Merprisen er væk:
Priskrig på økologisk mælk
23. juni 2009
 
Selv den økonomisk mest frygtsomme forbruger har nu vanskeligt ved at bruge prisen som undskyldning for at undgå økologisk mælk, for i øjeblikket er der ingen merpris på økologisk mælk.

Tre liter minimælk - alle fra Arla. Lærkevang og økologisk Harmonie kan begge købes 5,95 kr, mens discountmælken Danmælk til 3,95 kr.

Den økologiske Harmonie mælk sælges nu i mange supermarkeder til priser mellem 5,65 og 5,95 kr. pr liter minimælk - hvilket svarer til prisen for Arlas øvrige mærkevare-mælk, Lærkevang. I nogle tilfælde sælges den økologiske mælk endda under prisen for Lærkevang. Den økologiske mælk er dog stadig omkring 40 - 50 procent dyrere end discount-minimælk, som i mange supermarkeder kan købes for 3,95 kr./liter.

Kiwi - halv momsDe lave priser skyldes, at "økologien" er blevet ammunition i en priskrig mellem nye discount-supermarkeder og de traditionelle supermarkeder som SuperBrugsen, Bilka og Kvickly. En af initiativtagerne til krigen er den fremadstormende norske kæde Kiwi, som d. 25. maj indledte en kampagne, som sænkede priserne med 10 procent på alle økologiske varer - svarende til halvdelen af momsen (½Møms kampagne).

Jesper Friis Sørensen
- Vores strategi bygger på, at økologisk mælk har en merværdi, siger Jesper Friis Sørensen, Arla.

Dermed var en økologisk priskrig indledt, og mælken kom til at stå forrest i fronten, da de øvrige supermarkeder gik med i krigen, og dermed pressede prisen endnu længere ned.

- Det er jo dejligt, når man kan få nogle idéer, som andre kan lide, siger direktør Bjarne Bak fra Kiwi Danmark, som allerede har bekendtgjort, at ½Møms-kampagnen vil fortsætte frem til 5. oktober.

Alle parter i krigen understreger dog, at det aldrig har været hensigten, at økologisk mælk skal sælges uden merpris. Senior director Jesper Friis Sørensen, Arla Foods, bekræfter ganske vist, at forskellen mellem konventionel discountmælk og økologisk mælk var voldsomt stor inden priskrigen, men understreger samtidig at økologisk mælk skal koste mere.

- Vores strategi bygger på, at at økologisk mælk har en merværdi som forbrugerne vil betale for, siger Jesper Friis Sørensen, som understreger, at det er kæderne - og ikke Arla - som tog initiativet til mælkekrigen. Han anser det for en speciel situation, som forhåbentlig snart vil normaliseres.

Jens Juul Nielsen, Coop
- Økologisk mælk er hjerteblod for os, så vi er nød til at gå med, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen fra COOP.

COOP's informationsdirektør bekræfter, at bl.a SuperBrugsen og Kvickly er aktivt med i mælkekrigen.

- Økologisk mælk er hjerteblod for os, så vi er nød til at gå med, når nogle norske discountkæder presser prisen, siger Jens Juul Nielsen.

Priskrigen omfatter dog indtil videre kun økologisk mælk fra Arla, mens de mindre mejeriers øko-mælk fortsat sælges til fuld pris. Årsagen er, at Arlas mælk typisk er billigere i indkøb, og butikkerne derfor taber mindre ved kun at sætte dén ned.

Minimælk fra Thise sælges således fortsat i SuperBrugsen for 8,25 kr. - svarende til en merpris på knap 39 procent og med en merpris på 108 procent i forhold til discountmælken. Prisen for Jersey-minimælk er med 9,50 kr./liter endda 140 procent dyrere end discount-mælken.

Ifølge salgschef Mogens Poulsen har Thise Mejeri dog endnu ikke mærket priskrigen i form af faldende salg.

- Men vi er da i højeste alarmberedskab, siger salgschefen, som samtidig råber vagt i gevær for konsekvenserne i fremtiden:

- Man kan godt være bekymret for, hvordan det vil gå med rekruttering af fremtidens økologer, når økologisk mælk faldbydes til priser, som gør det umuligt at betale landmændene en merpris, siger Mogens Poulsen og henviser til, at det ofte er meget svært at få priserne op igen, når de først er kommet ned.Hvad mener du om mælkekrigen?
Er det dejligt, at økologisk mælk endelig er til at betale - eller burde prisen sættes op igen? Skriv din mening her.

For at give din mening til kende, skal du oprette dig medlem af EcoWeb. Har du en Google-konto kræver det blot et enkelt klik - ellers er det let at oprette én (den kan også bruges på andre websites, som bruger Google Friend Connect.