Marianne Jelved
Læs Marianne Jelveds kommentar til forslaget om økologisk skolemad


Stalddørslisten
Find forhandler af økologiske kartofler på: 
Stalddørslisten

 

Økologisk restaurant
Find:
Økologiske restauranter
I København
og på Sjælland

Den dristige øko-direktør:
Beskær børnechecken for at betale for økologisk skolemad
11. juni 2008

Paul Holmbeck og Eva Kjer Hansen
Paul Holmbeck på hjemmebane på de bonede gulve. Her sammen med fødevareministeren, da det blev offentliggjort, at Danmark skulle være årets land på Biofach i Nürnberg.

Direktøren for Økologisk Landsforening, Paul Holmbeck, er kendt som en erfaren og dygtig lobbyist, som gennem årene har formået at klemme mange millioner ud af både Staten og landbrugsfondene. Han er dog også kendt som en politisk forsigtig-Per, når det gælder om at udtale sig offentligt. Ofte er han blevet bebrejdet, at han ikke kritiserer Staten og det konventionelle landbrug mere voldsomt.

Derfor er hans forslag i det seneste nummer af bladet Økologisk ganske bemærkelsesværdigt: Han foreslår, at skolebørnenes børnecheck skæres ned til det halve for at skaffe penge til at indføre økologisk skolemad i alle danske skoler.

Forslaget er spektakulært nok i sig selv, men til overmål kommer det netop den dag, hvor Danmarks Statistik bekendtgør, at prisen på børnefamiliernes fødevareindkøb er blevet 10,2 procent dyrere på et år, samt nyheden om, at 150.000 danskere er på vej til at blive teknisk insolvente. 

Hvad er der gået af den forsigtige lobbyist?

Forslaget er naturligvis spændende og perspektivrigt set fra et isoleret økologisk synspunkt, men der kan ikke være tvivl om, at Paul Holmbeck her har parkeret sin direktør-bil tværs over flere parkeringsbåse midt på de politiske øretævers holdeplads! Det bliver svært at finde et politisk parti - måske bortset fra Ny Alliance - som blot vil overveje forslaget.

Da Paul Holmbeck sjældent gør noget uovervejet, er det svært at tro, at forslaget kommer som skudt for hoften. Men man kan naturligvis forsøge sig med et par forklaringer:

  • Én mulighed er, at direktøren med bekymring ser, at økologien er på vej ind i en stagnationsperiode som følge af begyndende økonomisk recession og øget fokus på andre dele af miljøindsatsen - primært energi og klima. Han har konkluderet, at der er behov for at smide en politisk håndgranat i lokummet for at skabe ny opmærksomhed om økologien, netop nu hvor folk er kommet hjem fra sommerferie og før Københavns Maduge og de forestående høstmarkeder.
  • Der foreligger naturligvis også den mulighed, at direktøren har holdt en lidt for lang sommerferie, hvor han næsten har glemt sit politiske håndværk - og dette øjebliks svaghed er blevet brugt af lidt for ivrige kommunikations-rådgivere til at overbevise ham om, at han en gang i mellem skal markere sig med stærke synspunkter.
  • En tredje - og spændende - mulighed er, at Paul Holmbeck - lige som statsministeren - er ved at bringe sig i stilling til en ny ansættelse. Han har nu været i Økologiens Hus i en halv snes år - heraf omkring syv år som direktør, og hvis han skal fortsætte karrieren i en mere betydelig stilling, er det på tide at komme videre. Her kan det være et klogt træk at markere sig i offentligheden med opsigtsvækkende meninger, og forslaget om halvering af børnechecken er meget velegnet til formålet.

Hvilken af disse muligheder, som er den sande, ved kun Paul Holmbeck. Måske er det en kombination af flere, eller måske har den erfarne lobbyist helt andre gennemtænkte motiver, som en simpel redaktør har svært ved at forestille sig.

Men én ting er sikkert: Det er en ny stil fra direktøren, og vi venter med spænding på nye forslag:

Måske kunne man forestille sig et forslag om at fjerne alle økologi-tilskud og i stedet bruge pengene til betrængte børnefamilier?

kommentar af Michael Borgen
redaktør, ØkoWeb