Fredag 30. september 2005 |
Kl. 12.10
Er Ø-mærket værdiløst?
Diskussionen har svirret i økologiske kredse i årevis, men nu har Jyllands-Posten
stillet spørgsmålet i fuld offentlighed? Er Ø-mærket værdiløst, når sprøjtet
udenlandsk frugt fuldt lovligt kan mærkes med Ø-mærket? Læs mere |
Torsdag 29. september
2005 |
Mette Meldgaard |
Kl. 22.20
Dansker valgt som
vicepræsident i IFOAM
Den danske økolog og økonom Mette Melgaard er valgt som vicepræsident i den
internationale økologiske organisation IFOAM.
Udpegningen skete under bestyrelsens konstituering efter weekendens generalforsamling i
Australien. Samtidig valgte organisationen tyskeren Gerald A. Herrmann som afløser for
Gunnar Rundgren på præsident-posten. Udover Mette Meldgaard har også argentineren
Alberto Lenoud - bedre kendt som "Pipo" - fået titel af vicepræsident.
Mette Meldgaard engagerede sig allerede
i 1983 i økologisk jordbrug, både på det praktiske og det politiske niveau. Hun var
engageret i Landsforeningen Økologisk Jordbrug,
hvor hun senere blev ansat som politisk medarbejder. Hun har stor international erfaring
og har arbejdet indgående med økologi i relation til EU-systemet. Hun arbejder i dag på
et EU-finansieret økologisk forskningsprojekt på Sydansk Universitet. |
Søndag 24. september
2005 |
Præsident
Gunnar Rundgren |
Kl. 23.05
Australien dyrker over 40%
af verdens økologiske areal
Den internationale økologiske organisation, IFOAM, afsluttede her i weekenden sin 15.
økologiske verdenskongres. Præsidenten for IFOAM, svenskeren Gunnar Rundgren, gav i sin
åbningstale en god forklaring på, hvorfor kongresen netop skulle holdes down under.
Læs mere |
Tirsdag 20. september
2005 |
Kl. 21.30
Tænkepausen er slut
Det er i dag en mærkedag. For første gang stemte Danmark for EU-godkendelse af en
genmodificeret afgrøde. Med godkendelsen af Majs 1507 får økologiske
fødevarer nu i endnu højere grad monopol på at kunne kalde sig "GMO-fri".Den berømte tænkepause er dermed
slut. Mange GMO-begejstrede har talt for, at den skulle slutte nu. Det faldt dem aldrig
ind, at tænkepausen kunne ende med, at man besluttede aldrig at bruge GMO i det åbne
land. Deri fik de åbenbart ret. |
Mandag 19. september 2005 |
Kl. 22.40
Økologisk mad giver færre
pesticidrester
Børn som spiser økologisk mad udskiller færre rester af pesticider, end børn som
spiser konventionel mad. Det oplyser Informationscentret
for Miljø og Sundhed med henvisning til tidskriftet Environmental
Health Perspectives. 23 amerikanske børn fik i fem dage økologisk mad, hvorefter de
igen gik over til konventionel mad. Efter overgangen til konventionel mad udskilte de
markant flere organofosfater i urinen, end mens de spiste økologisk. Undersøgelsen kan
indtil videre hentes som pdf-fil her. |
Søndag 18. september
2005 |
Kl. 23.35
Økologisk skolemad til
københavnske børn
Over halvdelen af de københavnske skolebørn har nu adgang til økologisk mad i
skoletiden, og inden årets udgang skal samtlige skoler i hovedstaden tilbyde skolemad med
et stærkt økologisk islæt.Skolemadsordningen
KØSS er bygget om om
skoleboder på de enkelte skoler. Boderne drives af 6. klasses elever, som har måttet
tage kursus i hygiejne og egenkontrol, inden de "ansættes". Lune
retter til boderne fremstilles i De Gamles Bys centrale køkken, som til lejligheden er
ved at blive lagt om til økologisk drift. Skolemadsordningen omfatter nu 48 skoler, men
det er målet, at den inden årsskiftet skal udstrækkes til samtlige 72 skoler i
kommunen. Ordningen er ikke baseret på fuldstændig overgang til økologisk mad, men den
har som mål, at maden er overvejende økologisk. |
Kl. 22.20
Direktør håber på
socialdemokratisk sejr
Paul Holmbeck |
Landets førende
øko-lobyist, direktør Paul Holmbeck fra Økologisk
Landsforening er kendt for klogeligt at undgå partipolitiske udtalelser. Han ønsker
gnidningsfrit at kunne vride bevillinger ud af såvel Enhedslisten som Dansk Folkeparti.
Men i forbindelse med det tyske valg i dag, har Holmbeck alligevel ikke kunnet skjule, at
han støtter den rød-grønne regering, som har taget så mange initiativer til fordel for
økologien. Flere danske aviser citerer i dag Ritzau for hans udtalelser om, at han "håber
den proaktive strategi fortsætter efter valget" - en slet skjult støtte
til Gerhard Schröder. |
Fredag 16. september 2005 |
Kl. 23.20
Åbning af olieraffinaderi og
økologisk fængsel
De, som ikke nåede til økologisk høstmarked tidligere på måneden, har chancen igen
på søndag. Da holder det "store landbrug" Åbent Landbrug. Selv om de åbne
gårde overvejende er konventionelle, er der faktisk fire økologiske bedrifter imellem.
Èt af dem er det fynske fængsel Søbysøgård, som denne dag åbner sit gartneri for
offentligheden.Bor man langt fra
Fyn - eller blot ikke er i humør til at gå i fængsel - kan man i stedet vælge at bruge
søndagen i Himmerland, hvor Folkeforeningen
Halkær Ådal arrangerer musikalsk oplevelse. Halkær-området er et landets sidste
økologisk-anarkistiske modstandslommer, hvor økologi ofte blandes med kultur og
naturoplevelser. Denne gang foregår det med høj sækkepibe-føring, værksted for
pjathoveder og åbning af Ådalens Olieraffinaderi. Find disse og andre arrangementer i kalenderen. |
Onsdag 14. september 2005 |
Svinesygdomme |
Øko |
Konv. |
Luftvejslidelser |
11,57% |
29,10% |
Ormeknuder |
8,16% |
0,79% |
Tarmlidelser |
0,82% |
1,40% |
Kl. 22.15
Konventionelle svin er mere
syge
Konventionelle svin har 30 procent mere sygdom end økologiske svin. Det viser
gennemgangen af 20.000 økologiske og 200.000 konventionelle svineslagtninger. De
konventionelle svin rammes specielt hårdt af luftvejslidelser, som cirka 29 procent lider
af mod knap 12 procent af de økologiske svin. Til gengæld rammes de økologiske svin
tydeligvis af, at de ikke må få forebyggende medicin. Otte procent af dem har orm, som
er et problemt for mindre end én procent af de konventionelle svin. Samlet set var 75
procent af de økologiske svin helt uden sygdomstegn, mens kun 64 procent var helt raske.
Tallene er de første resultater af Danmarks
JordbrugsForsknings projektet Sundhed og medicinforbrug hos økologiske slagtesvin,
som i de kommende måneder varsler flere resultater om blandt andet medicinforbruget til
svin. En pressemeddelelse med flere resultater kan i pdf-format hentes her. |
Søndag 11. september
2005 |
Kl. 23.50
Danmark er stadig nr. 2
En økologisk nyhed som verserede i medierne op til weekenden, er historien om, at Danmark
stadig er i den økologiske top i EU. Med 7,2 procent økologiske landbrug er Danmark nr.
2 efter superomlæggerne i Østrig med 9,2 procent økologiske brug. Det er naturligvis
interessant - men ikke ligefrem en nyhed. Tallene stammer fra en opgørelse for året
2003, som Eurostat
offentliggjorde midt i avisernes agurketid for snart to måneder siden. Nu er nyheden
imidlertid nået til Danmark. Interesserede kan hente hele rapporten "Organic
Farming in Europe" som pdf-fil her. |
Onsdag 7. september 2005 |
Kl. 22.10
Rekordbesøg ved
høstmarkederne
Som ventet lokkede den solrige weekend rigtig mange mennesker til økologisk høstmarked i
år. Ifølge Økologisk Landsforenings
opgørelse besøgte 65.000 mennesker i år høstmarkederne rundt om i landet. Det er det
hidtil højste antal siden høstmarkedernes start i 1992. |
Søndag 4. september 2005 |
Fiskefodring under
høstmarkedet i går - men Ø-mærke får fiskene først efter en ceremoni på tirsdag. |
Kl. 23.55
Høstmarked:
Økologisk mirakelmageri
Besøget på et af weekendens økologiske høstmarkeder bød på en overraskende
oplevelse: Her blev serveret mjød og konventionelle dambrugsfisk - men på tirsdag vil
fødevareministeren på mirakuløs vis forvandle de selvsamme konventionelle fisk til øko-fisk
I Thy var der ingen ingen høstmarkeder
- til gengæld forvandlede lokale økologer søsætningen
af et vikingeskib til et orgie i økologisk mad og drikke for flere tusind mennesker. |
Torsdag 1. september 2005 |
Kl. 22.15
Forbrugerministeren:
Økologisk mad koster ikke ekstra
Økologisk mad til institutionsbørn behøver ikke være dyrere, end konventionel mad. Det
fremgår af et svar, som forbrugerminister Lars Barfoed har givet folketingsmedlemmet Per
Clausen fra Enhedslisten. Han havde spurgt, hvad det vil koste at bespise alle 0-6 årige
i institution med et dagligt økologisk frokostmåltid. På baggrund af Albertslund
Kommunes erfaringer mener Fødevarestyrelsen,
at prisen på maden i højere grad afhænger af kødforbruget samt i hvor høj grad der
benyttes årstidens grønsager, frugt o.lign.Ifølge beregningerne kan råvarerne til et
økologisk måltid købes for 7,10 kr. til vuggestuebørn og 7,60 kr. for børnehavebørn.
Tages der hensyn til løn, køkken, energi o.lign. er prisen henholdsvis 14 og 15 kroner.
På landsplan svarer det til en samlet årlig udgift på 627 millioner kroner. Læs
ministerens fulde besvarelse, hvor det anstændigvis også tilføjes, at prisen
på økologisk mad vil være omkring 15 procent højere, hvis der er tale om helt
sammenlignelige måltider. |