Ebeltoft skal ikke være alene:
Farmers Market på vej med torve i flere byer

14. marts 2007

85 interesserede var mødt frem, da foreningen Oprør fra Maven i starten af marts holdt møde på Christiansborg om konceptet Farmers Market

Hidtil har Ebeltoft været alene om at have et Farmers Market, men på mødet meldte flere sig til at arbejde for markeder i andre byer, heriblandt Kolding og Roskilde samt markeder på Nørrebro i København, på Fyn samt på Midtsjælland (sandsynligvis Ringsted, Haslev eller Køge).

Farmers Market er en ny måde at drive marked på. Inspirerationen kommer fra bl.a. Irland, Australien, Sverige og USA.

Hvor de fleste torve tager udgangspunkt i avlerne, går Farmers Market i den modsatte retning og starter med at engagere køberne. Initiativet kommer fra engagerede forbrugere som ønsker bedre lokale produkter. Idéen er at skabe engagement og lokal efterspørgsel, som kan gøre det interessant for lokale producenter at sælge deres produkter på et lokalt Farmers Market.

Markederne er overvejende økologiske, men de er også åbne for udvalgte konventionelle produkter af særlig høj kvalitet.

Tilsvarende er det målet, at det enkelte marked skal være lokalt og primært omfatte produkter og producenter indenfor en radius af 50 kilometer, men også her holdes døren åben for olivenolie og andre produkter, som ikke kan produceres lokalt.

Initiativet til Farmers Market i Danmark kommer fra foreningen Oprør fra Maven som blev stiftet i 2005 og bl.a. omfatter gastronomiske og økologiske kendis'er som Camilla Plum, Anne-Birgitte Agger og Katrine Klinken (formand).

Koordinator for Farmers Markets er Malene Aaris fra MAA.C.