Lørdag 31. marts 2001 |
Kl. 21.40:
Danske
Slagterier ønsker også færre tilsætningsstoffer
Danske Slagterier bakker nu også op om
modstanden mod forslaget om mange nye tilsætningsstoffer i økologiske varer. Vi omtalte
i går, at Danske Slagterier
var den eneste organisation, som ikke havde protesteret. Men hertil siger Danske
Slagteriers direktør for Veterinær- og Levnedsmiddelforhold, Erik Bisgaard
Madsen, at Danske Slagterier ikke ville tage stilling til stoffer, som ikke benyttes
af slagterierne, for eksempel farvestoffer til ost og sulfit til cider. Men organisationen
ønsker også, at antallet af tilsætningssstoffer begrænses - sålænge det ikke går ud
over fødevaresikkerheden. Den holdning har man gjort opmærksom på over for
Europakommissionen i forhold til det endelige ændringsforslag. |
Fredag 30. marts 2001 |
Kl. 12.20:
Hvem mener
hvad om tilsætningsstofferne?
Det meget omtalte forslag om
tilsætningsstoffer i økologiske varer, som for øjeblikket forhandles i EU, er beskrevet
i et grundnotat, som Fødevareministeret
har udarbejdet til Folketingets fødevareudvalg.
Af notatet fremgår det, hvilke stoffer der diskuteres, og hvad de forskellige
høringsparter mener om spørgsmålet. Det fremgår blandt andet, at Danske Slagterier er den eneste
af de mange organisationer og virksomheder, som direkte giver udtryk for, at det er i
orden med de mange nye tilsætningsstoffer. |
Kl. 12.05:
Oversigt
over messerne
Eksportafdelingen under Økologisk Landscenter har
oprettet en oversigt over udenlandske messer, som kan være interessante for
danske økolologiske virksomheder. |
Torsdag 29. marts 2001 |
Kl. 15.15:
Enighed om
at begrænse tilsætningsstoffer
Trods store overskrifter i dagens
mediebillede er der generelt stor enighed om en restriktiv linie overfor
tilsætningsstoffer i økologiske fødevarer. Mejerikoncernen Arla Foods har i dag udsendt en pressemeddelelse, hvor det kaldes en udvanding af økologien at
tillade flere stoffer. Europas største slagterivirksomhed Danish Crown opfordrer også til at
begrænse antallet af tilsætningsstoffer mest muligt. Fødevareindustrien har i mange
medier fremstået som tilhænger af flere tilsætningsstoffer, men organisationens
direktør, Ole Linnet Juul, siger til ØkoWeb Danmark, at det er forkert. Organisationen
mener også, at listen skal begrænses mest muligt og støtter det hidtidige danske
udgangspunkt. Organisationen anser det dog for vigtigt at have fælles regler. Derfor må
Danmark erkende, at man i andre lande har nogle andre stoffer end dem, man i Danmark anser
for vigtige. Og her kan det være nødvendigt med kompromisser. I Danish Crown/Friland Food er salgschef og direktør
Karsten Deibjerg inde på en lignende tankegang, idet han mener, man bør lade nitrit
være et nationalt anliggende, idet holdningen til netop dette stof er helt forskellig fra
land til land. |
Kl. 13.05:
Guldvinder:
Tilsætningsstoffer er overflødige
Der var stor begejstring blandt dommere,
da de i går tildelte intet mindre end 2 gyldne Ø-er til den sønderjyske slagter Hans
Henrik Johansen. Han fik guld for både en ny sønderjysk hvidskimlet spegepølse og en
grovhakket leverpølse. Slagter Johansen eksperimenterer for tiden også med skærepølser
uden andre tilsætningsstoffer end salt. Til det aktuelle røre om EU's forslag om flere
tilsætningstoffer i økologiske varer siger han, at man tværtimod burde indskrænke
antallet af tilsætningsstoffer, idet det sagtens kan lade sig gøre at lave ordentlige
pølser uden.På gårsdagens
kåring af de bedste nye økologiske produkter blev der også givet guld til Thisted Bryghus' nye øl, Humle, til Urtekrams Glutenfri cornflakes og til Mølle Skovlys marcipan.
Tildelingen af det Gyldne Ø skete i forbindelse med den årlige generalforsamling i Øgruppen, Dansk Økologileverandørforening, som
organiserer økologiske forarbejdnings- og handelsvirksomheder. På mødet blev
bestyrelsen genvalgt, dog blev Jørgen Nielsen, Unikost afløst som suppleant af Bo Nytofte fra Biodania.
"Guldpølserne" er stadig så
eksklusive, at de stort set kun kan nydes i Sønderjylland. Dog forhandles de via Økoterminalens
abonnementsordning. Desuden tilbyder slagter Johansen at sende dem med posten ved
henvendelse til hans forretning i Aabenraa, tlf. 74 62 33 32. |
Kl. 0.50:
Risiko for
flere tilsætningsstoffer i øko-varer
Nitrit i økologiske spegepølser samt en
række andre tilsætningsstoffer i økologiske varer bliver en realitet, hvis et forslag
fra EU kommissionen vedtages. Det skriver dagbladet Politiken
i dag. Økologiske organisationer
og forbrugerrådet
protesterer, mens den konventionelle organisation, Fødevareindustrien, støtter
forslaget. |
Onsdag 28. marts 2001 |
Kl. 11.25:
"Kongelig"
hæder til øko-opgave
Hvert år kårer Det Kgl. Danske
Landhusholdningsselskab den bedste afgangsopgave fra de danske landbrugsskoler. Det skete
også på selskabets vintermøde i går. Valget var i år udsædvanligt. For første gang
kåredes en økologisk opgave - som ovenikøbet var produceret af fire kvindelige
elever i samarbejde: Pernille Krogshede, Mia Stochholm, Ann Kirstine Pedersen og Randi
Toftkær havde behandlet de problemer, der opstår med logistik, køl o.s.v., når
økologiske landbrug forsøger at levere direkte til storkøkkener. Opgaven var skrevet
på Den Økologiske Landbrugsskole
i Aabybro. |
Kl. 10.50:
Britisk
aktionsplan for bæredygtigt landbrug
Soil Association, den førende øko-organisation i Storbritannien, har
udgivet et forslag til en national aktionsplan for bæredygtigt landbrug - meget
efter dansk model, hvor vi jo 1999 tog fat på Aktionsplan nummer to. Soil Association
tager premierminister Tony Blair på hans nylige ord om, at "vi bliver nødt til at
sætte os med industrien og finde ud af, på hvilket fundament vi får et bæredygtigt
landbrug på langt sigt". Planforslaget anbefaler blandt andet det politiske mål, at
30 procent af britisk landbrug skal være omlagt i 2010. En mere overordnet aktionsplan
på europæisk plan er også undervejs, hvis det står til ikke mindst den danske
fødevareminister Ritt
Bjerregaard, der med den internationale økologikonference i København i maj (senest
omtalt 20. februar) arbejder mod netop det mål. |
Tirsdag 27. marts 2001 |
Kl. 13.50:
Videnskabens
utilstrækkelighed
At risikoen for at blive ramt af den
menneskelige variant af kogalskab skulle svare til risikoen for at komme ud for et uheld
ved halvanden meters kørsel på cykel - det er et af videnskabens bidrag til debatten om
fødevaresikkerhed. Fødevareminister Ritt Bjerregaard brugte eksemplet i en tale i dag ved Det Kgl. Danske
Landhusholdningsselskabs vintermøde på Christiansborg. I talen, der allerede er lagt på nettet, forklarer ministeren, hvorfor
hun som politiker undertiden griber til handling - selvom intet videnskabeligt bevis taler
for det. Kunsten at holde balancen mellem politik og videnskab er også emnet for en fødevarepolitisk
redegørelse, som regeringen netop har udgivet. |
Kl. 11.25:
Konference
for bekymrede forbrugere
Det Rådgivende Fødevareudvalg under Fødevareministeriet sætter torsdag fokus
på "Den bekymrede Forbruger" med en konference
i Øksnehallen i København.
Konferencens sigte er at fremme dialogen om de usikkerheder og risici, der knytter sig til
moderne fødevareproduktion - og om mulighederne for at gøre noget ved dem. Konferencen
åbnes af fødevareminister Ritt
Bjerregaard, og derefter er der en række andre talere.
Der er begrænset deltagerantal, så man skal tilmelde
sig på forhånd. Man kan også deltage ved at sende eventuelle spørgsmål til
konferencen, fødevareministeren, oplægsholderne eller indholdet i øvrigt på en e-mail.
|
Mandag 26. marts 2001 |
Thisted Bryghus
satser på guld
med sin humle
|
Kl. 14.55:
Elleve
firmaer går efter økologisk guld
Dansk Økologileverandørforening - Øgruppen - uddeler i forbindelse med sin
generalforsamling på onsdag for første gang prisen Økologisk Guldmedalje (omtalt 27. februar). Elleve producenter har meldt sig i konkurrencen med over
30 produkter, alle lanceret efter 1. januar 2000. Bageriet Aurion deltager med Profeten Ezekiels brød
og diverse chokolader, Christian Hedeager med pølse og ost, Farre Slagterforretning med
seks forskellige pølser, Hanegal
Økologisk Kød A/S med Pølse Hapser og leverpostej, Mølle Skovly med marcipan og
konfekt, Rynkeby Foods med juice og saft, slagter Johansen fra Aabenraa med fem
forskellige pølser og surribs, Søvind Mejeri med Kirk's Letost og gedefeta, Thisted Bryghus med Økologisk Humle, Urtekram med tre grønsagspostejer og
nogle morgenmadsprodukter
og ØkoMælk med sin cheddar ost. Udover at
blive begavet med et diplom kan den økologiske guldmedaljevinder påtrykke sit produkt et
specielt designet logo - ved siden af Ø-mærket. |
Torsdag 22. marts 2001 |
Kl. 10.30:
Svenskerne
opretter kollega til ØkoWeb'en
Ikke uden en vis stolthed
konstaterer vi, at svenskerne har ladet sig inspirere af EcoWeb-konceptet og har oprettet
en søster til ØkoWeb Danmark. Den ny EkoWeb
Sverige har lige som sin danske kollega nyheder, noteringer, markedsplads og kalender.
Herudover har man i Sverige blandt andet fundet på at følge en økologisk gård med
skiftende billeder og tekst året igennem. Den svenske EkoWeb er oprettet af Lantbrukarnas Riksförbund, som nærmest kan
sammenlignes med Landboforeningerne
herhjemme. På den måde adskiller den sig fra sin danske søster-site, som er en lille
privat ejet virksomhed. Alligevel byder vi den ny kollega velkommen og håber på godt
samarbejde. |
Onsdag 21. marts 2001 |
Fie Graugaard
|
Kl. 13.15:
Fies næse
kan redde dansk økologisk svineeksport
Det fremgik ikke af DRs Rapporten i aftes, at Hanegal aldrig har kastreret deres grise
- i modsætning til hovedparten af danske økologiske svineavlere. Den enkle løsning på
de lugtende koteletter fra nogle få orner findes i svineavler Fie Graugaards næse! Hun
er den, der tester alt kød fra ukastrerede orner ved at stege prøvestykker - og i cirka
fem procent at tilfældene kan lugte på stegeosen, at kødet ikke egner sig til
opvarmning. I stedet bruges det til spegepølser, fordi lugten ikke kommer, når kødet
bliver røget, saltet og spist koldt.
Fies næse kan dermed vise vejen
til Soil Associations
eftertragtede mærke af dansk kødeksport til England. Ligesåvel som man ansætter
medarbejdere med særligt følsomme smagsløg i blandt andet vin-, whisky-, tobaks- og
kaffeindustri, kunne slagterierne ansætte særligt lugtsensitive folk. Der må være
andre end Fie Graugaard, der har næse for de gode koteletter! |
Ritt giver briterne
ret i deres kritik
|
Kl. 9.35:
Ritt vil
stoppe kastrering af økologiske svin
"Vi kan ikke - med
den måde vi producerer grise på økologisk - med rimelighed argumentere for, at de bare
skal godkende vores produkter, som de er". Sådan sagde fødevareminister Ritt
Bjerregaard i Jens Olaf Jersilds tv-udsendelse Rapporten i aftes, da hun kommenterede den engelske modstand mod at
importere dansk økologisk svinekød. Hendes udtalelser faldt efter, at det i udsendelsen
blev vist, hvordan danske økologiske svin rutinemæssigt kastreres.
Dermed bøjede Ritt Bjerregaard af i
konflikten mellem Danmark og Storbritannien, hvor briterne ofte er blevet beskyldt for
handelshindringer. Hun kritiserede direkte de danske økologiske svineproducenter for ikke
at ville leve op til de engelske krav og roste endda de konventionelle svineproduceter for
at have løst den slags problemer ved at producere den specielle "Englandsgris".
Men hun tilføjede: "Derfor gælder det simpelthen om at få lavet de generelle
regler om. For der er på nuværende tidspunkt ikke meget som tyder på, at der er nogen i
Danmark, som er indstillet på at leve op til de krav, som Soil Association stiller - og
som er fornuftige.
Som reaktion på udsendelsen udsendte Økologiens Hus her til morgen en
meget omfattende pressemeddelelse. Herudover udsendtes et baggrundspapir om nogle af temaerne. |
Tirsdag 20. marts 2001 |
Kl. 14.25:
LØK vil
have ny undersøgelse af økokøds sundhed
Fie Graugaard, formand for
de økologiske kødproducenter (LØK)
og Hanegal-svineavler, er målløs
over gårsdagens medieblæst om, at der skulle være flere bakterier i økologiske svin
end i konventionelle. Ingen af hendes egne grise har nogensinde haft salmonella. Aktuelt,
der sendte historien i æteren, må da også i dag erkende - efter
Friland Foods, Hanegals og LØKs oplysninger - at der måske mangler hold i påstandene.- Zoonosecentret
støtter sig til en gammel undersøgelse af frilandsgrise, men lige siden den kom i 1999,
har jeg forsøgt at skyde den ned, fordi den simpelthen er behæftet med fejl og
statistiske unøjagtigheder, siger LØK-formanden til ØkoWeb Danmark. Derfor kæmper hun
sammen med sin brancheforening for at få midler til at lave en ny og velfunderet
undersøgelse, som én gang for alle kan gendrive tvivlen om kvaliteten af økologisk
kød. |
Kl. 11.20:
Tillykke
til Gunnar
Gunnar Rundgren fik trods
skarp konkurrence fra fire andre slutkandidater, omend ikke uventet, prisen for Udmærket
Miljølederskab 2000 (omtalt 30. januar og 1. februar) i sidste uge. Prisen blev stiftet af foreningen Næringslivets Miljøchefer og Finanstidningen i 1999, og blev
i år overrakt af den svenske miljøminister Kjell Larsson. Den driftige Rundgren, der
bærer mange skiftende miljøkasketter, er nok bedst kendt som præsident for IFOAM, og årets Miljølederskabspris har han fået for
sine "både djærve og kommercielt forudseende pionerindsatser for økologien, som
har ført til KRAV-mærkning og
miljøsikring af fødevareproduktion, både nationalt og internationalt", som det
hedder i juryens motivering. |
Jørn Ussing Larsen
|
Kl. 0.10:
Aurion
byder Hattings efterligning velkommen
Hatting Bageri har for nyligt under
navnet "Veggen Speltbrød" gjort gammelt brød til en varm nyhed. Den
brødkyndige forbruger vil vide, at Bageriet
Aurion var de første - for år tilbage - til at finde den urgamle spelt
frem fra melposen, men bager Jørn Ussing er kun glad for Hattings relancering.
- Det gavner også os, hvis
flere mennesker bliver opmærksomme på kvaliteten af spelt og andre gamle kornsorter. Jeg
har endnu ikke smagt produktet, men mit indtryk er, at Hatting gør det godt - selvom det
er fabriksfremstilling. Den slags produktion kan jo også forvandle sig, og så længe vi
arbejder mod det samme mål om en bedre jord, kan jeg kun betragte Hatting som en god
"konku...lega", siger Ussing. Det stigende interesse for speltbrød betyder, at
også Aurion har været nødt til at ty til udlandet for at dække behovet for korn. |
Mandag 19. marts 2001 |
Kl. 17.25:
Køb
økologisk - men hold rent i køkkenet
Historien om bakterier
eller ej i økologisk kød har hvirvlet rundt i medierne i dag, og der har været bud
efter forskningsprofessor Henrik Wegener fra Dansk Zoonosecenter,
siden han i morges blev citeret for, at alle økologiske kyllinger er inficeret med
campylobacter. Udtalelserne kom på baggrund af en endnu ikke offentliggjort
undersøgelse, der blev blandet sammen med en undersøgelse om økologisk svinekød fra
1999, og over for ØkoWeb Danmark fastholder Henrik Wegener, at der er flere bakterier i
såvel økologiske kyllinger som svin. Alligevel anser forskeren, der selv handler meget
økologisk, det ikke for et argument imod økologi:- Man skal købe økologisk kød, fordi dyrene har det
bedre, fordi det er godt for miljøet, sandsynligvis er sundere og sikkert også smager
bedre. Men ikke fordi, kødet indeholder færre bakterier. Det skal forbrugerne have klar
besked om: At ansvaret rækker ud over indkøbsvognen og omfatter god køkkenhygiejne.
Også økologisk kød skal koges og steges godt igennem. |
Karsten Deibjerg,
adm. dir. Friland Food
|
Kl. 14.45:
Friland
Food: Mindre salmonella i økologisk svinekød
Økologisk svinekød
indeholder ikke flere salmonella-bakterier end traditionelt svinekød, konkluderer Friland Food i en netop udsendt pressemeddelelse.
Hos Danmarks største udbyder af økologisk kød undrer man sig over dagens tidligere
omtalte nyhed om, at det faktisk skulle være tilfældet.
- Foranlediget af oplysningerne
fra Dansk
Zoonosecenter har vi lavet en aktuel statistik over salmonella-forekomsten i vort
økologi-system, og den viser endda et lavere salmonella-niveau i de 91 økologiske og
frilandsbesætninger, der leverer svin til os, end i de traditionelle besætninger, siger
direktør Karsten Deibjerg Kristensen. Han påpeger, at der kun i én af besætningerne i
øjeblikket er en lidt forhøjet salmonellaforekomst, mens de øvrige 90 er uden
salmonella-problemer. I ferskvareprøverne er salmonellaforekomsten endnu lavere og på
samme lave niveau som i det øvrige svinekød. |
Kl. 13.15:
GMO fundet
i økomærket dyrefoder i Schweiz
De to største
grovvarevirksomheder i Schweiz, Migros og Coop, har solgt over 1000 tons økologisk mærket foder, hvoraf 17
procent af soya-indholdet var genmanipuleret. Det medfører et tab på over én million
schweizerfrancs for de økologiske landmænd, som har brugt foderet og derfor må sælge
deres dyr til en lavere pris, skriver Organic Trade Services.
Firmaet, som har produceret foderet, Nafag, vil ikke dække tabet, men holder laboratoriet i Fribourg
ansvarlig for GMO-forureningen. Nyheden kommer samtidig med, at vores hjemlige
fødevareminister Ritt Bjerregaard og den danske regering presser på for fælles
EU-regler for mærkning af gensplejsede foderstoffer. |
Kl. 01.20:
Mere
campylobacter i øko-kyllinger
Alle økologiske flokke af
slagtekyllinger er inficeret med campylobacter, mens kun hver tredje konventionelle flok
er inficeret. Det siger forskningsprofessor Henrik Wegener fra Dansk Zoonosecenter
i dag til dagbladet Aktuelt.
Han mener, at årsagen først og fremmest er, at de økologiske kyllinger har adgang til
udendørs arealer. Sygdommen findes overalt i naturen, og Henrik Wegener siger, at den
eneste måde at lave kyllinger uden campylobacter er at bure dem inde. Wegener mener
også, at der af samme grund er 1,6 gange større risiko for at finde salmonella i en
økologisk svinekotelet end i en konventionel kotelet. |
Fredag 16. marts 2001 |
Kl. 13.25:
Kun
øko-foder er fri for GMO
Der er stor forskel på
økologisk og konventionelt foder, når det gælder indhold af gensplejsede råvarer
(GMO). En undersøgelse af økologisk foder, som Plantedirektoratet netop har bekendtgjort, viser,
at det økologisk producerede foder er fri for GMO - i modsætning til det konventionelle,
som generelt har indhold af GMO. Der blev i efteråret foretaget 19 prøver af økologisk
og 12 prøver at konventionelt foder. Alle de konventionelle indeholdt GMO. I første
omgang viste 5 økologiske prøver også indhold af GMO. Det viste sig dog at stamme fra
den konventionelle andel af det økologiske foder, og en ny prøve kunne ikke genfinde
indholdet. Derfor konkluderer Plantedirektoratet, at der må være tale om små
forureninger, som de meget fintfølende målemetoder har fundet. De stammer sandsynligvis
fra transport eller lignende.Plantedirektoratet
vil fremtiden foretage rutine-check på GMO-indholdet i økologisk foder. |
Kl. 10.35:
3000
økologiske kvier slås ned på grund af M&K
Den økologiske gård ved
Skals som tidligere på ugen blev mistænkt for kogalskab, ser ud til at slippe med
skrækken. Det fremgår af en pressemeddelelse fra serumlaboratioriet. Mere sikre undersøgelser tyder på, at der var
tale om falsk alarm, men der vil dog blive foretaget en yderligere undersøgelse. I
Storbritannien er den kendte økolog Helen Browning også sluppet med skrækken. Mistanken
om, at hendes gård, Eastbrook Farm, skulle være ramt af mund- og klovsyge er afkræftet.
Til gengæld er en anden stor økologisk gård, Castletown Estate, ramt. Gården
involverer en række landmænd som samarbejder om græsning, og alle 800 storkreaturer og
3.000 kviekalve til opfedning slås ned. Gården er på ialt 1.300 hektar. Det er det
andet tilfælde af mund- og klovsyge på økologiske gårde i England. Den engelske
økologiske organisation, Soil
Association oplyser telefonisk til ØkoWeb Danmark, at det nu overvejes at slå alle
dyr ned i en sikkerhedszone på tre kilometer fra de to gårde. |
Kl.
10.45:
RETTELSE:
I hosstående artikel skrev vi tidligere på formiddagen, at ØkoMælks initiativ starter
1. maj. Det var en fejl. Det er korrekte er 31. maj. Det er nu rettet. |
Kl. 9.45:
ØkoMælk
indfører 100 procents fodring 31. maj
Som ventet vedtog ØkoMælk A/S i går, at
alle mejeriets leverandører i fremtiden skal fodre med 100 procent økologisk foder - i
modsætning til de 90 procent, som reglerne kræver i dag. ØkoMælk skriver i en
pressemeddelelse, at beslutningen var let at tage, fordi mejeriet har diskuteret det i
årevis og ville have indført de nye regler allerede for to år siden, hvis landets
øvrige mælkeproducenter ikke havde presset dem hårdt for at stoppe enegangen.
ØkoMælk har besluttet at gå hurtigt
igang. Allerede om to en halv måned - 31. maj - vil alle ØkoMælks leverandører fodre
med 100 procents økologisk foder. ØkoMælk begrunder sit hurtige skridt med, at der er
en tendens til, at nogle virksomheder udvander forskellen mellem økologiske og
konventionelle fødevarer, blandt ved at homogenisere økologisk mælk. Der er næppe
tvivl om, at den bemærkning er et "svirp" til ØkoMælks store kollega i Viby J som fornylig lancerede
en homogeniseret minimælk. Ved straks at gå i gang lægger det lille mejeri også
pres på landets øvrige mælkeproducenter, som nu skal personlig stilling til, hvorvidt
de vil tage samme skridt (se omtale i går). |
Torsdag 15. marts 2001 |
Kl. 15.30:
Ni
virksomheder på charmetur til Berlin
Dansk
Økologileverandørforening, Øgruppens
sekretær Erik Bjørn Olsen har nu registreret de virksomheder, som vil med til Berlin,
hvor Den Danske Ambassade næste onsdag lægger hus til en særudstilling for danske
økologiske fødevarer (omtalt 22. februar). Det drejer sig om DanOrganic (tidligere Fælles Grønt
Vest), Hedegaard Foods, Naturmælk, ØkoMælk, Søvind Mejeri, Hanegal, Friland Food, Urtekram
og Svane Trading.Måske løber de ind i miljøminister Svend
Auken, der samtidig er til et FN
ministermøde i den tyske hovedstad - om bæredygtig handel... |
Kl. 12.00:
- Fjern
europæisk landbrugs privilegier...
Det er i dag den såkaldte
Internationale Forbrugerdag - i år med temaet "etisk forbrug". Danmarks Aktive Forbrugere har
derfor sendt et åbent brev til Folketingets Europaudvalg
med en opfordring til at arbejde for at åbne Europas marked for fattige lande.
EU-kommissionen har før forslået at give de fattigste 48 lande fri adgang til det
europæiske marked med varer som sukker, bananer og ris, men det fik den stærke
landbrugslobby forpurret. Den manglende liberalisering, siger DAF i en pressemeddelelse,
skader ikke kun de fattige lande. Også vi europæiske forbrugere må bøde gennem
støtteordninger og kunstigt høje priser på vores fødevarer.- Det er nødvendigt at fjerne europæisk landbrugs
privilegier. De er reelt de eneste, der tjener på den nuværende situation. 3.
verdenslandene og de europæiske forbrugere er til gengæld klare tabere, siger Jeppe Juul
fra DAF. |
Kl. 10.55:
ØkoMælk
A/S presser på for helt økologisk fodring
Mejeriet ØkoMælk A/S har igennem
flere år tumlet med planer om at kræve 100 procents økologisk fodring af deres
leverandørers malkekvæg. Andre mælkeproducenter har været mindre begejstrede for at se
det lille mejeri gå alene i front. Men nu ser det ud til, at samtlige danske mejerier
følger trop og vil gøre det samme inden for en overskuelig fremtid. I øjeblikket får Arlas
630 økologiske mælkeleverandører brev om, at de i det kommende år kan få 10 øre
ektra pr. kilo mælk, hvis de fra oktober fodrer køerne med kun økologisk foder. I
ØkoMælk A/S stemmer producenterne om reglen i dag - sandsynligvis med et stort ja som
resultat. Dermed går Danmark foran EU, der tillader en tiendedel ikke-økologisk foder i
økologisk mælkeproduktion frem til august 2005. - Det er det, vi vil som økologer, og det er det,
forbrugerne forventer af os. Der er ingen grund til at vente på EU. Økologien skal hele
tiden udvikle sig, siger Carsten Sørensen, formand for Landsforeningen af Økologiske og
Biodynamiske Mælkeproducenter (ØBM),
i en pressemeddelelse. |
Onsdag 14. marts 2001 |
Kl. 10.15:
Mund- og
galskab - eller hvad det nu hedder?
Det er sør'me ikke nemt
at finde rundt i alle de sygdomme, som landbruget muntrer sig med for tiden. Nu kan selv Fødevareministeriet ikke finde ud af det
mere. Under overskriften "Frygt for BSE i besætning ved Viborg" citerer
ministeriet i deres daglige nyhedsresumé
flere aviser for, at en økologisk besætning ved Skals har fået mund- og klovsyge.
Hvordan kan man bebrejde almindelige mennesker, at de ikke længere kan finde ud af
sygdommene, når selv det ansvarlige ministerium har opgivet?(Vi har lavet link til artiklen. Men hvis nogen i
ministeriet læser dette, er der nok betydelig chance for, at siden bliver rettet. Bliv
ikke "skuffet", hvis rettelsen er foretaget) |
Kl. 10.05:
Ny
BSE-mistanke på økologisk gård
Igen er en økologisk
besætning under mistanke for BSE. Denne gang er det en kvæggård i Skals ved Limfjorden.
Gården har omkring 75 dyr, heraf 25 malkekøer. Der er tale om en forholdsvis nyomlagt
bedrift. Den mistænkte ko er "omlagt" - det vil sige, den har ikke været
økologisk hele livet. Mistanken baserer sig på de foreløbige - forholdsvis usikre -
målemetoder som flere gange har givet anledning til falske alarmer. Mere sikre resultater
ventes inden for en uges tid. |
Tirsdag 13. marts 2001 |
Kl. 10.35:
Forskere
mangler penge til "øko-gift"
Under overskrifterne
"Gift kan redde miljøet" og "Forskere lancerer økologiske
sprøjtegifte", skriver Aktuelt i dag, at forskere på Landbohøjskolen har udviklet miljøvenlige sprøjtegifte - udvundet
af bl.a. raps. Men ifølge forskerne er det vanskeligt at skaffe den nødvendige
risikovillige kapital. Aktuelt citerer dog også den tekniske chef hos
sprøjtemiddelfirmaet Syngenta for,
at planteudtrækkene er flygtige, og derfor er det nødvendigt at tilsætte kemiske
stoffer til det endelige middel. Desuden mener han, at markedet er for lille. Derfor
bliver det svært at skaffe den milliard kroner (1.000.000.000 kr.), som det typisk koster
at udvikle et sprøjtemiddel.Til
gengæld ser det ikke ud til, at Syngenta har manglet penge, da der skulle udvikles
hjemmeside til internettet. Deres forside er virkelig elegant - selv om den kræver en god
skærm for at kunne ses ordentligt. Alligevel "tak" til det konventionelle
landbrug - som jo har betalt den. |
Kl. 9.55:
Plantedirektoratet
holder sig væk fra stalden
Det er ikke kun i
Storbritannien, at den økologiske kontrol er sat på vågeblus på grund af mund- og
klovsyge. Også i Danmark har Plantedirektoratet
skruet ned og foretager nu kun kontrol med økologiske husdyr, hvis den ikke kan udsættes
- for eksempel fordi der er kommet en anmeldelse om svindel. Og selv i sådanne tilfælde
følger Plantedirektoratet de samme retningslinier som dyrlægerne: Brug af
overtræksdragt, desinfektion m.v. Svindel-kandidater, som nu øjner morgenluft, bør dog
erindres om, at Plantedirektoratet fortsat kontrollerer markerne i normalt omfang - og
måske er der endda ekstra tid tilovers til det. |
Kl. 9.45:
Genetisk
forurening truer økologisk produktion
Som tidligere omtalt (7. marts) har økologiske majsdyrkere i USA fundet genmodificeret DNA i
deres avl - sandsynligvis på grund af pollen fra omkringliggende GMO-marker. IFOAM, som forener 730 økologiske
organisationer i 103 lande, har udsendt en harmfuld pressemeddelelse med
advarsel om, at amerikanske forbrugere snart kan miste retten til at vælge GMO-fri mad,
hvis den ukontrollable spredning i miljøet fortsætter. IFOAM opfordrer myndigheder
verden over til straks at forbyde genetisk manipulation i landbrug og fødevareproduktion,
mens der endnu er en chance for at hindre den uønskede forurening. IFOAM pålægger også
regeringerne at sørge for regler, der holder GMO-industrierne ansvarlige for alle
forvoldte skader på økologiske avlere. Samtidig meddeler
Soil Association, at fem
økogårde ligger inden for en radius af seks kilometer fra den britiske regerings nyligt
annoncerede GMO-forsøgsarealer og i tilfælde af forurening risikerer at miste deres
økologiske status. Regeringen, der hævder at en afstand på 80-100 meter er nok, må
basere sit projekt på videnskabeligt kendskab og ikke på industriens anbefalinger -
ellers, siger Soil Association, står de i fare for at skabe endnu en
landbrugskrise. |
Mandag 12. marts 2001 |
Kl. 12.55:
Første
økogård ramt af mund- og klovsyge
Storbritannien blev ramt
af 25 nye tilfælde af mund- og klovsyge i den forløbne weekend. Ét af dem blev det
første sikre tilfælde af mund- og klovsyge på en økologisk gård. Soil Association oplyser, at den
ramte bedrift ligger nær Exter i det sydvestlige England. Gården har en blandet
produktion - herunder malkeproduktion. Dens 153 hektar er færdigomlagt i år. Gården
ligger i et område med andre smittede besætninger, og smitten er formentlig overført
med vinden. Mistanken om mund- og klovsyge på Helen Brownings gård, Eastbrook
Farm, (omtalt i lørdags) er endnu ikke endelig be- eller afkræftet. Men besætningen
er stadig i live, og ingen yderligere dyr har vist tegn på mund- og klovsyge. |
Kl. 12.10:
Rejsegilde
for hjemmeside om økobyg
En ny hjemmeside - www.levendehuse.dk - har holdt
rejsegilde på nettet. Siden er endnu ret beskeden at skue, men bygherre Bjørn Kassøe
Andersen - som selv arbejder på et halmhus i en ny udstykning i
Midtjylland - forventer, at den efterhånden bliver til et medie med flere forskellige
kanaler, hvor interesserede kan hente og videregive erfaringer inden for enkelt, billigt
og bæredygtigt byggeri. I første omgang finder man på siden nyhedsbrevet
Levende Huse - nu udkommet første gang - som indtil videre vil komme et par gange om
måneden. |
Kl. 10.00:
Jeppes
uforbeholdne mening om stordrift
"Jeg siger til dansk
landbrug: gift dig aldrig med industrien! Lad den aldrig blive din herre - højst din
træl. Selv som sådan er den farlig." Ordene er Jeppe Aakjærs og daterer sig
tilbage til starten af sidste århundrede. Hans ords aktualitet også i dag kom til
udtryk, da Jan Ingemann forrige søndag til LØJs
generalforsamling oplæste en af hans gamle taler: "Fremtidens Bondehjem", som
nu - efter nogen teknisk forsinkelse - ligger i sin fulde længde på ØkoWeb Danmark. Vi anbefaler
den til almindelig inspiration og eftertænksomhed. |
Lørdag 10. marts 2001 |
Kl. 0.00:
Første
økogård under M&K-mistanke
Mund- og klovsyge kan
også ramme økologer. Det faktum har Soil Associations formand, Helen
Browning, fået helt tæt på livet. Hendes Eastbrook
Farm, en af Storbritanniens største økologiske gårde, har været under mistanke
siden sidste uge, da en seks uger gammel gris døde med tegn på den frygtede sygdom.
ØkoWeb Danmark talte fredag med Brownings salgschef, Barbara Rayner, der siger, at
testresultatet lader vente på sig - sandsynligvis forsinket af pres på
kontrolmyndighederne - men efter alt at dømme vil være negativt.Browning, Rayner og Eastbrooks øvrige medarbejdere har
under hele forløbet kunnet gå til og fra gården - omend efter disinfektion. Det kunne
ikke forekomme i Danmark, hvor mistænkte gårde - og deres ejere - isoleres fuldstændigt
fra omverdenen, mens testen står på. At Browning & co. kan færdes så forholdsvist
frit, sætter yderligere en streg under det relevante i, at den engelske landbrugsforsker
Lawrence Woodward besluttede at melde afbud til Landsforeningen
Økologisk Jordbrugs generalforsamling for en uge siden. |
Fredag 9. marts 2001 |
Patrick Holden
|
Kl. 14.20:
Engelsk
landbrugskrise baner vejen for omlægning
Storbritanniens
premierminister Tony Blair sagde på et offentligt møde for nylig, at mund- og
klovsygekrisen bør føre til en ny aftale om bæredygtigt landbrug. Patrick Holden,
direktør for økokontrolorganisationen Soil Association, byder Blairs erklæring hjerteligt velkommen og
opfordrer regering, fødevareindustri og landbrug til at gå sammen om at udarbejde en
aktionsplan for mere økologisk landbrug. Planen, siger han i en pressemeddelelse, bør afspejle de forandringer, der finder sted i
Tyskland efter indsættelsen af den nye landbrugsminister Renate
Künast:
- Virkeligheden er, at vi ikke
har råd til den reelle omkostning ved billige fødevarer. Vi har brug for en ny aftale,
der baserer britisk landbrug på bæredygtige principper. |
Kl. 12.10:
Debat om
bæredygtig udvikling efterlyses
5. juni vil regeringen
være klar med en strategi for bæredygtig udvikling af Danmark (omtalt 24. og 19. januar) - og vil efter planen snart udsende debatoplæg. Men Netværket for Økologisk
Folkeoplysning og Praksis - Øko-net -
er bekymrede for, at strategien vil gå udenom befolkningen, og opfordrer alle
interesserede til debat, ikke blot de 84 organisationer og kommuner, der nyligt overrakte
regeringen DanmarksDeklarationen.
Øko-net forbereder derfor en manual for, hvordan man kan arrangere, annoncere og afholde
forskellige typer debatmøder med oplæg og engageret dialog: en gratis mødepakke, som
vil ligge klar 16. marts. Øko-net vil så samle meldinger fra møderne på et nyt websted
og give dem videre til regeringen. Møderne skal holdes inden 1. maj for at kunne
fungere som input til regeringens arbejde, så skal regeringen have et ordentligt
folkeligt input til sit arbejde så haster det! siger Øko-nets sekretariatsleder Lars
Myrthu-Nielsen. |
Torsdag 8. marts 2001 |
Kl. 11.00:
M&K-syge
stopper øko-kontrol
Den britiske, økologiske
kontrolorganisation, Soil
Association har stoppet al økologisk kontrol på gårde med husdyr. Det sker af frygt
for spredning af mund- og klovsyge. Samtidig advarer organisationen mod enhver form for
forsøg på behandling eller medicinsk forebyggelse mod sygdommen. I en informationsskrivelse om sygdommen gør organisationen opmærksom på,
at også homøopatisk forebyggelse bør undlades. |
Kl. 10.45:
Minimælken
tordner frem
Selv om Arla Foods' nye fedtfattige mælketype
er blevet stærkt udskældt af økologiske landmænd på grund af homogeniseringen, har
forbrugerne taget godt imod den. Ifølge dagens udgave af Økologisk Jordbrug, har minimælken hovedansvaret for, at det økologiske mælkesalg nu igen
stiger. Ifølge den første meddelelse fra Arla har 0,5-mælken allerede overhalet salgstallene
for sødmælk, så hver femte liter økologisk i dag har en fedtprocent på 0,5. Den nye
mælk har tilsyneladende ikke taget nævneværdige markedsandele fra de øvrige
økologiske mælketyper. |
Onsdag 7. marts 2001 |
Kl. 13.05:
GMO fundet
i økoprodukter i Sverige
Livsmedelsverket
under de svenske fødevaremyndigheder har på sin hjemmeside udgivet en undersøgelse af forekomsten af genmodificeret (GMO) soja og majs i
fødevarer. Ud af 100 undersøgte produkter var 15 økologimærkede. To af disse produkter
viste sig at indeholde GMO-soja. - Det er helt uacceptabelt, at man i butikkerne kan finde
angiveligt økologiske produkter, som indholder GMO, siger Lena Söderberg fra den svenske
økokontrolorganisation KRAVs
bestyrelse i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen tydeliggør et problem, som blandt andre KRAV længe har påpeget:
Myndighederne bliver nødt til at afkræve de ansvarlige en bedre og sikrere håndtering
af GMO i forædling, i håndtering af råvarer og udsæd.
- Vi, som kontrollerer økologisk
produktion rundt om i verden er enige om, at GMO ikke kan forenes med økologi. Vi ved
også, at man i for eksempel USA har store problemer netop med GMO-indblandning i majs og
soja, siger Söderberg. |
Kl. 11.45:
Økologi er
et værn mod sulten
En repræsentant for FN's
fødevareorganisation, FAO, siger at
økologisk jordbrug kan bidrage til at mindske sulten i verden. Den intensive,
konventionelle landbrugsproduktion bidrager mest til at øge overskudsproduktionen i de
rige lande, mens økologisk dyrkning kan være redningen for de fattige. Udtalelserne kom
i et Reuter-interview med FAO's økologi-ekspert, Nadia Scialabbaer. Hun
forfattede sidste år et dokument om forholdet mellem økologisk landbrugspolitik og
udviklingslandene. Rapporten er på nettet som Word-dokument.
|
Kl. 11.20:
Kun
øko-pølser er fri for nitrit
En rapport (omtalt 22. feb.) bekendtgjorde fornylig, at det endnu ikke kan bevises,
at økologiske produkter er sundere. Det blev til gengæld også understreget, at de
økologiske varer indeholder langt færre tilsætningsstoffer, og at det alene kan være
en grund til at spise økologisk. Nu har Forbrugerrådets blad Tænk+Test undersøgt
98 danske spegepølser. Heraf indeholdt 94 spegepølser det kræftfremkaldende stof
nitrit. Kun de fire økologiske spegepølser fra Hanegal og Rossini var fri for stoffet. Officielt tilsættes stoffet
for at forhindre den berygtede pølseforgiftning botulisme. Men pølseforgiftning opstår
næsten ikke i saltede pølser (på grund af saltet). Produktionschef Roan Lysdahl fra
pølsefirmaet Delika citeres da også
direkte i artiklen for, at stoffet tilsættes for at give pølsen en appetitlig farve. Han
tilføjer dog, at det også er for at dræbe "nogle bakterier". Den tilføjelse
er vigtig. Nitrit er nemlig ikke lovligt som farvestof.
Med henvisning til
madtraditioner, har Danmark kæmpet hårdt i EU for at forhindre, at nitrit blev tilladt i
leverpostej - på trods af, at vi tidligere selv tilsatte det hyppigt. Derimod bruges det
flittigt i skinke, spegepølser og andre produkter, hvor det kan bidrage til en appetitlig
farve. Den typiske pølseforgiftning opstår i letfordærvelige madvarer, som efter en
fest står fremme natten over i stedet for at komme i køleskabet. |
Tirsdag 6. marts 2001 |
Paul Holmbech og Henrik
Kloppenborg
uddelte verbale roser til Ritt
|
Kl. 11.55:
Roser til
en revset Ritt
At man ikke kan være
venner med alle, må den danske fødevareminister efterhånden have sandet. Noget andet er, at det så
næppe heller er hendes mål. Men måske vil det glæde hende, at hun i den forløbne
weekend - udover tæsk - har fået megen ros. På LØJ's
generalforsamling mente såvel Paul Holmbech, direktør for Økologiens Hus, og Henrik
Kloppenborg, tidligere formand for LØJ, at økologerne har meget at takke Ritt
Bjerregaard for og også bør bakke hende op i en tid, hvor hun bliver mødt af strid
modvind fra andre sider. Politiken skriver i en ganske underholdende artikel, at
hun til Danske Slagteriers
delegeretmøde i fredags nærmest kom i krig med svinebønderne, og i en anden artikel
hvordan hun trods alt har fået en kampsøster i sin tyske kollega Renate
Künast i et juridisk kapløb for at forhindre de øvrige EU-kolleger i at tvinge
medlemslandene til at destruere sundt oksekød.
Ikke ulig Ritts situation var
der på LØJ-forsamlingen en del debat om, hvor langt økologerne skal strække sig i
kollegiale hensyn. Økologikonsulent Klaus Sall mente, at man står sig bedst ved ikke at melde sig
ud af Landbrugsraadet, men at
blive smidt ud, fordi man forstår at markere sig. |
Jan "Jeppe" Ingemann
|
Kl. 12.30:
Rettelse:
Aakjærs tale er ikke, som vi først har
skrevet, blevet bragt i Landsbladet, men i Landbrugsmagasinet. Redaktionen beklager. |
Kl. 1.25:
Økologer
eller minimal-landbrugere
Den nordjyske
universitetsforsker, lektor og landmand - nogle vil også sige provokatør - Jan Holm
Ingemann blev hidkaldt i sidste øjeblik som erstatning for den engelske forsker Lawrence
Woodward til LØJs generalforsamling søndag. Han fik kun få timer til at
forberede et oplæg og greb derfor til en allerede eksisterende tale - holdt af en anden
nordjyde, Jeppe Aakjær, til en forsamling husmænd i Århus i 1916 - som Ingemann finder
sørgeligt aktuel. Dengang, sagde han, lod husmændene sig fragte baglæns til
stemmeurnerne, taknemmelige for en plads på bagsmækken af de store gårdejeres vogne. I
dag stiller økologerne sig tilfredse med at få lov at sidde med ved bordet i Landbrugsraadet og hos Arla. På lærredet bag ham lyste et
maxistort billede af en karton Minimælk - Arla Foods seneste bidrag til økologien - med røde
overstregninger på deklarationen som Ingemanns anmærkninger til nutidens trend.
- Den økologiske bevægelse må
ikke blive en del af det eksisterende system og begå de samme fejltagelser. I har en
forpligtelse til at gå foran - og også til at være bagstoppere. Nu hvor økologien har
succes, er der mange, der gerne vil spænde den for egen vogn og styre den i en retning,
der ikke er i overensstemmelse med det egentlige formål. Derfor må I selv holde
bevægelsen på rette spor. Ellers kan økologerne skifte navn til
"minimallandbrugere", sagde Ingemann.
ØkoWeb Danmark bringer såvel Aakjærs som Ingemanns taler i deres helhed med ægteparret
Thomsen og Ingemanns tilladelse, så deres kærlige opsang til økologerne kan nå ud til
flere. |
Mandag 5. marts 2001 |
Kl. 23.55:
På sporet
af sjælen...
På gårsdagens nedenfor
omtalte generalforsamling vovede Henrik Refsgaard, formand for Økologisk Landscenter,
ovenpå ovenfor (snart) omtalte oplæg den konklusion, at det gælder om at finde balancen
mellem det materielle og det åndelige i økologien. Inspireret heraf valgte vi på
redaktionen at give efter for trækket fra sol og sne på en ualmindelig smuk dag - og for
en gangs skyld lukke ned for skærmen, trods planer og varsler tidligere på dagen om mere
stof. For hvad er det nu lige, vi skal nå? Vi håber på vore læseres forståelse - og
kan da kun opfordre enhver til at gribe de chancer, der måtte byde sig, for at følge
sjælens berigende kald. |
Knud Erik Sørensen
tager en tørn mere
|
Kl. 13.50:
Kun få
personskift i LØJs nye bestyrelse
Alle bestyrelsesmedlemmer
på valg stillede ved generalforsamlingen i går op til endnu en periode i bestyrelsen for
Landsforeningen
Økologisk Jordbrug - på nær Johannes Due, der efter eget udsagn har brug for at give det hjemlige
større opmærksomhed. Kun suppleanten Dan S. Hansen blev skiftet ud med Knud Schmidt,
mangeårig biodynamiker og nu underviser på Den Økologiske Landbrugsskole. Nyt medlem er Laila Venø Bendsen,
ernærings- og husholdningsøkonom fra Holbæk. Bestyrelsen har dermed fået endnu et
forbrugermedlem - udover Monica Stoye - og dermed også endnu en kvinde!
Bestyrelsen konstituerer sig senere,
men Knud Erik Sørensen - der fik flest stemmer (63) - erklærede sig rede til at
fortsætte som formand. Et uddrag af hans tale på forsamlingen kan ses på Økologiens Hus' hjemmeside. |
Kl. 9.25:
Her er
"kult-filmen"
Efter omtale af en
kontroversiel svensk øko-reklamefilm på generalforsamlingen for Landsforeningen
Økologisk Jordbrug i går, har flere skrevet og spurgt, hvor på ØkoWeb'en den er
omtalt og kan ses. Derfor vil vi ekstraordinært nævne, at filmen blev omtalt i nyhederne
den 23. februar. Herfra er der links til begge film. Find omtalen via ØkoWeb'ens nyhedsarkiv. Filmen viser blandt andet en tjener i en restaurant, som
sprøjter gift på gæsternes mad. Vi venter i løbet af dagen, at bringe mere stof fra
LØJ's generalforsamling. |
Fredag 2. marts 2001 |
Kl. 17.20:
Hotline for deltagere:
Af hensyn til den specielle situation omkring mund- og klovesygen, tilbyder Økologiens
Hus' informationsmedarbejder at mødedeltagere kan ringe på hans mobiltelefon, 28 19 19
62, hvis man har tvivlsspørgsmål omkring møde-deltagelse og -hygiejne |
Kl. 16.35:
Øko-landmænd:
Vent 48 timer med malkningen efter årsmødet
Bortset fra aflysning af
den engelske forsker Lawrence Woodwards tale, bliver weekendens økologiske generalforsamlinger og
tema-møder i Århus afholdt nogenlunde som planlagt. Men de deltagende landmænd vil
blive opfordret til at vente 48 timer med at gå tilbage til deres stald efter
generalforsamlingen. Derudover vil der på mødet blive gjort ekstra ud af information om
almen hygiejne og uddelt informationsmateriale om beskyttelse mod mund- og klovesyge,
blandt andet opfordring til at begrænse besøg på gårdene mest muligt. Det gælder for
eksempel brug af håndværkere, som ikke er absolut nødvendige for gårdens drift.
I morgen, lørdag, holder Fødevaredirektoratet et
møde med landbruget for at vurdere, om der skal træffes yderligere foranstaltninger for
at forhindre mund- og klovsygesmitten i at brede sig til Danmark. Fødevaredirektoratet
har i dag oprettet en speciel informations-side
med oplysninger og forholdsregler vedrørende mund- og klovesyge. |
Direktør Paul Holmbeck
overvejer M&K-situationen
|
Kl. 13.20:
Woodward-oplæg
aflyst på grund af mund- og klovesyge
Direktøren for Økologiens Hus, Paul Holmbeck,
har netop meddelt, at Lawrence Woodward ikke kommer til LØJ's generalforsamling søndag.
Årsagen er - som omtalt tidligere på dagen - risikoen for spredning af mund- og
klovesyge. Der holdes i øjeblikket møde i Økologiens Hus om, hvorvidt der skal tages
yderligere sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med weekendens møde. Paul Holmbeck
venter, at resultatet vil være klar om en times tid. ØkoWeb'en vil bringe oplysningerne,
så snart vi har dem i hænde. |
Kl. 12.10:
Mund- og
klovesyge truer øko-weekend
Som omtalt i går holder
en række økologiske brancheforeninger
samt Landsforeningen
Økologisk Jordbrug generalforsamlinger og økologisk weekend i Århus i morgen
lørdag og søndag. Der er et spændende program med mange temamøder, men for landmænd
med dyr kan arrangementet gå hen og blive næsten for spændende. Søndag er lederen af
det engelske økologiske forsøgscenter, Elm
Farm Recearch Center, Lawrence Woodward, inviteret. Da englændere i dag er næsten
lige så populære som spedalske var det i Middelalderen, er der nu tvivl, om han bør
komme. Fødevaredirektoratet
anbefaler 48 timers karantæne, før englændere besøger en dansk gård, men Lawrence
Woodward opholder sig stadig i England og kan derfor næppe nå karantænen. Det er endnu
uvist, hvilke forholdsregler, der tages i forbindelse med mødet.Danske
Slagterier er gået endnu videre. På deres delegeretmøde i Falkonercentret i dag,
har alle deltagende landmænd fået besked på at vente 48 timer, før de tager hjem og
passer deres egne dyr - på trods af, at ingen englændere er inviteret. |
Torsdag 1. marts 2001 |
Kl. 15.50:
Økologifondens
første skridt mod lov
Fødevareminister Ritt
Bjerregaard fremsatte i går i Folketinget lovforslag til at oprette Fonden for økologisk
landbrug, som SF'eren Kristen Touborg stod fadder til i starten af december sidste år
(omtalt 4. december).
Lovforslaget kan ses i sin fulde udstrækning på Folketingets hjemmeside.
Torsdag den 15. marts klokken 10 kommer forslaget til 1. behandling i Folketinget. |
Kl. 13.15:
Kunsten at
holde smitten fra stalddøren
Mens mund- og klovsygen nu
er nået til Nordirland, skærper britiske landmænd - herunder de økologiske - deres
forholdsregler for at holde den gallopperende smitte fra stalddørene. Storbritanniens
førende organisation for økologer, Soil Association, har oprettet en telefonisk mund- og klovsyge-hotline
for sine rådvilde medlemmer - og henviser i øvrigt til regeringens retningslinier.
Soil Association oplyser til ØkoWeb Danmark, at endnu er ingen økologiske besætninger
ramt. Indtil videre har man dog aflyst en markvandring på en økofarm i lørdags og afventer
sygdommens udvikling i forhold til kommende arrangementer (omtalt 16. februar). Danske økologer mødes i weekenden til generalforsamling i Århus - og kan glæde sig over ikke at være i de
britiske kollegers gummistøvler. I så fald havde de måske været henvist til et chatroom
på internettet. Forholdsregel nummer ét i bekæmpelsen af mund- og klovsyge er at hindre
fysisk kontakt mellem landmænd og dyr. |
Kl. 10.50:
EU-pres mod
Ritt og Danmark
Selv om de europæiske
landbrugsministres seneste bse-krisemøde mandag førte til mere forvirring end klare
konklusioner, kan det ende med, at 47.000 sunde og bse-frie danske køer bliver slået ned
og kremeret - for at give kunstigt åndedræt til et punkteret oksekødsmarkeds faldne
priser, skriver Aktuelt.
Samtidig bliver måske også danske skatteborgere tvunget til at støtte bse-ramte
landmænd, på trods af Ritt
Bjerregaards skarpe modstand - og enegang i EU på det punkt. Efter mødet i Bruxelles
udtrykte hun bekymring, ikke blot over det uetiske i at lade raske køer gå op i røg.
Den danske fødevareminister vil også meget hellere bruge statens midler på at lægge om
til mere økologisk landbrug: -
Hvis man nu mener, at bse-krisen og senest også mund- og klovsygen i Storbritannien er de
sidste advarsler om, at vi har nået en grænse for vores produktionskapacitet, så er det
da ærgerligt, at vi bruger pengene til at fasholde det hidtidige, støttebaserede
landbrug. At vi bare fortsætter og håber, at markedet vender tilbage på et tidspunkt. |
|
|