Nyheder fra ØkoWeb Danmark
Hvis du vil se de nyeste nyheder Klik her



Onsdag 28. februar 2001

Kl. 9.40:
Billeder fra årets Biofach
ØkoWeb'en har nu lagt en lille Biofach-side på nettet. Siden giver nogle stemnings- og personbilleder fra verdens største økologiske messe. Teksterne er på engelsk, idet siden også vil blive på ØkoWeb'ens engelske afdeling, Organic.dk. Men da siden stort set består af billeder, gør det næppe den store forskel.

Tirsdag 27. februar 2001

Lisbeth Damsgaard
Lisbeth Damsgaard

Kl. 15.20:
Til kamp om Den Økologiske Guldmedalje
Danske økologiske fødevareproducenter får nu mulighed for at vise, hvad de rent faktisk kan. Bestyrelsen i deres brancheforening, Øgruppen, introducerer på årets generalforsamling den 28. marts en konkurrence om kvaliteten af de økologiske fødevarer fordelt på fem forskellige kategorier. Det oplyser Lisbeth Damsgaard, formand for Øgruppen i en pressemeddelelse i dag. Kampberedte virksomheder skal tilmelde deres produkter - som skal være lanceret i år 2000 og af forarbejdet art - senest 8. marts. I tilfælde af overvældende tilslutning vil dommerne på selve dagen nominere et udvalg til endelig bedømmelse senere. Dommerpanelet består af Kille Enna, madinspirator hos Kvickly, Søren Ejlersen fra Årstiderne og Per Brun fra Emmerys. Øgruppen vil uddele Den Økologiske Guldmedalje hvert år ved generalforsamlingen.

Kl. 14.10:
Fødevarerevser: Økologerne har sovet i timen
Så bombastisk udtaler en af dansk fødevareproduktions største revsere sig i seneste nummer af Butiks Avisen. Præsidenten for det Danske Gastronomiske Akademi og fadderen til Måltidets Hus Jan Krag Jakobsen køber altid eksempelvis økologiske mælkeprodukter, men mest af etiske grunde. Efterhånden som den økologiske produktion bliver industrialiseret, kan han ikke længere smage forskel. Sansen for kvalitet er ofte et spørgsmål om tilvænning, mener han, hvor producenterne ikke kan gå ud fra, at folk ved første møde vil værdsætte den sublime kvalitet. Mangfoldigheden i de danske fødevarer vil være med til at skærpe kundernes kvalitetssans - og kvalitet, det vil i hvert fald de fleste forbrugere godt betale for, mener han.
Kl. 10.40:
Landmænd og FDB: Forbrugerne svigter
Da Landsudvalget for Kvæg afholdt årsmøde i Herning i går, beklagede udvalgsformand, Mogens Anholm, udviklingen inden for økologien, skriver Berlingske Tidende.
- Kun fem procent af mælken sælges som økologisk, selvom ti procent af produktionen er omlagt til økologi. Hvor er det samfund, der har råbt på økologi, nu vi har varen? spurgte Anholm retorisk. Han forudser, at mange landmænd der lagde om for fire-fem år siden nu vender tilbage til konventionel produktion på grund af dårlig økonomi.

Når indkøbsvognen skal fyldes, er danskerne i teorien overordentligt politisk korrekte. Men når varerne i praksis skal hives ned fra hylderne og hen til kassedamen, er det ofte slut med idealismen. Politiken skriver om en ny undersøgelse, der underbygger Anholms frustration og også bakkes op af FDB. Dagens Aktuelt anskuer til gengæld problemet fra en økologisk forbrugers synspunkt, der finder det dybt deprimerende at handle i sin lokale brugsforretning.
- Butikken er fyldt op med store skilte: Stil krav, det gør vi. Jeg ved ikke hvilke krav, SuperBrugsen her stiller - det er ikke til at få øje på,' siger den frustrerede forbruger.

Mandag 26. februar 2001

Mund- og klovsyge udbrud
Spredningen af
Mund- og klovsyge i
i Storbritannien. Kilde: VetInfo

Kl. 13.00:
Fodring med madaffald mulig årsag til M&K-udbrud
Mens økologer med rette har kunnet pege fingre af det konventionelle landbrug i sagen om kogalskab, er der grund til en lavere cigarføring, når det gælder verdens - vel nok - mest smitsomme og frygtede landbrugssygdom: Mund- og klovsyge. I løbet af kort tid har sygdommen spredt sig over størstedelen af England, og man er allerede begyndt at slå importerede dyr ned i Tyskland, selv om sygdommen end ikke er konstateret dér - endnu. Mistanken falder på fodring med dårligt opvarmede madrester. I Danmark er der næppe problemer blandt professionelle landmænd, men hos økologisk sindede hobbybrugere er der forståelig trang til at udnytte ressourcerne godt - og dermed fodre privatgrisen med madaffald. Den praksis skaber kuldegysninger i Fødevaredirektoratet. Fodring med madaffald er kun tilladt, hvis maden er kogt, og der ikke findes køer eller får på bedriften. Det eneste sted, hvor man professionelt arbejder med sygdommen, øen Lindholm, går man langt videre. Her koges også gyllen, og alle forsøgsdyr kremeres efter brug. Danske Slagterier har en god informationsside, hvor man blandt andet kan følge udviklingen i mund- og klovsygesituationen.

Kl. 11.00:
Riit: Alt for få kommuner på økologisk omstilling
Kun omkring 10 af landets 275 kommuner har indført økologisk mad på plejehjem eller i børnehaver. 25 millioner støttekroner fra Fødevareministeriet ligger ubrugte hen, skriver Information i dag. Kommunernes nølen fik skarpe kommentarer fra fødevareminister Ritt BjerregaardKommunernes Landsforenings økologikonference i torsdags. Hun bebrejdede flertallet af kommuner for at tænke i kortsigtede kroner og ører, hvor erfaringer fra blandt andre Albertslund, Roskilde og Høje Taastrup viser, at økologisk omstilling i børnehaver og på plejehjem på længere sigt ikke behøver at koste ekstra og tilmed giver sundere madvaner.
Kl. 9.40:
Forår med biodynamikerne
Der har i nogen tid været stille om biodynamikerne, men nu springer de ud med tre temamøder i det tidlige forår. Biodynamisk Forening inviterer økologer, konsulenter og medarbejdere på økologiske og biodynamiske bedrifter til orientering om grundlæggende elementer i den biodynamiske jordbrugsform: livs- og natursynet, husdyrenes og gødningens betydning for humusdannelsen, de biodynamiske præparater og fødevarekvalitet. Oplægsholderne vil også komme ind på resultater af forsøg og forskning med jordkvalitet, rodudvikling, udbytter og ernæringskvalitet. Læs mere om møderne i marts i kalenderen, herunder tider, steder og tilmelding.

Fredag 23. februar 2001

Kl. 17.00:
FDB skifter Danæg ud med Dueholm
Fra den 1. juli bliver det Dueholm Økologiske Ægpakkeri - og ikke som hidtil landets ubetinget største ægpakkeri Danæg - der levererer alle økologiske æg til FDB, skriver Økologisk Jordbrug i dag. Aftalen betyder, at Dueholm får brug for æg fra op til 100.000 hønepladser mere - men Danæg-producenterne, der selv ejer deres pakkeri, er på nær en enkelt ikke interesserede i at skifte, så Dueholm har brug for nye producenter. Formanden for de økologiske ægproducenters brancheforening, Jørgen Petersen, bryder sig ikke om, at FDB på den måde skaber uro på markedet. Hvor der det seneste par år har været balance mellem udbud og efterspørgsel, frygter han nu overproduktion - og at Dueholms nye producenter vil stå med håret i postkassen, hvis FDB om et år eller to igen skifter tilbage til Danæg. FDBs kategorichef Nikolaj Bejer svarer, at det er en naturlig ting for FDB at skifte leverandører med mellemrum. Skiftet til Dueholm begrunder han blandt andet med, at det er et rent økologisk pakkeri.

Änglamark-film

Kl. 9.45:
Svensk økologisk "kult-reklamefilm" nu igen på nettet
Änglamark er det økologiske varemærke for Sveriges kooperative butikker, KF. Mærket kan måske sammenlignes med FDB's Natura i Danmark. I Sverige er man ikke bange for aggresiv økologisk markedsføring. Det seneste påfund er også et eksempel på svensk humor, når den er bedst - og værst: TV-reklamer med scener fra en restaurant, hvor tjeneren rutinemæssigt sprøjter gift på gæsternes mad med den begrundelse, at det spiser alle, og der er tale om et godkendt sprøjtemiddel, som ikke har nogen kendte bivirkninger. Filmen er dog blevet for meget for den svenske 10-tons klub, som klagede. 10-tons-klubben består af en gruppe landmænd, som er stolte af at kunne høste 10 tons hvede på én hektar - og filmen passer ikke godt ind i deres verdensbillede. Klagen har indtil videre ført til, at den første reklamefilm er stoppet og tilsvarende fjernet fra Änglamarks hjemmeside. Men i den økologiske "underverden" er der naturligvis folk som omhyggeligt nåede at downloade den, inden den blev fjernet. Og her i Jylland - fire broer fra de svenske advokater - lægger vi nu filmen på ØkoWeb'en til orientering for vore danske læsere - og som en ekstra service for vor næststørste læserkreds - den svenske.

For at se filmen skal man have den nyeste version af RealPlayer. Det er det samme program, som kræves for at se tv på DR og TV2's hjemmesider. Går man ind på www.real.com, bliver man mødt med bestandige opfordringer til at købe RealPlayer 8 Plus. Men kig godt efter. Der er også en mulighed for at hente RealPlayer 8 Basic, som er gratis, fungerer fint og er let at installere. I øvrigt ligger en fortsættelse af restaurant-filmen stadig på Änglamarks hjemmeside. Og hvis advokaterne tillader det, kunne der jo være håb om flere i fremtiden.

Torsdag 22. februar 2001

Kl. 13.45:
Danske økovarer på særudstilling i Berlin
Med de store reformer, der er undervejs i tysk landbrugspolitik i øjeblikket, har økologisk fødevareproduktion fået vind i sejlene - og den bølge vil også den danske branche kunne ride med på. I samarbejde med Den Kongelige Danske Ambassade i Berlin arrangerer Øgruppen en særudstilling for danske økologiske fødevarer onsdag den 21. marts 2001. Øgruppens sekretær Erik Bjørn Olsen er i fuld gang med at invitere potentielle indkøbere til at møde de danske eksportører - og lægger vægt på kontakten til de lokale varehuse og de kæder, hvor ambassaden har et godt personkendskab. 

Erik Bjørn Olsen vurderer, at det vil koste den enkelte virksomhed cirka 5.000 kroner at deltage. Alle virksomheder, der vil være med, skal melde sig til Øgruppens sekretariat senest i morgen fredag den 23. februar.

Kl. 12.35:
Ønsker De at se TV2's indslag fra tirsdag om sundhedsrapporten kan det ske i RealPlayer-format ved at trykke her. I øvrigt omtaler også bladet Økologisk Jordbrug rapporten i det nummer som udkom i dag.

Kl. 01.45:
Ny rapport:
Økologiske fødevarer er måske sundere - men vi ved ikke nok

I morgen udkommer en omfattende rapport om "Økologiske fødevarer og menneskets sundhed". Rapporten er udgivet af et forsker-team, ledet af den kendte ernæringsforsker professor Arne Astrup fra Institut for Human Ernæring på Landbohøjskolen. Allerede tirsdag blev rapporten lanceret i TV2's nyheder med det hovedbudskab, at der ikke er sundhedsmæssige forskelle mellem økologiske og konventionelle fødevarer. Der er grund til at tro, at det er et budskab, som vil præge andre medier i de kommende dage. Men sandheden ligger langt fra dette. Skal rapportens konklusioner sammendrages kort, går de på, at der er mange ting, vi ikke ved, og rapporten anbefaler omfattende ny forskning på områder, hvor der ikke er viden nok til at sige, om der faktisk er forskelle mellem konventionelle og økologiske produkter.

Blandt de temaer, som rapportens konklusion nævner, er, at der er "videnskabelige antydninger af, at økologiske fødevarer har en gavnlig indvirkning på reproduktionsevnen", og at "økologiske fødevarer i kraft et lavere indhold af tilsætningsstoffer formentlig kan medvirke til en lavere forekomst af fødevareintolerance," og at den meget specielle billeddannende undersøgelsesmetode "tyder på en reel og systematisk kvalitetsforskel mellem konventionelle og økologiske/biodynamiske vegetabilske fødevarer." Derimod er forskergruppen mere afvisende overfor, at varierende indhold af C-vitamin, protein og tørstof skulle markere en forskel, som er entydigt til fordel for det økologiske. En interessant pointe er forskerteamets bemærkning om, at storforbrugere af økologiske fødevarer gennemgående spiser mindre animalsk og mere vegetabilsk mad - altså flere grønsager og kornprodukter - og det er entydigt sundere! Rapporten er en videnssyntese, som har samlet et meget omfattende materiale om emnet. Den kan bestilles på Forskningscenter for Økologisk Jordbrug (100 kr. incl. moms og forsendelse) ved at sende en bestilling på mailadressen foejo@agrsci.dk.

Rapporten offentliggøres på et pressemøde i morgen kl. 15. Der er forud sendt en klausuleret pressemeddelelse til en række journalister. Spørgsmålet er, om ØkoWeb'en er utroværdig, når vi alligevel bringer uddrag af konklusionerne her? Nej! Herværende redaktion tager normalt løfter og loyalitet meget alvorligt, men netop i denne sag er vi stolte over at bringe nyheden - trods klausulen. Journalistiske nørder vil her kunne læse om hvorfor, og om hvordan Økologiens Hus skrev pressehistorie i går. Føler De alligevel ubehag ved situationen, må vi bede Dem glemme ovenstående artikel indtil i morgen kl. 15 ;-)

Onsdag 21. februar 2001

Kl. 11.45:
EU: Brakmarker skal bruges til økologisk landbrug
At de økologiske idéer er med til at forhindre produktionsskabte problemer som kogalskab (BSE) er nu ved at gå op for mange - også Europakommissionen. Som tidligere omtalt (14. feb.) har kommissionen opstillet en syvpunkts handlingsplan mod BSE, og på plads nummer ét har kommissionen sat overskriften Fremme af økologisk jordbrug. Handlingsplanen kan findes på nettet, hvor man kan se kommisssionens begrundelse, som går på, at BSE-krisen viser, at der er et behov for at vende tilbage til mere miljøvenlige produktionsmetoder i landbruget. Som redskab til at fremme den økologiske dyrkning foreslås, at brakmarker i fremtiden kan bruges til økologisk dyrkning af foderafgrøder med bælgplanter - for eksempel kløvergræsmarker. Gennemføres forslaget, vil et mangeårigt ønske blandt økologer være opfyldt. Blandt økologer har det altid været en torn i øjet, at man gennem tilskud fremmede højproduktivt, miljøskadeligt landbrug samtidig med, at man lagde gode landbrugsarealer brak - i stedet for generelt at fremme et landbrug, som tager mere hensyn til miljøet. Det budskab har Europakommissionen nu forstået. Hurra!

Tirsdag 20. februar 2001

Anders Klöcker
Anders Klöcker

Kl. 15.40:
Første invitation til Ritt's konference
Fødevareminister Ritt Bjerregaards initiativ til opfølgning af Wien-konferencen om økologisk jordbrug i Europa er nu ved at tage form. Den første pjece om konferencen ligger nu på nettet i pdf-format. Konferencen henvender sig først og fremmest til politikere og førende organisationsfolk i Europa. Selv om der også er enkelte pladser til almindelige "dødelige", forhindrer prisen nok, at konferencen udvikler sig til en egentlig folkebegivenhed (3.000 kr. excl. overnatning).

Konferencen finder sted d. 10.-11. maj. Et af formålene er at forberede en økologisk aktionsplan for Europa efter model fra den danske Aktionsplan II. Den overordnede styring af konferencen varetages af Direktoratet for FødevareErhverv, hvor Anders Klöcker står som daglig koordinator. Det rent praktiske arrangement med tilmelding og lignende varetages af DIS Congress Service.

Kl. 14.00:
Handelskonference udsat
Økologisk interesserede, som har set frem til at finde en undskyldning for at tage til det lune Thailand i november, får nu et problem: Den lancerede økologiske IFOAM-handelskonference i Bangkok er udsat og finder først sted i januar 2003. Yderligere oplysninger er indtil videre sparsomme, men når de fremkommer, vil de blive lagt på kalenderen.
Kl. 11.35:
Advarsel!
Den netop overståede store økologiske messe, Biofach, har tilsyneladende tekniske problemer med sin webside i dag. Selv om ØkoWeb'en har flere links i de fortløbende reportager fra messen, må vi derfor advare mod at klikke på links direkte til messens hjemmeside www.biofach.de, hvis man bruger ældre versioner af internetprogrammet Netscape. ØkoWeb'ens redaktion har haft kontakt med messeledelsen for Biofach, som vil kigge på problemet.

Keith Jones
Keith Jones

Kl. 11.15:
Lange udsigter til øko-aftale mellem USA og EU
Første del af den ny amerikanske øko-lovgivning træder i kraft i morgen, onsdag, men der kan let gå fem år - eller mere - før EU og USA når frem til en aftale om at respektere hinandens regler og kontrol. Det sagde lederen af det amerikanske Nationale Økologiske Program, Keith Jones, på det netop afsluttede Biofach i Nürnberg. Den amerikanske øko-lov gør det muligt for udenlandske virksomheder at markedsføre sig med det nye amerikanske Ø-mærke på tre måder: 1) Dels ved en såkaldt ækvivalensaftale mellem USA og andre lande, 2) dels ved at en udenlandsk regering garanterer for, at produktionen overholder de amerikanske regler og endelig 3) ved at oversøiske kontrolorganer lader sig akkreditere af det amerikanske landbrugsministerium, USDA. Jones sagde, at der allerede er forberedende forhandlinger med EU og Japan, men han advarede mod overdreven optimisme til, hvornår aftalerne kunne være på plads og antydede, at japanerne kunne blive de første til at nå en aftale. Han mente, at den hurtigste adgang til det amerikanske marked ville være, at nogle af de større internationale kontrolorganer akkrediteres til at kontrollere til de amerikanske regler. Han nævnte ikke navne, men der er næppe tvivl om, at det britiske Soil Association, det svenske KRAV og det hollandske SKAL, vil være blandt de første til at søge godkendelse.

Selv om den ny amerikanske lovgivning træder i kraft i morgen er den først fuldt gennemført om halvandet år d. 21. august 2002.

Iceland

Kl. 10.30:
Engelsk supermarked holder igen med økologien
Den engelske supermarkedskæde Iceland har nedsat sine ambitioner på det økologiske område. Det skriver Økologisk Landscenters eksportafdeling i et notat. I konkurrence med især Tesco og Sainsbury's har Iceland været meget aggressiv i sin økologiske markedsføring og har i mange tilfælde solgt økologiske varer uden merpris. Det er er blandt andet denne underskudsgivende form for handel, kæden nu vil ændre.

Mandag 19. februar 2001

ÖPZ - mærket
Det tyske
ÖPZ-mærke
er truet

Kl. 0.55:
Tyske øko-organisationer splittet
Tysklands største økologiske forbund, Bioland, har meddelt, at forbundet træder ud af det fælles samarbejdsorgan AGÖL pr. 31. marts. Det samme gør det tyske Demeterforbund. De to forbund repræsenterer tilsammen 60 procent af de tyske økologiske landmænd. De to forbunds udtræden sker blandt andet i protest imod AGÖL's manglende evne til at skabe politisk indflydelse og AGÖL's manglende evne til at fremme udbredelsen af det nye fælles tyske økologiske mærke. Bioland er også utilfreds med de mindre tyske øko-forbunds alt for store indflydelse på den fælles politik. Med Biolands udtræden smuldrer opbakningen bag det nuværende fælles tyske mærke, ÖPZ.

Biolands udtræden sker samtidig med, at Tysklands fødevareminister Renate Künast kalder til samling om ét fælles mærke. Kilder i de tyske økologiske organisationer skønner, at Künasts næste skridt kan blive indførelsen af et statsmærke efter dansk mønster. Det nyværende økologiske mærke, ÖPZ, er etableret som et samarbejde mellem AGÖL og en statsfinansieret afsætningsfremme-fond. Der er investeret fem millioner DM på at gøre mærket kendt i den tyske offentlighed.

Fredag 16. februar 2001

Kl. 16.15:
Tyskland sætter EU-mærket i venteposition

Renate Künast
Renate Künast på Biofachs talerstol

I en aura af hyldest indtog Tysklands mest feterede minister Biofach i Nürnberg i går. Den nyudnævnte grønne fødevareminister Renate Künast tog næsten bad i notabiliteter og presseinterresse, da hun indledte sin åbningstale ved at omtale økologerne som sine "kampfæller". Intet mindre end to landbrugsministre har meldt deres ankomst til verdens største øko-begivenhed, Biofach. Foruden den tyske kommer også den engelske Nick Brown, selv om han takket være en kombination af Lufthansa og British Rail kom for sent til åbningshøjtideligheden. Men der var også knap plads til andre end den minutiøse dame Renate Künast. Hun understregede blandt andet, at supermarkedskæderne skal lære at sælge "klasse i stedet for masse" og sagde, at Tyskland skal lære af foregangslandene Storbritannien, Østrig og Danmark.

Ifølge Künast skal Tyskland rydde op i sin kontroljungle med op mod 150  mærker for at erstatte dem med to: eet for rigtig økologi og eet for de fødevarer, som er bedre end bare miljømæssigt lovlige. Med ivrig brug af albuerne lykkedes det efter talen ØkoWeb'ens udsendte at trænge gennem muren af tv-kameraer og journalister for at spørge hende, hvor EU-mærket er i hendes i fremtidsbillede. Hertil svarede hun, at EU-mærket er "fase 2". Første fase er eet fælles tysk mærke. Den udtalelse stiller det nye EU-mærke svagt. Andre, herunder hendes danske kollega Ritt Bjerregaard, har allerede nedtonet deres tidligere iver for at sætte EU-mærket i front. Og det er svært at se, hvilken regering som skal fremme EU-mærket, andre end Tyskland, som indtil for nylig ikke havde et samlet nationalt mærke.

Biofach fortsætter til søndag.

Kl. 15.00:
Holiday på økolandet
Når nu ferietiden nærmer sig, kunne man jo overveje at tage på påskeæggejagt eller traktortur på et eller flere af 25 økologiske besøgslandbrug fra den britiske kontrolorganisation Soil Associations økolandbrugsnetværk. Besøgsgårdene, der er åbne det meste af året, giver gæsterne mulighed for selv at stikke fingeren i jorden og måske hive nogle gulerødder op til frisk fornøjelse. En 40 siders guide, Organic Experience, til det britiske økolandbrugsnetværk kan fås fra marts, men allerede nu kan man orientere sig om sæsonens besøgsgårde på nettet.   
Kl. 13.50:
25 års økologisk landbrug på CD
Den anden udgave af OrganicFarmingCD fra CAB International er netop udkommet og omfatter med 95.000 dokumenter 50 procent mere information end den første udgave, der kom sidste år. CD'en rummer 25 års information om økologisk landbrug i tempereret klima verden over, samlet fra hæfter, rapporter, konference papirer og bøger. CAB International, en non-profit organisation der arbejder for bæredygtig udvikling, har udgivet CD'en i samarbejde med det engelske fødevareministerium.

Jens Eybye
Jens Eybye

Kl. 10.55:
Endnu en eksportmedarbejder til Økologisk Landscenter
Økologisk Landscenter er blevet endnu et hovede større: Jens Eybye startede 1. februar på sit nye job som eksportkonsulent i eksportafdelingen. 36-årige Eybye er uddannet cand.merc. i afsætning og har flere års erfaring fra LEGO  og senest fra Arla Foods, hvor han har haft ansvar for markedsføring og kommunikation i Innovation og Miljø. Jens Eybye vil arbejde tæt sammen med Tom Krog Nielsen om at styrke eksportfremmearbejdet og skærpe dialogen med de økologiske eksportvirksomheder.

Torsdag 15. februar 2001

Kl. 13.20:
Fakta om BSE - og økologi
Faglig medarbejder Thorkild Nissen fra Økologiens Hus har lavet et notat om BSE - blandt andet om sygdommens opståen, udbredelse, forskellige udgaver, om hvorfor Danmark har fået en højrisikovurdering - og om hvorfor økologisk produktion begrænser risikoen.
Kl. 8.45:
Ikke flere E-numre med økovarer, tak
Samtlige foreninger for økologiske landmænd og virksomheder har i et svar til Fødevaredirektoratet, sagt klart nej til godkendelse af nye tilsætningsstoffer i økologiske kødprodukter, skriver Økologiens Hus i en pressemeddelelse.
- Vi vil ikke bruge disse stoffer i vores varer, og forbrugerne vil ikke have disse stoffer i økovarer. Så enkelt er det, siger Knud Erik Sørensen, formand for Landsforeningen Økologisk Jordbrug (LØJ) i en kommentar til en liste med 60 tilsætningsstoffer, som andre EU-lande foreslår at godkende til brug i økologisk animalsk produktion. Danmark foreslår ikke nye tilsætningsstoffer i økologiske varer og fører i det hele taget en stram politik på området. Det bakker LØJ og de øvrige økoforeninger op, herunder Øgruppen, Dansk Økologileverandørforening, hvis formand Lisbeth Damsgaard siger: 
- I stedet for at vælge laveste fællesnævner og tillade alle tilsætningsstoffer, som er tilladt i et af EU-landene, bør vi vælge højeste fællesnævner og undvære alle de stoffer, som et af medlemslandene som foregangsland har vist, at de kan undvære.

Onsdag 14. februar 2001

Kl. 13.30:
Skuffede økologer savner opbakning
- Den type forbrugerisme trives jo, at hvis man kan få 15 kyllinger for 10's pris, så er det hele skide godt, selv om det betyder, at de
15 er produceret på ringere betingelser. Og så kan man i øvrigt på samme tid godt harmes over, at miljøet går ad H til, og at drikkevandet er fyldt med pesticider. Der er bare ingen forbindelse mellem de to holdninger. Jeg havde håbet på, at forbrugerne ville sige, at de godt ville værdsætte fødevarer, der tager hensyn til miljø, dyrevelfærd og fremtiden. Og så måske nøjes med to engelske bøffer i stedet for tre.

Sådan siger økobonden Jens Østergaard fra Stendyssegård i Nordsjælland til Aktuelt i en åbenhjertig fortælling om hans og broderen Niels Østergaards skuffende oplevelser med økologisk landbrug. Forbrugere og politikere svigter økologerne, mener de to brødre.

Kl. 12.45:
Gæmelke: Dårlig sammenblanding 
Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke forstår ikke, at EU-Kommissionen som svar på bse-krisen vil sætte mere fart på overgangen til økologisk produktion, skriver Aktuelt - som opfølgning på den nedenfor omtalte nødplan. Gæmelke kalder det en dårlig sammenblanding og siger til avisen: 

- Siden 1996 er ingen køer blevet fodret med kød- og benmel, så årsagen til bse er allerede stoppet. Derfor er der ikke noget, der tyder på, at mere økologisk landbrug vil gøre nogen forskel. Han understreger, at han ikke har noget imod en stigning i den økologiske produktion, hvis der er et marked for det.

Kl. 12.45:
EU opmuntrer til mere økologi
Mere økologi, mindre kvæghold og mere stats- og EU-støttet kød-opkøb. Det er led i en syv punkter lang bse-kriseplan, som landbrugskommissær Franz Fischler lagde frem i Europa-Parlamentet i Strasbourg i går, skriver Aktuelt i dag. 

EU-kommisionen vil indrette støtten til kvægbønder, så den opmuntrer til mindre og knap så intensive brug ved fremover at give støtte til højst 90 stykker kvæg. Og bønderne må ikke have mere end 1,8 stykker kvæg per hektar land - mod to stykker i dag. Kommissionen vil desuden opmuntre til grønnere landbrug ved at give landmænd lov at bruge braklagt jord til økologisk dyrkning af kløver til græsning og foder. EU-landenes landbrugsministre vil behandle planen i næste uge.

Tirsdag 13. februar 2001

Klaus Sall
Klaus Sall, som
står bag rapporten

Kl. 16.20:
Stor afsætnings-rapport bliver tilgængelig på nettet
En tidligere meget omtalt rapport om økologisk afsætning bliver nu tilgængelig for enhver. Rapporten blev udarbejdet som hjælp for Fødevareministeriet og den har hidtil kunnet bestilles i trykt form på Direktoratet for FødevareErhverv, men har hidtil ikke været tilgængelig på nettet. Direktoratet har ikke selv villet lægge den på sin hjemmeside, idet den er udarbejdet af et konsulentfirma og konklusionerne er derfor ikke nødvendigvis i overensstemmelse med ministeriets politik. For at rapporten kan komme alle til gode, har direktoratet og ØkoWeb'en aftalt, at den i stedet lægges på nettet herfra. Den kan hentes i pdf-format. Rapporten omfatter dels en hovedrapport, dels bilag til undersøgelsen. Der er oprettet et permanent link til rapporten fra ØkoWeb'ens fakta-side.

Den meget omfattende rapport er udarbejdet af konsulenten Klaus Sall, som har bistået en række økologiske virksomheder gennem tiden.

Kl. 16.20:
Advokat for en bæredygtig, global fødevarepolitik
Instituttet for Landbrugs- og handelspolitik (IATP) arbejder med egne ord for "ukuelige familielandbrug, lokalsamfund og økosystemer verden over" og overvåger aktørerne på nationale og internationale markeder, så som verdenshandelsorganisationen WTO og Nordamerikas Frihandelsaftale (NAFTA). For øjeblikket kører IATP en kampagne til støtte for det amerikanske familielandbrug, der ifølge instituttet står over for en krise uden fortilfælde, hvor gårde der har været i familieeje gennem generationer går under sammen med lokalsamfundene. Interesserede kan også tilmelde sig en postliste, der tager pulsen på den globale krise, ved at sende en e-mail til listserv@iatp.org med navnet globalfarmcrisis. 
Kl. 13.45:
Økologi for britiske børn
Som omtalt 6. februar spår Underhuset i det britiske parlament, at al babymad på det britiske marked
vil være økologisk inden 2002. På forkant med fremtiden er blandt andre økomejeriet Yeo Valley Organic, der i denne måned lancerer en serie af friskoste - "fromage frais" - til børn. Ifølge mejeriets marketingsdirektør Ben Cull foretrækker mødre at give deres børn økologisk mad, og mange børn foretrækker friskost som en forandring til yoghurt. Yeo Valley Organics serie af børneyoghurter er et af de hurtigst voksende varemærker i den britiske børnesektor, og mejeriet vil med friskostene bygge videre på den vækst.

Yeo Valley Organic er kendt for sin prisvindende fedtfattige yoghurt (som danskernes stiger briternes efterspørgsel på fedtfattige produkter - sidste år med 7,4 procent) og vandt i januar en pris for sin hjemmeside, der et halvt år tidligere blev designet med det formål at være pædagogisk, informativ og underholdende. Se for eksempel hvordan yoghurt bliver til.

Kl. 11.15:
Ekstra chance for økologitilskud
Fødevareministeriet har fået EU-Kommissionens godkendelse af en særlig dansk ordning til at udbetale økologitilskud for 1999 til de økologer, hvis tilsagn udløb 31. december 1998, og som ikke inden da søgte om et nyt femårigt tilsagn fra 1999. Der er et par uger til at søge: Senest den 28. februar skal Direktoratet for FødevareErhverv have et udfyldt ansøgningsskema, som eksempelvis findes på direktoratets hjemmeside. Særordningen følger en 18 punkter lang handlingsplan for at rydde op i flere års problemer med økologi-tilskud i Direktoratet for FødevareErhverv .

Mandag 12. februar 2001

Kl. 15.10:
Øko-ko frikendes for BSE - foreløbigt
Fødevareregion Viborg har netop modtaget analysesvar om den økologiske ko, som i weekenden blev mistænkt for kogalskab (BSE). Undersøgelsen viste, at koen ikke var smittet med BSE. Men procedurene omkring BSE-undersøgelser kræver, at Statens Serumlaboratorium laver endnu en undersøgelse af koen. Resultatet af denne undersøgelse foreligger sandsynligvis om en uges tid. Den undersøgelse, som nu er foretaget, er imidlertid mere sikker end den første foreløbige undersøgelse, så der er nu mere grund til at håbe, at koen frikendes.
Kl. 15.10:
Duus er fortsat dus med økologien
Verdenspressen - den danske del af den - har i dag oplyst alverden om, at udviklingsdirektør Flemming Duus Mathiesen skulle være blevet fyret som chef for eksportsafdelingen i Direktoratet for FødevareErhverv på grund af fødevarevirksomhedernes højlydte klager over lange sagsbehandlingstider for eksportstøtte. Det har - efter behag - givet både frygt og forhåbninger i den økologiske sektor for, at Duus Mathiesen også skulle være fyret som formand for Det Økologiske Fødevareråd. Direktoratet for FødevareErhverv oplyser overfor ØkoWeb'en, at ingen af delene er sandt. Ifølge direktoratet er der sket en styrkelse af eksportafdelingen og i den forbindelse er udnævnt en særlig vicedirektør for området. Derfor overtager vicedirektør Preben Veilstrup Andersen eksportstøtten fra udviklingsdirektør Flemming Duus Mathiesen, som fortsætter sine hidtidige ansvarsområder - også på det økologiske område. Herudover overtager Duus Mathiesen udviklingsområdet, som blandt andet omfatter Landdistriktprogrammet.

Flemming Duus Mathiesen er meget kendt i den økologiske sektor, som han har præget blandt andet gennem sit formandskab for Det Økologiske Fødevareråd, siden den første danske økologilov blev vedtaget i 1987.

Kl. 13.15:
Dansk øko-ko under BSE-mistanke
For første gang er der mistanke om kogalskab hos en økologisk ko. En ko fra en malkekvægsbesætning i Mollerup er i en foreløbig test blevet konstateret BSE-positiv. Sygdommen er dog endnu ikke konstateret med sikkerhed, og der vil sandsynligvis komme et nyt resultat senere i dag, som vil komme sandheden nærmere. Den ko, som er under mistanke, er ikke født økologisk og kan derfor har fået kød-benmel, inden den blev økologisk.
Kl. 11.05:
Gennembrud til det britiske marked 
Danske øko-firmaer, der vil eksportere til det voksende marked i Storbritannien, kan se frem til at slippe for en masse bureaukrati og bøvl, skriver Økologisk Jordbrug. Et nyligt besøg hos Plantedirektoratet af tre repræsentanter fra Soil Association - Englands dominerende økokontrolorganisation - har banet vejen for en aftale, der kan gøre det lettere for danske varer at få organisationens mærke - og dermed adgang til britiske forbrugeres indkøbstasker. Englænderne vender tilbage til Danmark til foråret for at se nærmere på den danske kontrol og lave en aftale om kontrol og mærkning. Aftalen vurderes især at blive til gavn for handelen med svine- og andet kød samt mejeriprodukter. 

Vore naboer mod vest er i det hele taget på mærkerne i øjeblikket. På den snarlige BIO FACH messe i Nürnberg er Storbritannien - med tidens stærkeste økovækstrate - valgt til "Årets Land". Eksempelvis er otte ud af elleve økologiske supermarkeder i London skudt op siden juni 2000, og på messens hjemmeside kan man tage en rundtur til de seks: Fresh & Wild, Here, Naturally, Nature Intended, Planet Organic og Sundance.

Kl. 9.25:
Flere penge til græsrodsforsking 
Årets finanslov afsætter fire millioner kroner til en ny runde græsrodsforskning, oplyser Direktoratet for FødevareErhverv, der netop har fastsat årets første ansøgningsfrist til 1. marts. Senere kommer flere. De første ansøgninger bliver behandlet i løbet af marts, så der skulle være en chance for at få tilsagn inden vækstsæsonen.

- Erfaringerne fra de første tre år med ordningen viser, at der kommer meget kvalificeret udviklingsarbejde ud af græsrodsforskningen. Opdræt af hønniker, jordbearbejdning og grøngødning er bare nogle af de emner, der bliver græsrodsforsket i nu. Vi ved også, at mange landmænd brænder inde med gode ideer, så jeg vil vurdere, at der kommer mange ansøgninger til den nye runde, siger Morten Priesholm,  projektmedarbejder hos Landsforeningen Økologisk Jordbrug, og desuden redaktør af Eksperimenter, en hjemmeside om de mange udviklingsaktiviteter, der foregår på økologiske jordbrug. 

Siden 1997 har cirka 120 græsrodsprojekter fået tilskud. Landbrugets Rådgivningscenter er ved at samle erfaringerne fra projekterne og vil senere offentliggøre dem på internettet.

Fredag 9. februar 2001

Kl. 12.05:
Gæmelke afviser sammenhæng mellem BSE og intensiv produktion
De europæiske forbrugeres svigtende tillid til oksekødet bunder ikke i en manglende tro på den intentive industriproduktion. Det mener præsidenten for Landbrugsraadet, Peter Gæmelke, ifølge dagens udgave af Berlingske Tidende. I Bruxelles afviste han i går, at en grøn landbrugsreform i EU kan kædes sammen med kogalskab. Ifølge "Berlingeren" sagde han blandt andet:

- Det kan godt være, vi skal have en mere grøn reform - ja, det vil helt sikkert ske - men det skal ikke have noget med BSE eller industriproduktion at gøre. Forbrugertilliden i Danmark til oksekødet er stadig meget høj, og derfor er der ingen sammenhæng mellem den svigtende tillid og den intensive produktion.

Kl. 11.35:
Morgenmaden efter høst
Økologi er ikke blot et spørgsmål om landmandskab. Før en fødevare når det hjemlige køkken har den været igennem mange andre hænder end landmandens. Og de har ofte større indflydelse på det færdige produkt, end de hænder som arbejdede i marken. Den 30. marts holder en række økologiske organisationer et seminar om kvalitet og økologi i forarbejdningsleddet: Mellem råvarer og morgenmad: Økologisk produktion i praksis. Blandt talerne er Jan Krag Jacobsen fra Måltidets Hus og Bent Thomsen fra Cerealia Danmark/Drabæks Mølle. Praktiske oplysninger om tilmelding til seminaret findes i kalenderen.

Torsdag 8. februar 2001

Thise Mejeri

Kl. 11.50:
Thise Mejeri erklærer sig racistisk
Thise Mejeri lancerede mandag sin jersey-mælk med kun en halv fedtprocent. Fidusen ved mælken er blandt andet, at den smager af mere end traditionel skummetmælk, fordi jerseymælk indeholder mere protein end mælk fra andre køer. Mejeriet udnytter også det høje proteinindhold i yoghurt og andre surmælksprodukter. Den nye fedtfattige mælk er på få dage blevet en meget efterspurgt vare, og spørgsmålet melder sig, om mejeriet overhovedet har jersey-mælk nok til at efterkomme efterspørgslen. Salgschef Mogens Poulsen fra Thise Mejeri siger, at mejeriet har jersey-leverandører på sin venteliste. Og hvis det viser sig hensigtsmæssigt, vil de blive taget ind før leverandører med andre kvægracer som SDM (Sortbroget Dansk Malkerace).

- På det punkt er vi erklærede racister. Vi foretrækker gerne den ene race for den anden. Til gengæld støtter vi nu en lille ugleset race, som er truet på sin eksistens, siger salgschefen og tilføjer, at mejeriet i øvrigt også er groft sexistisk i sin kønspolitik: - Vi tager kun leverandører med en overvægt af hunkønskvæg.

Kl. 10.45:
McDonald's slår sig på økologiske sandwich
Burgergiganten McDonald's har - med noget der ligner 300 millioner kroner - købt en trejdedel af Pret a Manger - en engelsk restaurationskæde, der gennem 15 år har vundet hævd på at bruge friske og økologiske råvarer til sandwichglade frokostgæster. Kæden, der efterhånden har over 100 butikker i England, skød sidste år op også i New York. Udefra set forholder de to fastfood-kæder sig ret forskelligt til såvel fødevarekvalitet som det at drive virksomhed, men på Prets hjemmeside understreger medstifter Julian Metcalfe, at "McDonald's har investeret i os, fordi de kan lide, hvad de ser og hvad de spiser. De ønsker, at vi skal fortsætte som vi er." McDonald's aktiepost giver Pret muligheden for at bringe deres motto "Passionate about Food" ud over britiske grænser - med solid økonomisk og erfaringsmæssig støtte.

Fup-McDonalds-reklame
Selv om McDonalds
har gjort en del for at sikre
sig mod BSE, har kædens
utrættelige modstandere
straks benyttet sygdommen
i deres kampagner.

Nyheden kommer samtidig med rapporter om, at europæerne begynder at gå udenom McDonald's af frygt for BSE-befængte burgere. McDonald's har givet den europæiske krise skylden for en salgsnedgang på en tiendedel inden for det seneste kvartal. Det første og nylige tilfælde i USA af kvæg sat i karantæne på mistanke om BSE har resulteret i et fald på syv procent på McDonald'saktier. Om der er nogen sammenhæng mellem de to nyheder, der begge er bragt på Organic Trade Service, vides ikke.

Onsdag 7. februar 2001

Kl. 17.45:
Styr på fødevarernes livscyklus
I morgen torsdag er Teknologisk Institut i Århus vært for konferencen "Livscyklusvurdering af fødevarer - miljø fra jord til bord." Dokumentation af miljøbelastningen ved en fødevare bliver stadig vigtigere for en virksomheds image, men mange danske fødevarevirksomheder mangler data fra den primære produktion, skriver Fødevaredirektoratet i en pressemeddelelse. Det er baggrunden for det projekt, som konferencen indleder.

"Mange virksomheder og brancheorganisationer benytter lejligheden til at få en opdatering på miljøområdet. Livscyklusvurdering er et godt redskab til at få overblik over de miljømæssige forhold ved produktion af fødevarer", siger projektleder John Hermansen fra Danmarks JordbrugsForskning. En vigtig del af det tre-årige projekt bliver et kombineret workshop- og kursusforløb, hvor virksomheder og brancher vil kunne deltage og udvikle deres egne livscyklusvurderinger for konkrete produkter.

Kl. 16.30:
Færre danske virksomheder på BIO FACH
15-18. februar åbner dørene igen for BIO FACH i Nürnberg, der sidste år - med 1.457 udstillere fra 56 lande og 17.841 handelskunder - markerede sin position som verdens største marked for økologiske produkter. Ti danske virksomheder deltog sidste år - i år er tallet faldet til seks: Cofradex, Naturmælk, Rømer Natur Produkt, Svane Trading, Urtekram og Økomælk.

BIO FACHs grundlægger ØkoWelt GmbH har solgt arrangementet til Nürnbergmessen, og det skifte kan have givet nogle problemer for organiseringen, mener I. Valentiner-Branth fra Dan Trading, der er hyret som dansk agent. Papirnusseriet forbundet med at få tilladelse til at udstille er stort, siger han til ØkoWeb Danmark. Alligevel står over 1.500 virksomheder næste weekend klar til at vise, hvad de kan tilbyde et økologisk fødevaremarked i stadig vækst.

Tirsdag 6. februar 2001

Kl. 15.10:
Omfattende generalforsamlingsdage i Århus
Programmet for den såkaldte Økologiweekend er offentliggjort. Weekenden, der holdes 3-4. marts og lige som sidste år på Århus Husholdningsskole, omfatter generalforsamlinger i Landsforeningen Økologisk Jordbrug, brancheforeningerne for kød, planteavl, mælk, fjerkræ, grønt og frugt samt årsmøde i Økologisk Landscenter. Herudover holdes der temamøder om kornforædling, græsrodsforskning, regler/tillid og indholdstoffer i planter.

Desværre er det ikke teknisk muligt at oprette link direkte til programmet. Men det ligger på Økologiens Hus' hjemmeside, og der er naturligvis også omtale på ØkoWeb'ens kalender.

Kl. 11.55:
Landbrugets vej ud af krisen
Dansk Familielandbrugs landsmøde i Nyborg i går varslede fødevareminister Ritt Bjerregaard en større diskussion med landbrug, fødevareindustri og detailhandel: Hvilke forandringer skal der til i landbrugsproduktionen for at genopbygge forbrugernes tillid til fødevarerne? 

- Jeg tror ikke, det bliver let at finde en anden måde at tilrettelægge vejen fra jord til bord på end den, der er endt i BSE-krise, antibiotikaforurenede fødevarer, genmanipulerede planter og dyr, forurening med stank og gødning, sprøjtemidler og alle de andre sager, der tilsammen undergraver tilliden til fødevareerhvervene. Selvom jeg er glad for økologien og de nye muligheder den repræsenterer, så giver jeg ikke meget for brede og runde talemåder, om at vi alle sammen må til at tænke på en anden måde, eller på at hele fødevaresektoren i eet hug skal omlægges til økologi og helsekostforretninger. Det hjælper ikke med flere tilskud og kompensationer. Skatteydernes penge skal bruges til at finde langsigtede løsninger på noget, der er ved at blive et samfundsproblem, sagde Ritt Bjerregaard. Hele talen findes på hendes hjemmeside.

Kl. 7.15:
Et lyspunkt i britisk landbrug 
Økologien er et af få lyspunkter i det triste billede af Storbritanniens landbrug, konkluderer en nyligt udkommet rapport om økologisk landbrug fra "the House of Commons" - "Underhuset" i det engelske parlament. Den omfattende rapport fortæller blandt andet om økologiens ekspansion gennem de senere år, og at væksten stadig accelererer. Sidst i 1996 blev godt  50.000 hektar britisk landbrugsjord dyrket økologisk. I 1999 var tallet i april 276.000 hektar, og ved årets slutning havde det nået 425.000 hektar - eller lige over to procent af hele landbrugsarealet. Rapporten beskriver også detailhandelens øgede økosalg. Mod kun 42 produkter i 1996 tilbyder landets førende supermarked Sainsbury's nu over 630 produkter, herunder frostvarer, vodka og foder til kæledyr. Økologisk babymad spås at udgøre hele markedet ved udgangen af 2001.

Undersøgelseskomiteen opsummerer 37 konklusioner, blandt andet at landets mangfoldige kontrolinstanser med forskellige standarder er en markant svaghed. Derfor opfordres regeringen til at fremme samarbejdet, som komiteen gerne ser smelte helt sammen til sidst.  

Mandag 5. februar 2001

Kl. 15.45:
Galskab fra først til sidst 
Et helt liv fjernt fra alt naturligt: Undfanget ved insemination, ved fødslen fjernet og skilt fra sin mor, tvangsfodret med kødmad omend skabt som vegetar, lukket inde uden adgang til frisk luft og lys, og endelig slagtet, hængt og fortæret uden synderlig værdsættelse. Hvem ville ikke blive gal? DR Nyheder Online opdaterer løbende en meget informativ temaside om kogalskab med svar på hvad, hvor og hvornår det skete. Tilbage står kun spørgsmålet "hvorfor?"
Kl. 12.20:
Kogalskab øger salg af økokød
Frygten for kogalskab har fået flere forbrugere til at købe økologisk kød. Det kan betyde et vendepunkt for salget, skriver Kristeligt Dagblad i dag.

- Kødet bliver lettere udsolgt i butikkerne i øjeblikket, og mange forbrugere ringer for at spørge, om økologisk kød er mere sikkert at spise, siger branchesekretær Thorkild Nissen fra Økologisk Landscenter til avisen. Også udlandet viser stor interesse for dansk økokød. For eksempel har landscenteret fået flere henvendelser fra Tyskland og Italien, som man ellers kun har meget sporadisk kontakt med.

Friland Food, der dækker 90 procent af markedet for økologisk kød, oplever også stigende interesse. Underdirektør Lars Mikkelsen siger til Kristeligt Dagblad, at selskabet har fået langt flere forespørgsler de seneste to-tre uger end ellers. Økologisk svinekød sælger Friland Food nu lige så hurtigt, som dyrene bliver slagtet - halvdelen i Danmark, resten især til England.

I 1999 var kun to procent af det solgte oksekød økologisk - for svinekød var det kun én procent. Hidtil har produktionen af økologisk oksekød været næsten fem gange større end salget, men det kan hurtigt ændre sig, mener Thorkild Nissen. Hvis eksporten til Tyskland og Italien bliver en realitet, forudser han, at vi lynhurtigt kan komme i en situation, hvor landmændene ikke kan følge med.

Kl. 11.05:
Landbrugslaug høster stor interesse
Over 300 byboer og andre forbrugere har henvendt sig til projektgruppen Landbrugslauget, som er i gang med at samle andelshavere nok til at etablere en forbrugerejet økogård på Sjælland - med specielt sigte på den 65 hektar store gård Brinkholm i Karise. ØkoWeb'en omtalte projektet 15. januar. Lørdag skrev Aktuelt, at foreløbig 130 har forhåndstegnet sig ved at indbetale 100 kroner per andel, som man siden vil købe i gården. Planen er, at 500 forbrugere hver skyder 5000 kroner og fire-fem landmænd hver 100.000 kroner ind i Landbrugslauget, der som andelsselskab vil stå som ejer af gården. 

- Fortsætter interessen med denne hast, kan vi have udsolgt om et par måneder, siger Christian Coff, som sammen med de øvrige initiativtagere til det usædvanlige landbrugslaug nu vil skrue op for reklameblusset.

- Det er vigtigt at få snakket med folk. Vi mærker en markant øget interesse, når vi kommer direkte i kontakt med folk, og de kan se de mennesker, der står bag projektet. Desuden går vi til foråret i gang med at arrangere ture ned til gården for dem, der har forhåndstegnet sig eller er interesserede i at gøre det, så de kan se, hvad det hele går ud på, siger Christian Coff.

Fredag 2. februar 2001

Kl. 13.00:
Første økologiske sortsblanding
For første gang kommer der nu præfabrikerede sortsblandinger på det økologiske såsædsmarked. Ved at blande kornsorterne inden de sås ud på marken, går man et lille skridt væk fra monokulturen og kan på en mere økologisk måde begrænse sygdomstryk og andre problemer. Selv om sortsblanding har været benyttet i årevis i konventionel produktion, er det første gang det præsenteres i det økologiske jordbrug. Årsagen er, at det kræver store mængder og stor variation at producere sortsblandinger. De sorter, som blandes sammen skal passe sammen på områder som resistens, modenhedstidspunkt og højde, og derfor har det hidtil ikke været realistisk for nogen virksomheder at producere det før. Det er derfor ikke tilfældigt, at det er storebror i dansk grovvarehandel, DLG, som har lanceret produktet. Det sker endda i forholdsvis begrænset omfang, interesserede skal bestille det senest i næste uge.

Endnu mere økologisk er det at blande arter og ikke blot sorter - typisk ærter og byg. For at fremme den udvikling, har DLG i år tilbudt fremavlskontrakter, hvor landmænd dyrker byg og ærter sammen, hvorefter kernerne skilles ad efter høst. Det kan også være med til at fremme produktionen af ærter, som der vil være stigende mangel på. Lene Fløe Møller fra DLG Økologi siger, at perspektivet kan blive, at landmænd i fremtiden dyrker ærter/byg eller andre artsblandinger og sorterer dem på gården for at sælge dem separat bagefter.

Torsdag 1. februar 2001

Kl. 11.50:
Europæisk mælke-organisation stiftet i Århus
De økologiske mælkeproducenter i Europa har stiftet en fælles organisation. På et møde i Økologiens Hus, tirsdag, var repræsentanter for syv lande samlet og stiftede Alliance of European Organic Milk Producers. Initiativet til mødet var taget af mælkeproducenter i Schweiz og Storbritannien i samarbejde med danskerne. Herudover var der repræsentanter for Østrig, Holland, Norge og Frankrig. Formanden for den danske økologiske mælkeproducentforening ØBM, Carsten Sørensen, venter at omkring en halv snes lande vil være repræsenteret i organisationen. Hvor mange organisationer, som melder sig ind, er mere uvist, idet nogle lande - bl.a. Tyskland - har adskillige organisationer, mens andre har organiseret sig i én national organisation. I Danmark er der én økologisk mælkeproducentforening, Landsforeningen af Økologiske og Biodynamiske Mælkeproducenter i Danmark (ØBM). Foreningen organiserer cirka 35 procent af landets økologiske mælkeproducenter.

Næste møde i Alliance of European Organic Milk Producers holdes i Tyskland i juni

Gunnar-rundgren.jpg (4189 bytes)
Gunnar Rundgren

Kl. 10.25:
Æres den som æres bør
Gunnar Rundgren - som vi forleden udnævnte til vicepræsident for den internationale økologiske organisation IFOAM - har ikke selv klaget. Alligevel finder vi det korrekt at give ham den korrekte titel - og har nu rettet det, eftersom han sidste sommer avancerede fra vicepræsident til præsident og dermed førstemand i World Board - verdensbestyrelsen. Op til udnævnelsen fik han blandt andet massiv støtte af de danske IFOAM-medlemmer - og også ØkoWeb'ens stemme.

Iøvrigt giver IFOAM's hjemmeside tilsyneladende en del tekniske problemer i disse dage. Så det er måske en dårlig idé at benytte linket nu.

MARKEDSPLADSEN
27. februar
* Lille stigning i Hanegals so-notering
Se Noteringerne
* Kok søges
Se Rubrikannoncerne

26. februar
Dangrønt leverer grøntpiller, økologiske el. fra omlægning.
Se Foder-siden
og Markedspladsen.

23. februar
Noteringen for smågrise stiger igen - nu 27 kr.
Se Noteringerne

21. februar
* Byg sælges
Se Rubrikannoncerne
* Nyt månedstillæg for svin: 1,00 kr.
Se Noteringerne

20. februar
* Plantemaskine købes
* Bofællesskab søger beboere
Se Rubrikannoncerne

19. februar
* Byøkologisk hus søger kollektivister
* Økologisk rådgivning
Se Rubrikannoncerne

16. februar
* Grovfoder købes  
* Byg/ærtehelsæd sælges
Se Rubrikannoncerne

15. februar
100 % økologisk byg og havre sælges
Se Rubrikannoncerne

14. februar
Smågrisenoteringen stiger otte kroner
Se Noteringerne

Bintje læggekartofler sælges
Se Rubrikannoncerne


9. februar
* Einbøck strigle sælges
Se: Rubrikannoncerne
* Smågrisenoteringen stiger 6 kr.
Se: Noteringerne

8. februar
* Natursamarbejdet: Ny østjysk gårdbutik i   Stalddørskataloget
* 1200 tdr. havre og 100 tdr. byg sælges
Se: Rubrikannoncerne

5. februar
Halmballer købes
Se: Rubrikannoncerne

3. februar
Bofællesskab på Fyn
Se: Rubrikannoncerne

2. februar
* Tre stillinger: Markedskonsulent, afdelingsleder og informationskonsulent søges
* Omlægningskorn sælges
Se: Rubrikannoncerne

1. februar
Hanegal hæver svineprisen til 19,35 kr./kg
Se: Noteringerne

Tærskeværk og kornkværn sælges
Se: Rubrikannoncerne


Vil du vide, hvad der er sket endnu tidligere? Så klik her