ØkoWeb Danmark
Nyt fra den økologiske verden
In Danish:
Øko-nyt
Markedsplads
Links

In English:
Eco-news
Marketplace

 

Om offentliggørelse af en hemmelig rapport
- og om da Økologiens Hus skabte pressehistorie

På ØkoWeb'ens nyheder d. 22. februar 2001 har redaktionen omtalt en rapport om Økologiske fødevarer og menneskets sundhed. En pressemeddelelse var inden da sendt, klausuleret til fredag d. 23. kl. 15. Såkaldt klausulering er almindelig i pressen. Institutioner, virksomheder m.v. sender rapporter til pressen forud for offentliggørelse for at give journalisterne lejlighed til at studere materialet, inden det offentliggøres. Systemet bygger naturligvis på tillid til, at journalisterne lever op til det. Der er ingen love - ud over de uskrevne - som forhindrer offentliggørelse. Men også ØkoWeb'ens redaktion tager naturligvis håndfaste løfter meget alvorligt.

I dette tilfælde blev klausulen dog brudt. TV2's nyheder bragte tirsdag aften nyheden om, at der stort set ikke er forskel på økologiske og konventionelle produkter. I udsendelsen medvirkede bl.a. formanden for Økologisk Landscenter, Henrik Refsgaard.

Det er almindelig accepteret i pressekredse, at når først klausulen er brudt, er andre medier heller ikke bundet af den mere. Men for  ØkoWeb'en gælder yderligere det særlige, at redaktionen faktisk aldrig fik en klausuleret pressemeddelelse. Vi er således aldrig blevet bedt om at holde nyheden tilbage. Til gengæld har redaktionen fra anden side modtaget et uklausuleret eksemplar af rapporten.

Særlig interessant bliver historien imidlertid i løbet af onsdagen, hvor Økologiens Hus udsender en pressemeddelelse, hvor man grundigt kommenterer den klausulerede rapport. Denne pressemeddelelse lagdes samtidig på Økologiens Hus' hjemmeside. Men knap en time senere tikkede endnu en pressemeddelelse ind på redaktionerne: Økologiens Hus klausulerede med tilbagevirkende kraft, den pressemeddelse, man sendte ud tidligere. Også klausuleringen lagdes frit ud på internettet.

Det må vist siges at være en journalistisk nyskabelse i verdensklasse, forårsaget af internettets nye muligheder. Sagen rejser det spændende - og meget indviklede - presseetiske spørgsmål:

Kan man tilbage-klausulere en pressemeddelelse, som man selv har lagt ud på internettet, og som iøvrigt kommenterer en anden klausuleret pressemeddelelse, som man selv (frivilligt eller ufrivilligt) har deltaget i at bryde?

Hvis De overhovedet kan finde rundt i spørgsmålet, må vi hellere her give vores bud på svaret: Nej, det kan man ikke.

Så i konsekvens af, at ØkoWeb'en aldrig modtog den klausulerede pressemeddelelse - og derfor heller ikke er forpligtet af den - og i øvrigt selv har haft mulighed for at læse rapporten, tillader vi os at omtale både den og Økologiens Hus' kommentarer, som om de var offentliggjort.

Michael Borgen
redaktør