Flere brud på
øko-reglerne

Alle kan glemme øko-reglerne. Læs om, da Økologisk Landsforening ulovligt solgte økologisk vand

Ægte øko-kaviar
Læs mere om den ægte økologiske kaviar fra Riofrio i Spanien

Irma slog endnu engang Verdensrekord i økologi
Vind i lotteriet:
Sælg dine varer i Irma

 

  

Irma sælger ulovligt
økologisk kaviar med tilsætningsstoffer
08. februar 2010

Caviar Persé
Kaviar af mærket Per Sé, som Irma ulovligt sælger som "økologisk" for op til 18.000 kroner pr kg.

Selv en verdensmester kan fejle, og det er netop hvad der er sket for Irma.

Supermarkedskæden som soler sig af at være verdensmester i økologisk salg, har i de seneste måneder solgt økologisk kaviar - uden at produktet faktisk er økologisk.

Den "økologiske kaviar" er tilsat tilsætningsstoffet Borax, som udmærker ved ikke blot at være forbudt i økologiske fødevarer - men også i samtlige konventionelle fødevarer - med undtagelse af ægte kaviar. I USA er det endda også forbudt i kaviar.


Skilt i Irma i Århus, hvor Werners Gourmet skriver, at "Alle formaliteter er naturligvis overholdt, så der er CITES-certifikat, øko-certifikat, sporbarhed m.v. på caviaren."

Når Irma-forretninger alligevel sælger kaviar med borax som værende "økologisk" skyldes det, at leverandøren, Werners Gourmet, massivt markedsfører produktet som stammende fra økologisk opdræt.

Baggrunden er, at kaviaren stammer fra virksomheden Piscifactoría de Sierra Nevada S.L. i landsbyen Riofrio i Spanien. Her er dambrugene ganske rigtigt økologisk drevet. En del af virksomhedens kaviar sælges som økologisk, men en væsentlig del af produktionen sælges til det konventionelle kaviar-marked, hvor der er tradition for at tilsætte Borax.

Den spanske virksomhed gør meget ud af at understrege, at kaviaren Per Sé ikke er økologisk, og direktør Christian Tuxen fra Werners Gourmet siger til ØkoWeb, at han også tydeligt har understreget overfor Irma, at produktet ikke er økologisk og han derfor ikke forstår, hvis kaviaren alligevel i nogle forretninger sælges som økologisk kaviar.

At han alligevel har valgt selv at markedsføre den som stammende fra "økologisk opdræt" skyldes ifølge Christian Tuxen, at det "lyder godt". Han fastholder dog, at han ikke har været bevidst om, at det ifølge lovgivningen generelt er forbudt at profilere sig på økologi, når produktet ikke opfylder øko-reglerne - herunder reglerne for tilsætningsstoffer.

Christian Tuxen er dog bevidst om, at han kunne have valgt at markedsføre en fuldt lovlig økologisk kaviar fra samme firma i Spanien.

- Men jeg synes ikke, den smager godt, siger Christian Tuxen som begrundelse for i stedet at importere den konventionelle kaviar i stedet..


Den ægte økologiske kaviar fra Riofrio, som Werners Gourmet kunne have valgt at importere og lovligt markedsføre som økologisk.

Markedsføringen af den konventionelle kaviar som stammende fra økologisk opdræt er så massiv, at også nogle Irma-forretninger selv har misforstået budskabet og solgt produktet som "økologisk kaviar".

I Irma sælges den ulovlige kaviar i dåser med 10 gram til en pris af mellem 170 og 180 kroner afhængig af butik, svarende til en kilopris på op til 18.000 kroner. I følge Werners Gourmet ville prisen for den økologiske version være nogenlunde den samme, så det er ikke prisen som har afgjort, hvilken version som skulle importeres.

Varechef Karsten Borrisholt fra Irma siger til ØkoWeb, at han ikke er bevidst om, at kaviaren markedsføres ulovligt i Irma.

- Men jeg vil klart undersøge sagen, og hvis der er et problem, vil vi naturligvis fjerne produktet fra hylderne, siger Karsten Borrisholt, som understreger, at ægte kaviar er et meget lille produkt for Irma.