ØkoWeb DK Hanegal |
Slagtning/transport Fair Trade, grundlag Fair Trade, notering Indvielse d. 17.6.96 |
ØKOLOGISK KØD og PÅLÆG HANEGAL ØKOLOGISK KØD A/S er det første slagteri, som udelukkende producerer økologiske kødvarer. Det ligger ved Silkeborg i forbindelse med det landbruget Hanegal, hvor Fie Graugaard producerer økologiske frilandsgrise. (Fie Graugaard er i år blevet tildelt "Antionius-prisen" på 50.000 kr for "at have etableret en økologisk produktion, hvor der i alle led af produktionen tages udstrakt hensyn til grisenes velfærd").
Slagteriet opkøber kun slagtedyr fra statsautoriserede økologiske landbrug.
På økologiske landbrug er det et grundlæggende krav, at dyrene har gode levevilkår. Masser af plads med mulighed for naturlig adfærd, frisk luft og adgang til grovfoder gør dyrene sunde og stærke. Vækstfremmende stoffer og forebyggende medicin er bandlyst. Smågrise må tidligst fjernes fra soen, når de er 7 uger gamle (i konvention produktion er det normalt at fjerne smågrisene allerede når de er 3-4 uger gamle).
Hanegals slagteri er indrettet således, at der kan tages størst muligt hensyn til grisene. Der er god plads i stalden, hvorfra der desuden er adgang til en løbegård. Her opholder grisene sig mindst et halvt døgn inden slagtningen. Inddrivningen til bedøvelsesrummet foregår så vidt muligt ved, at grisene selv bevæger sig fremad i kraft af deres nysgerrighed. Brug af drivstave med el-chok er bandlyst. Det kan således undgås, at grisene bliver stressede og angste. Efter selve slagtningen nedkøles kroppene langsomt natten over i et svalerum. Det sikrer en naturlig modning af kødet og bedst mulig kødkvalitet.
Hanegal producerer et stort sortiment af pålæg og pølser uden brug af tilsætningsstoffer. Der er således hverken brugt fosfater til at binde ekstra vand eller nitrit til at danne en unaturlig rød farve. Resultatet er rene varer af højeste kvalitet og med ægte smag. Emballagen er naturligvis PVC-fri.
Private kan handle direkte i Hanegals gårdbutik.
Ring og få nærmere oplysninger. |