|
![]() HOVEDMENU ORGANISATIONER |
![]() | Den store bærfrugtkampagne | ![]() |
Hvad leder vi efter?Men vi er meget interesseret i sorter der:
|
![]() ![]() ![]() | Ribs i regnbuens farverHvis du ser en lyserød elefant eller nogle små blå mænd ude i haven, er det nok tilrådeligt med en råkost kur - men hvis du ser en ribsbusk med bær der er citrongule, helt hvide, hvide med røde striber eller er kernefri, vil vi være meget glade hvis du vil kontakte os!Ribsorter i disse farver + de røde, blev omtalt i havebøger omkring århundredeskiftet, og ældre mennesker kan fortælle om, hvor dekorative rysteribsene var, når man blandede gule, hvide, stribede og røde bær i skålen. |
![]() | Skidengule solbærDe fleste solbær har altid været sorte; men der var, før århundredeskiftet, en solbærsort med en usædvanlig sød og mild solbærsmag, der gjorde den velegnet til desserter, og som derfor blev plantet i Herskabshaverne som en sjov og speciel delikatesse.Dybdahl beskrev sorten indgående i 1879, og advarede bl.a. mod at sælge dem på torvet fordi bærrenes utiltalende udseende ville skræmme kunderne. "Frugterne, der danne korte og tætte klaser, ere middelstore, omtrent kugelrunde og smudsig bruungule, med nogen Gjennemskinnelighed; de ere dernæst mildere og finere i Smag end hos de andre Solbær " Skrev Dybdahl, om det han kaldte det Ambrafarvede solbær. (billedet er et trick, men vi håber en dag at kunne lægge et billede af en rigtig levende busk, der bugner af disse ækle men velsmagende solbær, ud på www). |
![]() | Jordbær med kanelsmag!Almindelige havejordbær smager godt; men før disse nye jordbær fra det amerikanske kontinent vandt udbredelse, havde man allerede nogle meget aromatiske og krydrede jordbær i Europa. De gik under forskellige betegnelser som muskatelerjordbær eller kaneljordbær, fordi de ikke bare har en krydret smag - men en meget stærk krydret eller parfumeret smag. Disse sorter er kulturformer af den mellemeuropæiske vilde art Spansk jordbær (Fragaria moschata).De kendetegnes bl.a. af meget behårede stilke, fra naturen er de særbo, men nogle af de bedste sorter havde tvekønnede blomster. Bærrene har som regel en vinrød solside og hvidt eller gulgrønt frugtkød. Men smagen er det sikreste kendetegn, og er blevet beskrevet med ord som moskus- og honningagtigt eller kanelagtig lidt sammensnerpende men samtidig meget sød. Bærrenes sukkerindhold er højere end havejordbærs og deres syreindhold er lavere. Royal Hautbois, som tegningen viser, var en af de bedste sorter af Spansk jordbær da deres popularitet toppede i sidste halvdel af 1800 tallet. |