvorfor, og om hvordan Økologiens Hus skrev pressehistorie i går. Føler
De alligevel ubehag ved situationen, må vi bede Dem glemme ovenstående artikel indtil i
morgen kl. 15 ;-) |
Onsdag 21. februar 2001 |
Kl. 11.45:
EU:
Brakmarker skal bruges til økologisk landbrug
At de økologiske idéer er med til
at forhindre produktionsskabte problemer som kogalskab (BSE) er nu ved at gå op for mange
- også Europakommissionen. Som
tidligere omtalt (14. feb.) har kommissionen opstillet en syvpunkts handlingsplan mod BSE,
og på plads nummer ét har kommissionen sat overskriften Fremme af økologisk
jordbrug. Handlingsplanen
kan findes på nettet, hvor man kan se kommisssionens begrundelse, som går på, at
BSE-krisen viser, at der er et behov for at vende tilbage til mere miljøvenlige
produktionsmetoder i landbruget. Som redskab til at fremme den økologiske dyrkning
foreslås, at brakmarker i fremtiden kan bruges til økologisk dyrkning af foderafgrøder
med bælgplanter - for eksempel kløvergræsmarker. Gennemføres forslaget, vil et
mangeårigt ønske blandt økologer være opfyldt. Blandt økologer har det altid været
en torn i øjet, at man gennem tilskud fremmede højproduktivt, miljøskadeligt landbrug
samtidig med, at man lagde gode landbrugsarealer brak - i stedet for generelt at fremme et
landbrug, som tager mere hensyn til miljøet. Det budskab har Europakommissionen nu
forstået. Hurra! |
Tirsdag 20. februar 2001 |
Anders Klöcker
|
Kl. 15.40:
Første
invitation til Ritt's konference
Fødevareminister
Ritt Bjerregaards initiativ til opfølgning af Wien-konferencen om økologisk
jordbrug i Europa er nu ved at tage form. Den første pjece om konferencen ligger nu på
nettet i pdf-format. Konferencen henvender sig først og fremmest til politikere og
førende organisationsfolk i Europa. Selv om der også er enkelte pladser til almindelige
"dødelige", forhindrer prisen nok, at konferencen udvikler sig til en egentlig
folkebegivenhed (3.000 kr. excl. overnatning).
Konferencen finder sted d.
10.-11. maj. Et af formålene er at forberede en økologisk aktionsplan for Europa efter
model fra den danske Aktionsplan II.
Den overordnede styring af konferencen varetages af Direktoratet
for FødevareErhverv, hvor Anders Klöcker står som
daglig koordinator. Det rent praktiske arrangement med tilmelding og lignende varetages af
DIS Congress Service. |
Kl. 14.00:
Handelskonference
udsat
Økologisk interesserede, som har
set frem til at finde en undskyldning for at tage til det lune Thailand i november, får
nu et problem: Den lancerede økologiske IFOAM-handelskonference
i Bangkok er udsat og finder først sted i januar 2003. Yderligere oplysninger er indtil
videre sparsomme, men når de fremkommer, vil de blive lagt på kalenderen.
|
Kl. 11.35:
Advarsel!
Den netop overståede store
økologiske messe, Biofach, har tilsyneladende
tekniske problemer med sin webside i dag. Selv om ØkoWeb'en har flere links i de
fortløbende reportager fra messen, må vi derfor advare mod at klikke på links direkte
til messens hjemmeside www.biofach.de, hvis man bruger
ældre versioner af internetprogrammet Netscape.
ØkoWeb'ens redaktion har haft kontakt med messeledelsen for Biofach, som vil kigge på
problemet. |
Keith Jones
|
Kl. 11.15:
Lange udsigter til
øko-aftale mellem USA og EU
Første del af den ny amerikanske
øko-lovgivning træder i kraft i morgen, onsdag, men der kan let gå fem år - eller mere
- før EU og USA når frem til en aftale om at respektere hinandens regler og kontrol. Det
sagde lederen af det amerikanske Nationale
Økologiske Program, Keith Jones, på det netop afsluttede Biofach i Nürnberg. Den amerikanske øko-lov gør det
muligt for udenlandske virksomheder at markedsføre sig med det nye amerikanske Ø-mærke på tre måder: 1) Dels ved en
såkaldt ækvivalensaftale mellem USA og andre lande, 2) dels ved at en udenlandsk
regering garanterer for, at produktionen overholder de amerikanske regler og endelig 3)
ved at oversøiske kontrolorganer lader sig akkreditere af det amerikanske
landbrugsministerium, USDA. Jones sagde, at der allerede
er forberedende forhandlinger med EU og Japan, men han advarede mod overdreven optimisme
til, hvornår aftalerne kunne være på plads og antydede, at japanerne kunne blive de
første til at nå en aftale. Han mente, at den hurtigste adgang til det amerikanske
marked ville være, at nogle af de større internationale kontrolorganer akkrediteres til
at kontrollere til de amerikanske regler. Han nævnte ikke navne, men der er næppe tvivl
om, at det britiske Soil Association, det
svenske KRAV og det hollandske SKAL, vil være blandt de første til at søge godkendelse.
Selv om den ny amerikanske
lovgivning træder i kraft i morgen er den først fuldt gennemført om halvandet år d.
21. august 2002. |
Kl. 10.30:
Engelsk supermarked holder
igen med økologien
Den engelske supermarkedskæde Iceland har nedsat sine ambitioner på det økologiske
område. Det skriver Økologisk Landscenters
eksportafdeling i et notat.
I konkurrence med især Tesco og Sainsbury's har Iceland været meget aggressiv i
sin økologiske markedsføring og har i mange tilfælde solgt økologiske varer uden
merpris. Det er er blandt andet denne underskudsgivende form for handel, kæden nu vil
ændre. |
Mandag 19. februar 2001 |
Det tyske
ÖPZ-mærke
er truet
|
Kl. 0.55:
Tyske øko-organisationer
splittet
Tysklands største økologiske
forbund, Bioland, har meddelt, at forbundet træder ud
af det fælles samarbejdsorgan AGÖL pr. 31. marts. Det
samme gør det tyske Demeterforbund. De to forbund
repræsenterer tilsammen 60 procent af de tyske økologiske landmænd. De to forbunds
udtræden sker blandt andet i protest imod AGÖL's manglende evne til at skabe politisk
indflydelse og AGÖL's manglende evne til at fremme udbredelsen af det nye fælles tyske
økologiske mærke. Bioland er også utilfreds med de mindre tyske øko-forbunds alt for
store indflydelse på den fælles politik. Med Biolands udtræden smuldrer opbakningen bag
det nuværende fælles tyske mærke, ÖPZ.
Biolands udtræden sker samtidig med,
at Tysklands fødevareminister Renate Künast
kalder til samling om ét fælles mærke. Kilder i de tyske økologiske organisationer
skønner, at Künasts næste skridt kan blive indførelsen af et statsmærke efter dansk
mønster. Det nyværende økologiske mærke, ÖPZ, er etableret som et samarbejde mellem
AGÖL og en statsfinansieret afsætningsfremme-fond. Der
er investeret fem millioner DM på at gøre mærket kendt i den tyske offentlighed. |
Fredag 16. februar 2001 |
Kl. 16.15:
Tyskland sætter EU-mærket
i venteposition
Renate Künast på
Biofachs talerstol
|
I en aura af hyldest indtog
Tysklands mest feterede minister Biofach i Nürnberg i
går. Den nyudnævnte grønne
fødevareminister Renate
Künast tog næsten bad i notabiliteter og presseinterresse, da hun indledte sin
åbningstale ved at omtale økologerne som sine "kampfæller". Intet mindre end
to landbrugsministre har meldt deres ankomst til verdens største øko-begivenhed,
Biofach. Foruden den tyske kommer også den engelske Nick Brown, selv om han takket være
en kombination af Lufthansa og British Rail kom for sent til åbningshøjtideligheden. Men
der var også knap plads til andre end den minutiøse dame Renate Künast. Hun
understregede blandt andet, at supermarkedskæderne skal lære at sælge "klasse i
stedet for masse" og sagde, at Tyskland skal lære af foregangslandene
Storbritannien, Østrig og Danmark.
Ifølge Künast skal Tyskland rydde op
i sin kontroljungle med op mod 150 mærker for at erstatte dem med to: eet for
rigtig økologi og eet for de fødevarer, som er bedre end bare miljømæssigt lovlige.
Med ivrig brug af albuerne lykkedes det efter talen ØkoWeb'ens udsendte at trænge gennem
muren af tv-kameraer og journalister for at spørge hende, hvor EU-mærket er i hendes i
fremtidsbillede. Hertil svarede hun, at EU-mærket er "fase 2". Første fase er
eet fælles tysk mærke. Den udtalelse stiller det nye EU-mærke svagt. Andre, herunder
hendes danske kollega Ritt Bjerregaard,
har allerede nedtonet deres tidligere iver for at sætte EU-mærket i front. Og det er
svært at se, hvilken regering som skal fremme EU-mærket, andre end Tyskland, som indtil
for nylig ikke havde et samlet nationalt mærke.
Biofach fortsætter til søndag. |
Kl. 15.00:
Holiday på økolandet
Når nu ferietiden nærmer sig,
kunne man jo overveje at tage på påskeæggejagt eller traktortur på et eller flere af
25 økologiske besøgslandbrug fra den britiske kontrolorganisation Soil Associations økolandbrugsnetværk.
Besøgsgårdene, der er åbne det meste af året, giver gæsterne mulighed for selv at
stikke fingeren i jorden og måske hive nogle gulerødder op til frisk fornøjelse. En 40
siders guide, Organic Experience, til det britiske økolandbrugsnetværk kan fås
fra marts, men allerede nu kan man orientere sig om sæsonens besøgsgårde på nettet.
|
Kl. 13.50:
25 års økologisk landbrug
på CD
Den anden udgave af OrganicFarmingCD
fra CAB International er netop udkommet og omfatter med
95.000 dokumenter 50 procent mere information end den første udgave, der kom sidste år.
CD'en rummer 25 års information om økologisk landbrug i tempereret klima verden over,
samlet fra hæfter, rapporter, konference papirer og bøger. CAB International, en
non-profit organisation der arbejder for bæredygtig udvikling, har udgivet CD'en i
samarbejde med det engelske fødevareministerium. |
Jens Eybye
|
Kl. 10.55:
Endnu en eksportmedarbejder
til Økologisk Landscenter
Økologisk Landscenter er blevet endnu et hovede
større: Jens Eybye startede 1. februar på sit nye job som eksportkonsulent i
eksportafdelingen. 36-årige Eybye er uddannet cand.merc. i afsætning og har flere års
erfaring fra LEGO og senest fra Arla Foods, hvor han har haft ansvar for markedsføring
og kommunikation i Innovation og Miljø. Jens Eybye vil arbejde tæt sammen med Tom Krog
Nielsen om at styrke eksportfremmearbejdet og skærpe dialogen med de økologiske
eksportvirksomheder. |
Torsdag 15. februar 2001 |
Kl. 13.20:
Fakta om BSE - og økologi
Faglig medarbejder
Thorkild Nissen fra Økologiens Hus har lavet
et notat om BSE - blandt andet om
sygdommens opståen, udbredelse, forskellige udgaver, om hvorfor Danmark har fået en
højrisikovurdering - og om hvorfor økologisk produktion begrænser risikoen. |
Kl. 8.45:
Ikke flere E-numre med
økovarer, tak
Samtlige foreninger
for økologiske landmænd og virksomheder har i et svar til Fødevaredirektoratet,
sagt klart nej til godkendelse af nye tilsætningsstoffer i økologiske kødprodukter,
skriver Økologiens Hus i en pressemeddelelse.
- Vi vil ikke bruge disse stoffer i vores varer, og forbrugerne vil ikke have disse
stoffer i økovarer. Så enkelt er det, siger Knud Erik Sørensen, formand for
Landsforeningen Økologisk Jordbrug (LØJ) i en kommentar til
en liste med 60 tilsætningsstoffer, som andre EU-lande foreslår at godkende til brug i
økologisk animalsk produktion. Danmark foreslår ikke nye tilsætningsstoffer i
økologiske varer og fører i det hele taget en stram politik på området. Det bakker
LØJ og de øvrige økoforeninger op, herunder Øgruppen, Dansk
Økologileverandørforening, hvis formand Lisbeth Damsgaard siger:
- I stedet for at vælge laveste fællesnævner og tillade alle tilsætningsstoffer, som
er tilladt i et af EU-landene, bør vi vælge højeste fællesnævner og undvære alle de
stoffer, som et af medlemslandene som foregangsland har vist, at de kan undvære. |
Onsdag 14. februar 2001 |
Kl. 13.30:
Skuffede økologer savner
opbakning
- Den type forbrugerisme trives jo, at hvis man kan få 15 kyllinger for 10's pris, så er
det hele skide godt, selv om det betyder, at de 15
er produceret på ringere betingelser. Og så kan man i øvrigt på samme tid godt harmes
over, at miljøet går ad H til, og at drikkevandet er fyldt med pesticider. Der er bare
ingen forbindelse mellem de to holdninger. Jeg havde håbet på, at forbrugerne ville
sige, at de godt ville værdsætte fødevarer, der tager hensyn til miljø, dyrevelfærd
og fremtiden. Og så måske nøjes med to engelske bøffer i stedet for tre. Sådan siger økobonden Jens Østergaard fra Stendyssegård i Nordsjælland til Aktuelt i en åbenhjertig fortælling
om hans og broderen Niels Østergaards skuffende oplevelser med økologisk landbrug.
Forbrugere og politikere svigter økologerne, mener de to brødre. |
Kl. 12.45:
Gæmelke: Dårlig
sammenblanding
Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke forstår ikke,
at EU-Kommissionen som svar på
bse-krisen vil sætte mere fart på overgangen til økologisk produktion, skriver Aktuelt - som opfølgning på den
nedenfor omtalte nødplan. Gæmelke kalder det en dårlig sammenblanding og siger til
avisen: - Siden 1996 er
ingen køer blevet fodret med kød- og benmel, så årsagen til bse er allerede stoppet.
Derfor er der ikke noget, der tyder på, at mere økologisk landbrug vil gøre nogen
forskel. Han understreger, at han ikke har noget imod en stigning i den økologiske
produktion, hvis der er et marked for det. |
Kl. 12.45:
EU opmuntrer til mere
økologi
Mere økologi, mindre
kvæghold og mere stats- og EU-støttet kød-opkøb. Det er led i en syv punkter lang
bse-kriseplan, som landbrugskommissær Franz Fischler
lagde frem i Europa-Parlamentet
i Strasbourg i går, skriver Aktuelt
i dag. EU-kommisionen vil indrette støtten
til kvægbønder, så den opmuntrer til mindre og knap så intensive brug ved fremover at
give støtte til højst 90 stykker kvæg. Og bønderne må ikke have mere end 1,8 stykker
kvæg per hektar land - mod to stykker i dag. Kommissionen vil desuden opmuntre til
grønnere landbrug ved at give landmænd lov at bruge braklagt jord til økologisk
dyrkning af kløver til græsning og foder. EU-landenes landbrugsministre vil behandle
planen i næste uge. |
Tirsdag 13. februar 2001 |
Klaus Sall, som
står bag rapporten
|
Kl. 16.20:
Stor afsætnings-rapport
bliver tilgængelig på nettet
En tidligere meget omtalt rapport om økologisk afsætning bliver nu tilgængelig for
enhver. Rapporten blev udarbejdet som hjælp for Fødevareministeriet og den har hidtil
kunnet bestilles i trykt form på Direktoratet for
FødevareErhverv, men har hidtil ikke været tilgængelig på nettet. Direktoratet har
ikke selv villet lægge den på sin hjemmeside, idet den er udarbejdet af et
konsulentfirma og konklusionerne er derfor ikke nødvendigvis i overensstemmelse med
ministeriets politik. For at rapporten kan komme alle til gode, har direktoratet og
ØkoWeb'en aftalt, at den i stedet lægges på nettet herfra. Den kan hentes i pdf-format.
Rapporten omfatter dels en hovedrapport,
dels bilag til
undersøgelsen. Der er oprettet et permanent link til rapporten fra ØkoWeb'ens fakta-side.
Den meget omfattende rapport er
udarbejdet af konsulenten Klaus Sall, som har bistået en række økologiske virksomheder
gennem tiden. |
Kl. 16.20:
Advokat for en bæredygtig,
global fødevarepolitik
Instituttet for Landbrugs- og handelspolitik (IATP)
arbejder med egne ord for "ukuelige familielandbrug, lokalsamfund og økosystemer
verden over" og overvåger aktørerne på nationale og internationale markeder, så
som verdenshandelsorganisationen WTO og Nordamerikas
Frihandelsaftale (NAFTA). For øjeblikket kører IATP en kampagne til støtte for det amerikanske
familielandbrug, der ifølge instituttet står over for en krise uden fortilfælde, hvor
gårde der har været i familieeje gennem generationer går under sammen med
lokalsamfundene. Interesserede kan også tilmelde sig en postliste, der tager pulsen på
den globale krise, ved at sende en e-mail til listserv@iatp.org
med navnet globalfarmcrisis. |
Kl. 13.45:
Økologi for britiske børn
Som omtalt 6. februar spår Underhuset
i det britiske parlament, at al babymad på det britiske marked vil være økologisk inden 2002.
På forkant med fremtiden er blandt andre økomejeriet Yeo Valley Organic, der i denne måned lancerer en serie af friskoste - "fromage
frais" - til børn. Ifølge mejeriets marketingsdirektør Ben Cull foretrækker
mødre at give deres børn økologisk mad, og mange børn foretrækker friskost som en
forandring til yoghurt. Yeo Valley Organics serie af børneyoghurter er et af de hurtigst
voksende varemærker i den britiske børnesektor, og mejeriet vil med friskostene bygge
videre på den vækst.Yeo Valley
Organic er kendt for sin prisvindende fedtfattige
yoghurt (som danskernes stiger briternes efterspørgsel på fedtfattige produkter -
sidste år med 7,4 procent) og vandt i januar en pris for sin hjemmeside, der et
halvt år tidligere blev designet med det formål at være pædagogisk, informativ og
underholdende. Se for eksempel hvordan
yoghurt bliver til. |
Kl. 11.15:
Ekstra chance for
økologitilskud
Fødevareministeriet har fået EU-Kommissionens godkendelse af en
særlig dansk ordning til at udbetale økologitilskud for 1999
til de økologer, hvis tilsagn udløb 31. december 1998, og som ikke inden da søgte om et
nyt femårigt tilsagn fra 1999. Der er et par uger til at søge: Senest den 28. februar
skal Direktoratet for FødevareErhverv have et udfyldt
ansøgningsskema, som eksempelvis findes på direktoratets hjemmeside. Særordningen
følger en 18 punkter lang handlingsplan for at rydde op i flere års problemer med
økologi-tilskud i Direktoratet for FødevareErhverv . |
Mandag 12. februar 2001 |
Kl. 15.10:
Øko-ko frikendes for BSE -
foreløbigt
Fødevareregion Viborg har netop modtaget
analysesvar om den økologiske ko, som i weekenden blev mistænkt for kogalskab (BSE).
Undersøgelsen viste, at koen ikke var smittet med BSE. Men procedurene omkring
BSE-undersøgelser kræver, at Statens Serumlaboratorium
laver endnu en undersøgelse af koen. Resultatet af denne undersøgelse foreligger
sandsynligvis om en uges tid. Den undersøgelse, som nu er foretaget, er imidlertid mere
sikker end den første foreløbige undersøgelse, så der er nu mere grund til at håbe,
at koen frikendes. |
Kl. 15.10:
Duus er fortsat dus med
økologien
Verdenspressen - den danske del af den - har i dag oplyst alverden om, at
udviklingsdirektør Flemming Duus Mathiesen skulle være blevet fyret som chef for
eksportsafdelingen i Direktoratet for FødevareErhverv
på grund af fødevarevirksomhedernes højlydte klager over lange sagsbehandlingstider for
eksportstøtte. Det har - efter behag - givet både frygt og forhåbninger i den
økologiske sektor for, at Duus Mathiesen også skulle være fyret som formand for Det
Økologiske Fødevareråd. Direktoratet for FødevareErhverv oplyser overfor ØkoWeb'en,
at ingen af delene er sandt. Ifølge direktoratet er der sket en styrkelse af
eksportafdelingen og i den forbindelse er udnævnt en særlig vicedirektør for området.
Derfor overtager vicedirektør Preben Veilstrup Andersen eksportstøtten fra
udviklingsdirektør Flemming Duus Mathiesen, som fortsætter sine hidtidige
ansvarsområder - også på det økologiske område. Herudover overtager Duus Mathiesen
udviklingsområdet, som blandt andet omfatter Landdistriktprogrammet.Flemming Duus Mathiesen er meget kendt i den
økologiske sektor, som han har præget blandt andet gennem sit formandskab for Det
Økologiske Fødevareråd, siden den første danske økologilov blev vedtaget i 1987. |
Kl. 13.15:
Dansk øko-ko under
BSE-mistanke
For første gang er der mistanke om kogalskab hos en økologisk ko. En ko fra en
malkekvægsbesætning i Mollerup er i en foreløbig test blevet konstateret BSE-positiv.
Sygdommen er dog endnu ikke konstateret med sikkerhed, og der vil sandsynligvis komme et
nyt resultat senere i dag, som vil komme sandheden nærmere. Den ko, som er under
mistanke, er ikke født økologisk og kan derfor har fået kød-benmel, inden den blev
økologisk. |
Kl. 11.05:
Gennembrud til det britiske
marked
Danske øko-firmaer, der vil eksportere til det voksende marked i Storbritannien, kan se
frem til at slippe for en masse bureaukrati og bøvl, skriver Økologisk Jordbrug. Et nyligt besøg hos Plantedirektoratet af tre repræsentanter fra Soil Association - Englands dominerende
økokontrolorganisation - har banet vejen for en aftale, der kan gøre det lettere for
danske varer at få organisationens mærke - og dermed adgang til britiske forbrugeres
indkøbstasker. Englænderne vender tilbage til Danmark til foråret for at se nærmere
på den danske kontrol og lave en aftale om kontrol og mærkning. Aftalen vurderes især
at blive til gavn for handelen med svine- og andet kød samt mejeriprodukter.
Vore naboer mod vest er i det hele
taget på mærkerne i øjeblikket. På den snarlige BIO
FACH messe i Nürnberg er Storbritannien - med tidens stærkeste økovækstrate -
valgt til "Årets Land". Eksempelvis er otte
ud af elleve økologiske supermarkeder i London skudt op siden juni 2000, og på messens
hjemmeside kan man tage en rundtur til de seks: Fresh & Wild, Here, Naturally, Nature Intended, Planet Organic og Sundance. |
Kl. 9.25:
Flere penge til
græsrodsforsking
Årets finanslov afsætter fire millioner kroner til en ny runde græsrodsforskning,
oplyser Direktoratet
for FødevareErhverv, der netop har fastsat årets første ansøgningsfrist til 1.
marts. Senere kommer flere. De første ansøgninger bliver behandlet i løbet af marts,
så der skulle være en chance for at få tilsagn inden vækstsæsonen.- Erfaringerne fra de første tre år med
ordningen viser, at der kommer meget kvalificeret udviklingsarbejde ud af
græsrodsforskningen. Opdræt af hønniker, jordbearbejdning og grøngødning er bare
nogle af de emner, der bliver græsrodsforsket i nu. Vi ved også, at mange landmænd
brænder inde med gode ideer, så jeg vil vurdere, at der kommer mange ansøgninger til
den nye runde, siger Morten Priesholm, projektmedarbejder hos Landsforeningen Økologisk
Jordbrug, og desuden redaktør af Eksperimenter,
en hjemmeside om de mange udviklingsaktiviteter, der foregår på økologiske
jordbrug.
Siden 1997 har cirka 120
græsrodsprojekter fået tilskud. Landbrugets
Rådgivningscenter er ved at samle erfaringerne fra projekterne og vil senere
offentliggøre dem på internettet. |
Fredag 9. februar 2001 |
Kl. 12.05:
Gæmelke afviser
sammenhæng mellem BSE og intensiv produktion
De europæiske forbrugeres
svigtende tillid til oksekødet bunder ikke i en manglende tro på den intentive
industriproduktion. Det mener præsidenten for Landbrugsraadet,
Peter Gæmelke, ifølge dagens udgave af Berlingske Tidende. I
Bruxelles afviste han i går, at en grøn landbrugsreform i EU kan kædes sammen med
kogalskab. Ifølge "Berlingeren" sagde han blandt andet:- Det kan godt være, vi skal have en mere grøn
reform - ja, det vil helt sikkert ske - men det skal ikke have noget med BSE eller
industriproduktion at gøre. Forbrugertilliden i Danmark til oksekødet er stadig meget
høj, og derfor er der ingen sammenhæng mellem den svigtende tillid og den intensive
produktion. |
Kl. 11.35:
Morgenmaden efter høst
Økologi er ikke blot et
spørgsmål om landmandskab. Før en fødevare når det hjemlige køkken har den været
igennem mange andre hænder end landmandens. Og de har ofte større indflydelse på det
færdige produkt, end de hænder som arbejdede i marken. Den 30. marts holder en række
økologiske organisationer et seminar om kvalitet og økologi i forarbejdningsleddet: Mellem
råvarer og morgenmad: Økologisk produktion i praksis. Blandt talerne er Jan Krag
Jacobsen fra Måltidets Hus og Bent Thomsen fra Cerealia Danmark/Drabæks Mølle.
Praktiske oplysninger om tilmelding til seminaret findes i kalenderen. |
Torsdag 8. februar 2001 |
Kl. 11.50:
Thise Mejeri erklærer sig
racistisk
Thise Mejeri lancerede mandag sin jersey-mælk med kun en
halv fedtprocent. Fidusen ved mælken er blandt andet, at den smager af mere end
traditionel skummetmælk, fordi jerseymælk indeholder mere protein end mælk fra andre
køer. Mejeriet udnytter også det høje proteinindhold i yoghurt og andre
surmælksprodukter. Den nye fedtfattige mælk er på få dage blevet en meget efterspurgt
vare, og spørgsmålet melder sig, om mejeriet overhovedet har jersey-mælk nok til at
efterkomme efterspørgslen. Salgschef Mogens Poulsen fra Thise Mejeri siger, at mejeriet
har jersey-leverandører på sin venteliste. Og hvis det viser sig hensigtsmæssigt, vil
de blive taget ind før leverandører med andre kvægracer som SDM (Sortbroget Dansk
Malkerace).
- På det punkt er vi erklærede
racister. Vi foretrækker gerne den ene race for den anden. Til gengæld støtter vi nu en
lille ugleset race, som er truet på sin eksistens, siger salgschefen og tilføjer, at
mejeriet i øvrigt også er groft sexistisk i sin kønspolitik: - Vi tager kun
leverandører med en overvægt af hunkønskvæg. |
Kl. 10.45:
McDonald's slår sig på
økologiske sandwich
Burgergiganten McDonald's
har - med noget der ligner 300 millioner kroner - købt en trejdedel af Pret a Manger - en engelsk restaurationskæde,
der gennem 15 år har vundet hævd på at bruge friske og økologiske råvarer til
sandwichglade frokostgæster. Kæden, der efterhånden har over 100 butikker i England,
skød sidste år op også i New York. Udefra set forholder de to fastfood-kæder sig ret
forskelligt til såvel fødevarekvalitet som det at drive virksomhed, men på Prets hjemmeside understreger medstifter
Julian Metcalfe, at "McDonald's har investeret i os, fordi de kan lide, hvad de ser
og hvad de spiser. De ønsker, at vi skal fortsætte som vi er." McDonald's aktiepost
giver Pret muligheden for at bringe deres motto "Passionate about Food" ud over
britiske grænser - med solid økonomisk og erfaringsmæssig støtte.
Selv om McDonalds
har gjort en del for at sikre
sig mod BSE, har kædens
utrættelige modstandere
straks benyttet sygdommen
i deres kampagner.
|
Nyheden kommer samtidig med
rapporter om, at europæerne begynder at gå udenom McDonald's af frygt for BSE-befængte
burgere. McDonald's har givet den europæiske krise skylden for en salgsnedgang på en
tiendedel inden for det seneste kvartal. Det første og nylige tilfælde i USA af kvæg
sat i karantæne på mistanke om BSE har resulteret i et fald på syv procent på
McDonald'saktier. Om der er nogen sammenhæng mellem de to nyheder, der begge er bragt på
Organic Trade Service, vides
ikke. |
Onsdag 7. februar 2001 |
Kl. 17.45:
Styr på fødevarernes
livscyklus
I morgen torsdag er Teknologisk Institut i Århus vært for konferencen
"Livscyklusvurdering af fødevarer - miljø fra jord til bord." Dokumentation af
miljøbelastningen ved en fødevare bliver stadig vigtigere for en virksomheds image, men
mange danske fødevarevirksomheder mangler data fra den primære produktion, skriver Fødevaredirektoratet i en pressemeddelelse.
Det er baggrunden for det projekt, som konferencen indleder. "Mange virksomheder og
brancheorganisationer benytter lejligheden til at få en opdatering på miljøområdet.
Livscyklusvurdering er et godt redskab til at få overblik over de miljømæssige forhold
ved produktion af fødevarer", siger projektleder John Hermansen fra Danmarks JordbrugsForskning. En vigtig del af det
tre-årige projekt bliver et kombineret workshop- og kursusforløb, hvor virksomheder og
brancher vil kunne deltage og udvikle deres egne livscyklusvurderinger for konkrete
produkter. |
Kl. 16.30:
Færre danske virksomheder
på BIO FACH
15-18.
februar åbner dørene igen for BIO FACH i
Nürnberg, der sidste år - med 1.457 udstillere fra 56 lande og 17.841 handelskunder -
markerede sin position som verdens største marked for økologiske produkter. Ti danske
virksomheder deltog sidste år - i år er tallet
faldet til seks: Cofradex, Naturmælk, Rømer Natur Produkt, Svane Trading, Urtekram og Økomælk. BIO FACHs grundlægger ØkoWelt GmbH har solgt arrangementet til Nürnbergmessen, og det skifte
kan have givet nogle problemer for organiseringen, mener I. Valentiner-Branth fra Dan
Trading, der er hyret som dansk agent. Papirnusseriet forbundet med at få tilladelse til
at udstille er stort, siger han til ØkoWeb Danmark. Alligevel står over 1.500
virksomheder næste weekend klar til at vise, hvad de kan tilbyde et økologisk
fødevaremarked i stadig vækst. |
Tirsdag 6. februar 2001 |
Kl. 15.10:
Omfattende
generalforsamlingsdage i Århus
Programmet for den
såkaldte Økologiweekend er offentliggjort. Weekenden, der holdes 3-4. marts og lige som
sidste år på Århus Husholdningsskole, omfatter generalforsamlinger i Landsforeningen Økologisk
Jordbrug, brancheforeningerne for kød, planteavl, mælk, fjerkræ,
grønt og frugt samt årsmøde i Økologisk Landscenter. Herudover holdes der temamøder
om kornforædling, græsrodsforskning, regler/tillid og indholdstoffer i planter.Desværre er det ikke teknisk muligt at oprette
link direkte til programmet. Men det ligger på Økologiens Hus' hjemmeside, og der er naturligvis også omtale på
ØkoWeb'ens kalender. |
Kl. 11.55:
Landbrugets vej ud af
krisen
På Dansk Familielandbrugs landsmøde i Nyborg i går varslede
fødevareminister Ritt Bjerregaard en
større diskussion med landbrug, fødevareindustri og detailhandel: Hvilke forandringer
skal der til i landbrugsproduktionen for at genopbygge forbrugernes tillid til
fødevarerne? - Jeg tror
ikke, det bliver let at finde en anden måde at tilrettelægge vejen fra jord til bord på
end den, der er endt i BSE-krise, antibiotikaforurenede fødevarer, genmanipulerede
planter og dyr, forurening med stank og gødning, sprøjtemidler og alle de andre sager,
der tilsammen undergraver tilliden til fødevareerhvervene. Selvom jeg er glad for
økologien og de nye muligheder den repræsenterer, så giver jeg ikke meget for brede og
runde talemåder, om at vi alle sammen må til at tænke på en anden måde, eller på at
hele fødevaresektoren i eet hug skal omlægges til økologi og helsekostforretninger. Det
hjælper ikke med flere tilskud og kompensationer. Skatteydernes penge skal bruges til at
finde langsigtede løsninger på noget, der er ved at blive et samfundsproblem, sagde Ritt
Bjerregaard. Hele talen findes på
hendes hjemmeside. |
Kl. 7.15:
Et lyspunkt i britisk
landbrug
Økologien
er et af få lyspunkter i det triste billede af Storbritanniens landbrug, konkluderer en
nyligt udkommet rapport
om økologisk landbrug fra "the
House of Commons" - "Underhuset" i det engelske parlament. Den
omfattende rapport fortæller blandt andet om økologiens ekspansion
gennem de senere år, og at væksten stadig accelererer. Sidst i 1996 blev godt
50.000 hektar britisk landbrugsjord dyrket økologisk. I 1999 var tallet i april 276.000
hektar, og ved årets slutning havde det nået 425.000 hektar - eller lige over to procent
af hele landbrugsarealet. Rapporten beskriver også detailhandelens øgede økosalg. Mod
kun 42 produkter i 1996 tilbyder landets førende supermarked Sainsbury's nu over 630 produkter, herunder
frostvarer, vodka og foder til kæledyr. Økologisk babymad spås at udgøre hele markedet
ved udgangen af 2001. Undersøgelseskomiteen opsummerer 37 konklusioner,
blandt andet at landets mangfoldige kontrolinstanser med forskellige standarder er en
markant svaghed. Derfor opfordres regeringen til at fremme samarbejdet, som komiteen gerne
ser smelte helt sammen til sidst. |
Mandag 5. februar 2001 |
Kl. 15.45:
Galskab fra først til
sidst
Et helt liv fjernt fra alt
naturligt: Undfanget ved insemination, ved fødslen fjernet og skilt fra sin mor,
tvangsfodret med kødmad omend skabt som vegetar, lukket inde uden adgang til frisk luft
og lys, og endelig slagtet, hængt og fortæret uden synderlig værdsættelse. Hvem ville
ikke blive gal? DR Nyheder Online opdaterer løbende en meget informativ temaside om kogalskab med svar på hvad,
hvor og hvornår det skete. Tilbage står kun spørgsmålet "hvorfor?" |
Kl. 12.20:
Kogalskab øger salg af
økokød
Frygten for kogalskab har
fået flere forbrugere til at købe økologisk kød. Det kan betyde et vendepunkt for
salget, skriver Kristeligt
Dagblad i dag.
- Kødet bliver lettere udsolgt i butikkerne i øjeblikket, og mange forbrugere ringer for
at spørge, om økologisk kød er mere sikkert at spise, siger branchesekretær Thorkild
Nissen fra Økologisk Landscenter til avisen.
Også udlandet viser stor interesse for dansk økokød. For eksempel har landscenteret
fået flere henvendelser fra Tyskland og Italien, som man ellers kun har meget sporadisk
kontakt med. Friland Food, der dækker 90 procent af markedet for
økologisk kød, oplever også stigende interesse. Underdirektør Lars Mikkelsen siger til
Kristeligt Dagblad, at selskabet har fået langt flere forespørgsler de seneste to-tre
uger end ellers. Økologisk svinekød sælger Friland Food nu lige så hurtigt, som dyrene
bliver slagtet - halvdelen i Danmark, resten især til England.
I 1999 var kun to procent af det solgte oksekød økologisk - for svinekød var det kun
én procent. Hidtil har produktionen af økologisk oksekød været næsten fem gange
større end salget, men det kan hurtigt ændre sig, mener Thorkild Nissen. Hvis eksporten
til Tyskland og Italien bliver en realitet, forudser han, at vi lynhurtigt kan komme i en
situation, hvor landmændene ikke kan følge med. |
Kl. 11.05:
Landbrugslaug høster stor
interesse
Over 300 byboer og andre
forbrugere har henvendt sig til projektgruppen Landbrugslauget,
som er i gang med at samle andelshavere nok til at etablere en forbrugerejet økogård på
Sjælland - med specielt sigte på den 65 hektar store gård Brinkholm i Karise.
ØkoWeb'en omtalte projektet 15. januar. Lørdag skrev Aktuelt,
at foreløbig 130 har forhåndstegnet sig ved at indbetale 100 kroner per andel, som man
siden vil købe i gården. Planen er, at 500 forbrugere hver skyder 5000 kroner og
fire-fem landmænd hver 100.000 kroner ind i Landbrugslauget, der som andelsselskab vil
stå som ejer af gården. - Fortsætter interessen med denne hast, kan vi
have udsolgt om et par måneder, siger Christian Coff, som sammen med de øvrige
initiativtagere til det usædvanlige landbrugslaug nu vil skrue op for reklameblusset.
- Det er vigtigt at få snakket med folk. Vi mærker en markant øget interesse, når vi
kommer direkte i kontakt med folk, og de kan se de mennesker, der står bag projektet.
Desuden går vi til foråret i gang med at arrangere ture ned til gården for dem, der har
forhåndstegnet sig eller er interesserede i at gøre det, så de kan se, hvad det hele
går ud på, siger Christian Coff. |
Fredag 2. februar 2001 |
Kl. 13.00:
Første økologiske
sortsblanding
For første gang kommer der nu præfabrikerede sortsblandinger på det økologiske
såsædsmarked. Ved at blande kornsorterne inden de sås ud på marken, går man et lille
skridt væk fra monokulturen og kan på en mere økologisk måde begrænse sygdomstryk og
andre problemer. Selv om sortsblanding har været benyttet i årevis i konventionel
produktion, er det første gang det præsenteres i det økologiske jordbrug. Årsagen er,
at det kræver store mængder og stor variation at producere sortsblandinger. De sorter,
som blandes sammen skal passe sammen på områder som resistens, modenhedstidspunkt og
højde, og derfor har det hidtil ikke været realistisk for nogen virksomheder at
producere det før. Det er derfor ikke tilfældigt, at det er storebror i dansk
grovvarehandel, DLG, som
har lanceret produktet. Det sker endda i forholdsvis begrænset omfang, interesserede skal
bestille det senest i næste uge.Endnu
mere økologisk er det at blande arter og ikke blot sorter - typisk ærter og byg. For at
fremme den udvikling, har DLG i år tilbudt fremavlskontrakter, hvor landmænd dyrker byg
og ærter sammen, hvorefter kernerne skilles ad efter høst. Det kan også være med til
at fremme produktionen af ærter, som der vil være stigende mangel på. Lene Fløe
Møller fra DLG Økologi siger, at perspektivet kan blive, at landmænd i fremtiden dyrker
ærter/byg eller andre artsblandinger og sorterer dem på gården for at sælge dem
separat bagefter. |
Torsdag 1. februar 2001 |
Kl. 11.50:
Europæisk
mælke-organisation stiftet i Århus
De økologiske mælkeproducenter i Europa har stiftet en fælles organisation. På et
møde i Økologiens Hus, tirsdag, var
repræsentanter for syv lande samlet og stiftede Alliance of European Organic Milk
Producers. Initiativet til mødet var taget af mælkeproducenter i Schweiz og
Storbritannien i samarbejde med danskerne. Herudover var der repræsentanter for Østrig,
Holland, Norge og Frankrig. Formanden for den danske økologiske mælkeproducentforening
ØBM, Carsten Sørensen, venter at omkring en halv snes lande vil være repræsenteret i
organisationen. Hvor mange organisationer, som melder sig ind, er mere uvist, idet nogle
lande - bl.a. Tyskland - har adskillige organisationer, mens andre har organiseret sig i
én national organisation. I Danmark er der én økologisk mælkeproducentforening, Landsforeningen
af Økologiske og Biodynamiske Mælkeproducenter i Danmark (ØBM). Foreningen
organiserer cirka 35 procent af landets økologiske mælkeproducenter.Næste møde i Alliance of European Organic
Milk Producers holdes i Tyskland i juni |
Gunnar Rundgren
|
Kl. 10.25:
Æres den som æres bør
Gunnar Rundgren - som vi forleden udnævnte til vicepræsident for den internationale
økologiske organisation IFOAM - har ikke selv klaget.
Alligevel finder vi det korrekt at give ham den korrekte titel - og har nu rettet det,
eftersom han sidste sommer avancerede fra vicepræsident til præsident og dermed
førstemand i World Board - verdensbestyrelsen. Op til udnævnelsen fik han blandt andet
massiv støtte af de danske IFOAM-medlemmer - og også ØkoWeb'ens stemme.
Iøvrigt giver IFOAM's hjemmeside
tilsyneladende en del tekniske problemer i disse dage. Så det er måske en dårlig idé
at benytte linket nu. |
|
|