ØkoWeb Nyt
 
Økologiens Historie
 
Grøntsagernes vej:
Side 1
Side 2
 
Andre artikler

 

Find økologisk juleand, juletræ og  julegaver på:
Jul i Økoland



Økologiens Historie:
Introduktion af økologiske grønsager i Danmark:


FDB behersker markedet
for økologiske grøntsager

Skrevet december 1988 af Michael Borgen

Brugsen var den første danske forretningskæde, der tog handelen med økologiske varer op for alvor, og i dag er COOP dominerende på markedet. Brugserne behersker en stor af det økologiske grøntsagsssalg og har mange af de førende butikker


To mænd i pænt jakkesæt og med attaché-mapper går op mod den smukke hovedbygning. De er blevet inviteret til et forretningsmøde i godsets spejlsal.

Da døren åbnes, og de to mænd træder ind i det store rum, bliver de slået af forbavselse. Deres modparter ved mødet sidder spredt rundt på gulvet. Spejlsalen rummer ikke én eneste stol.

De to mænd bliver lidt forvirrede. Nogen rejser sig fra gulvet og går ud og henter to stole og et bord. Mændene sætter sig og lægger deres forretningspapirer på bordet. Som to dommere sidder de bag bordet og skuer ud over spejlsalens gulv og ned på deres forhandlingspartnere, der er klædt i nogle meget uensartede gevandter.

Dette besynderlige møde fandt sted i februar 1979, og det blev begyndelsen på en udvikling, der gjorde Brugsen til en dominerende virksomhed indenfor økologiske fødevarer. Brugsen sælger i dag en meget stor del de økologiske grøntsager, der produces her i landet.

Mødet fandt sted på Svanholm gods i Horns Herred. Middelalder-godset var blot et halvt år tidligere blevet omdannet til et kæmpe-kollektiv. En gruppe af økologiske dyrkere havde inviteret folk fra FDB for at for at høre, om Brugsen var interesserede i at sælge økologiske grøntsager.

Brugsen var interesseret. Den daværende direktør for frugt & grønt sektionen i FDB, N.J. Poulsen, var én af de to velklædte mænd på det første Svanholm-møde, og han blev personlig grebet af tanken om at sælge økologiske grøntsager.

Tæve medarbejderne
Det var ikke nogen let opgave grøntsagschef N.J. Poulsen, havde kastet sig over, da han i 1980 begyndte handelen. I forretningen FDB var tilslutningen meget behersket. Kun få medarbejdere havde forståelse for det vise i beslutningen.

- De skulle nærmest tæves igang for at arbejde med de besværlige varer, siger han.

Blandt de økologiske avlere var begejstringen heller ikke stor. Initiativtageren til handelen, Poul Henrik Hedeboe på Svanholm Gods, var stærkt uenig med mange avlere, der anså det for at være forkert at handle med så store kædeforretninger som Brugsen.

Da handelen kom igang, var der tre avlere på Sjælland, der ville og kunne levere grøntsager til Brugsen. Senere kom flere til. I dag aftager FDB fra 52 økologiske avlere, og koncernen har sikret sig en stor del af de mest effektive avlere i landet.

Poul Henrik Hedeboe var FDBs kontaktperson i økologien, og personen Poul Henrik Hedeboe på Svanholm gods blev næsten en institution. Han var den, der modtog FDB's budgetter, indkaldte til møder og i sidste ende fordelte den økologiske grøntsagsavl i hele landet. Det blev aksen mellem FDB og Svanholm, der sikrede, at økologiske grøntsager i dag kan skaffes i store dele af Danmark.

Næste side