ØkoWeb Danmark

Nyt fra den økologiske verden

På dansk:

Øko-nyt

Markedsplads

Links

In English:

Eco-news

Marketplace

 

Pressemeddelelse fra Osteriet Hinge

September 2001

Nyhed: Danske gårdoste af ubehandlet mælk
Gastronomisk kvalitet og dyrevelfærd i højsædet

En tusind år gammel tradition er nu igen en realitet, danske håndværksoste af ubehandlet mælk kan fra den 10. september findes på de bedste restauranter i Danmark. To mejerister, Henrik Kanstrup og Jens Lindbjerg, satte sig i sensommeren 99 det mål, at danske forbrugere skulle have mulighed for at få ost fremstillet direkte fra koen, uden tilsætninger og ødelæggende behandlinger, som et alternativ til industriostene. Efter 1½ års forhandlinger om dispensation med Fødevareministeriet og mange forsøg, er de første oste nu modne til at blive serveret på nogle af de bedste restauranter i Danmark. Det handler om

· dyrevelfærd og etik
· godt mejerihåndværk
· gastronomisk kvalitet

Landmandens omhu med afgrøder og husdyr er afgørende for kvaliteten af gårdens økologiske mælk, der ledes direkte fra malkestalden til mejeriet. I løsdriftsstalden er det ved hjælp af mælkesyrebakterier sikret, at miljøet giver meget svære vækstbetingelser for sygdomsfremkaldende bakterier. Denne sikring foregår ved, at vi hele tiden sikrer, at der er overflod af mælkesyrebakterier i den "dyne" af halm, som køerne ligger på.

I det daglige arbejde stræber vi efter den gode gammeldags kvalitet, der bygger på solidt landmandskab og de bedste håndværksmæssige traditioner i mejeriet. Ost fra gårdmejeriet Osteriet Hinge er forskellig fra andre gårdoste, dels på grund af at de fremstilles på basis af ikke-varmebehandlet mælk, dels får produkterne smag fra det foder, som køerne spiser. En italiensk forsker har for nylig påvist, at der er meget stor forskel på smagen i oste fra gård til gård og fra egn til egn.

Den gastronomiske kvalitet er sikret ved testning på de bedste restauranter i Danmark, som serverer ostene fra den 10. september: Mortens Kro, Ålborg; Mols Kroen, Ebeltoft; Pøt Mølle, Hammel; Fænøsund, Middelfart; Douphin, Århus; La Basalic, Herning; Saisson, Hellerup; Kong Hans, København; Bojsen, København; Meyers Madhus og mad ud af huset, København; Henne Kirkeby Kro, Henne Strand; Sans & Samling, Svendborg; Hesselet, Nyborg.

Ostene præsenteres den 10. september kl. 14 hos Fredericia Furniture, Bredgade 25 F i København og den 11. september i Den Gamle By i Århus.

Ved henvendelse til 86 13 13 03 kan du få yderligere information samt få tilsendt en smagsprøve cirka en uge før.