logo ØkoWeb DK
Hanegal

Resenbrovej 29, Voel, 8600 Silkeborg, tlf. 86 85 36 72, fax: 86 85 36 73

Slagtning/transport
Fair Trade, grundlag
Fair Trade, notering
Indvielse d. 17.6.96

ØKOLOGISK KØD og PÅLÆG

HANEGAL ØKOLOGISK KØD A/S er det første slagteri, som udelukkende producerer økologiske kødvarer. Det ligger ved Silkeborg i forbindelse med det landbruget Hanegal, hvor Fie Graugaard producerer økologiske frilandsgrise. (Fie Graugaard er i år blevet tildelt "Antionius-prisen" på 50.000 kr for "at have etableret en økologisk produktion, hvor der i alle led af produktionen tages udstrakt hensyn til grisenes velfærd").

Slagteriet opkøber kun slagtedyr fra statsautoriserede økologiske landbrug.


Høj dyrevelfærd

På økologiske landbrug er det et grundlæggende krav, at dyrene har gode levevilkår. Masser af plads med mulighed for naturlig adfærd, frisk luft og adgang til grovfoder gør dyrene sunde og stærke. Vækstfremmende stoffer og forebyggende medicin er bandlyst. Smågrise må tidligst fjernes fra soen, når de er 7 uger gamle (i konvention produktion er det normalt at fjerne smågrisene allerede når de er 3-4 uger gamle).


Slagtning uden stress - høj kødkvalitet

Hanegals slagteri er indrettet således, at der kan tages størst muligt hensyn til grisene. Der er god plads i stalden, hvorfra der desuden er adgang til en løbegård. Her opholder grisene sig mindst et halvt døgn inden slagtningen. Inddrivningen til bedøvelsesrummet foregår så vidt muligt ved, at grisene selv bevæger sig fremad i kraft af deres nysgerrighed. Brug af drivstave med el-chok er bandlyst. Det kan således undgås, at grisene bliver stressede og angste. Efter selve slagtningen nedkøles kroppene langsomt natten over i et svalerum. Det sikrer en naturlig modning af kødet og bedst mulig kødkvalitet.


Pålæg og pølser uden tilsætningsstoffer

Hanegal producerer et stort sortiment af pålæg og pølser uden brug af tilsætningsstoffer. Der er således hverken brugt fosfater til at binde ekstra vand eller nitrit til at danne en unaturlig rød farve. Resultatet er rene varer af højeste kvalitet og med ægte smag. Emballagen er naturligvis PVC-fri.


Økologisk kød og pålæg fra Hanegal forhandles bl.a. i Kvickly og OBS samt i mange SuperBrugser og helsekostforretninger. Hanegal leverer desuden direkte til storkøkkener, restauranter og indkøbsforeninger.

Private kan handle direkte i Hanegals gårdbutik. Ring og få nærmere oplysninger.


Hanegals produkter anbefales af Foreningen til Dyrenes Beskyttelse.