ØkoWeb Danmarks nyhedsarkiv
Hvis du vil se de nyeste nyheder Klik her

Tirsdag  d.  23. februar 1999

Kl. 15.05: Tal for omlæggerne
Sektion for Økologi på Landbrugets Rådgivningscenter har netop lagt nogle ganske interessante tal på nettet. På grundlag af oplysninger fra konsulenterne har de opgjort størrelse, dyrehold og meget mere om de landbrug, som starter omlægning til økologi i år. Opgørelsen, som ligger på nettet viser bl.a., at de nye omlæggere har omkring 38.000 slagtesvin om året (og så mangler endda tal fra Thy, Salling og Vestjylland!).

Fredag  d.  19. februar 1999

Kl. 17.40: Skjerns økofoder opgraderer i Cyberspace
Skjern Å Andel var en af de foderstofforretninger, som tidligt tog økologien alvorligt. Andelsvirksomheden var muligvis også den første foderstofvirksomhed, som fik en webside, idet de allerede i 1996 fik havde en webside liggende på ØkoWeb'en. Nu har folkene fra Skjern Å imidlertid fået deres eget internet-domæne, hvor der nu er en stærkt udvidet beskrivelse af virksomheden. Og de økologiske foderstoffer indtager stadig en fremtrædende plads i Skjern Å's profil overfor omverdenen.
Kl. 16.45: Pathenia på nettet
Økologisk mad er stadig en mangelvare, hvis man vil købe den færdig. Århus har nu i flere år haft en forretning, som bl.a. adskillige københavnere har vist misundelse over: En økologisk diner transportable. Pathenia er et lille økologisk godkendt køkken, som leverer mad til fester, møder eller middage. Køkkenet har netop fået en hjemmside, og selv om der er lignende initiativer på vej rundt i landet, er Pathenia alligevel en meget bemærkelsesværdig virksomhed. Dels har den været i gang i flere år, dels leverer de også mindre leverancer, små virksomhedsfrokoster og lignende. Virksomheden er også speciel ved, at de i begyndelsen leverede mad uden at oplyse kunderne om, at råvarerne var økologiske. Kokken Joan Møller syntes, at kunderne skulle lære at værdsætte hendes kogekunst, inden de fik den "chockerende" meddelelse.

Tirsdag  d.  16. februar 1999

Kl. 12.20: Grøn Guide med egen hjemmeside
Endnu én af de grønne guider, Jesper Bruun-Schmidt i Odense SØ, har fået egen hjemmeside. Der er oprettet link fra ØkoLink-listen, hvor man nu også kan finde vej til de grønne guiders netværk
Kl. 12.10: Nyt om telefonnøglen
BæreDygtighed har lagt en orientering om den Den Grønne Telefonnøgle på sin hjemmeside.
Kl. 11.20: Grøn Guide søges
I Vejle mangler de en grøn guide og har opslået en stilling for interesserede. Den kan ses på rubrikannoncerne.

Mandag  d.  15. februar 1999

Kl. 10.30: Teknik for web-freaks
Det er få, som får problemer, men det bør nævnes, at ØkoWeb'en har undergået en lille teknisk ændring i weekenden. Den kan give problemer for folk, som har oprettet bogmærker eller links til ØkoWeb'ens forside. Links oprettet til adresserne ecoweb.dk eller www.ecoweb.dk bør ikke give problemer. Men hvis man har oprettet link til selve forsiden (ecoweb.dk/index.html) vil man få problemer, idet denne side nu er slettet. Istedet er oprettet et script, som sender læseren videre afhængig af, hvilket domæne man ønsket at gå ind på. Det betyder også, at dem som hidtil har brugt adressen www.jordbrug.dk nu bliver sendt over til bladet Økologisk Jordbrug, som er på vej til at modernisere sine sider med eget domæne. Adresserne jord.dk og nina.dk vil dog indtil videre stadig gå direkte til ØkoWeb'en. Det kan dog blive aktuelt at bruge dem til andre formål senere. Adressen jord.dk er i princippet til salg, hvis nogen har et godt tilbud (og ikke er forhandler af sprøjtemidler). Med en lidt anden teknik bruges også adressen www.gaardbutik.dk som adgang til listen over stalddørssalg. Denne adresse kan give problemer for nogle brugere, men så er der altid adgang direkte gennem Markedspladsen.

Vi hører meget gerne fra læsere, som har problemer med skiftet, idet det gerne skal ske så gnidningsløst som muligt.

Onsdag  d.  10. februar 1999

Kl. 15.15: Telefonnøglen kom igen
Den Grønne Telefonnøgle er netop udkommet i sin 1999-udgave. Bogen kan bestilles online via bestillingsservice.
Kl. 10.50: Natura på nettet
FDB har præget det danske økologiske marked i 20 år. Med introduktionen det første økologiske private label i Danmark, satte de sidste år igen et solidt fingeraftryk på økologiens udvikling. Noget ros - men unægtelig også en del ris - regnede ned over FDB i den anledning. Men en kendsgerning er det, at Natura dækker over landets største supermarkeds-sortiment af økologiske varer. Nu har Natura fået egen hjemmeside, hvor man blandt andet kan et samlet overblik over sortimentet. Man kan også se, at mælken har ansvaret for over 50 procent af FDB's økologiske omsætning.
Kl. 11.20: Fisk i økologien
Der er jævnligt gået fisk i den økologiske udvikling. Men der er faktisk en forening, som sætter det system. Landsforeningen Levende Hav vil gerne have anerkendt begrebet økologisk fisk, og arbejder på at få et blåt Ø-mærke som garanti for den økologiske oprindelse. Foreningen har en voldsom aktivitet og har blandt andet besøgt en lang række danske havnebyer med fiskekutteren Anton. Som et side-projekt er foreningen også igang med at redde Aralsøen i Kazakstan.

Levende Hav har iøvrigt ansat den allesteds nærværende Peder Pedersen som landssekretær. Peder Pedersen var indtil for et år siden landssekretær for Landsforeningen Økologisk Jordbrug.

Tirsdag  d.  9. februar 1999

Kl. 11.45: Såtider og frø
Selv om frosten skærer i huden, er det alligevel tid til at tænke på, hvad der skal sås i have og mark til foråret. Praktisk Økologi har udarbejdet en liste over økologisk såsæd for haveejere og Landbrugets Rådgivningscenter opdaterer løbende en tilsvarende liste for landmænd. Begge er der permanent link til fra Markedspladsen.

Men hvornår skal frøene i jorden? Foreningen for Biodynamisk Jordbrug forhandler Maria Thuns Såkalender. Den giver forslag til gode så- og plantetidspunkter. Samtidig kan man også finde gode bage-tidspunkter, tider for jordskælvs-risiko og meget andet. Det er naturligvis et holdningsspørgsmål, om man vil lade planeternes stilling få indflydelse på sin færden. Men vil man prøve, kan den 37. årgang af kalenderen nu bestilles via Bestillingsservice

Søndag  d.  7. februar 1999

Kl. 00.00: Kalender-opdatering
Kalenderen er opdateret. Bl.a. med et møde om økologiske visioner på Landbohøjskolen, onsdag. Desuden har Sjællandske Familelandbrug snart sidste tilmelding til sin årsfest d. 20..

ØkoWeb'ens forholdsvis svagt bemandede redaktion må iøvrigt beklage de få opdateringer, som er foretaget på det sidste. En række andre opgaver har forhindret fuld bemanding.

Kl. 23.30: Leksikon opdateret
De første online opdateringer til Gyldendals Grønne Forbruger Leksikon er lagt på nettet. Hvis verden ikke går i stå, ender det med, at opdateringerne bliver mere fyldige end bogen.

Onsdag  d.  3. februar 1999

Kl. 7.15: Aktionsplanen kan hentes til middag
Aktionsplan II - Økologi i udvikling, kan hentes på Strukturdirektoratets hjemmeside fra i dag kl. 12. Den er i Acrobat (PDF) format og burde kunne læses af de fleste. Den er på over 300 sider.

Mandag  d.  1. februar 1999

Kl. 14.35: Aktionsplanen kommer på onsdag
Den meget omtalte Aktionsplan II offentliggøres ved et pressemøde i Fødevareministeriet på onsdag kl. 11.30 i lokale K.40. Arbejdet med Aktionsplanen er sat i værk af Fødevareministen og den skal give ministeren en række gode råd om, hvordan den økologiske sektor kan fremmes i de kommende år.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår Aktionsplanen vil blive lagt på nettet. Men der vil blive oprettet link herfra, når det sker! Man skal nok vente, at planen vil tage nogle minutter at printe ud. Aktionsplan I var på 418 sider, så der er noget at leve op til.


Vil du vide, hvad der er sket endnu tidligere? Så klik her