Find økologisk juleand, juletræ og  julegaver på:
Jul i ØkolandØkologiens Historie:
Introduktion af økologisk mælk i Danmark:


Året der banede den økologiske mælkevej (6)
Skrevet december 1988 af Michael Borgen

Forrige side

Jyderne siger fra
MD havde nu intet valg. De skulle finde en aftale med økologer og biodynamikere, hvis de ville forhindre, at Dan-Mælk-aftalen blev omgået.

De sjællandske producenter var klart indstillet på en aftale med MD. De var ikke interesseret i usikre løsninger. Særlig de største producenter, anså det for det eneste rigtige. Flere af dem var også store grøntsagsproducenter, og de havde i de senere år tabt meget store pengebeløb på alternative afsætnings-selskaber, der aldrig kom til at fungere.

- Jeg vidste godt, at MD var nogen hårde bananer. Men vi havde prøvet alternativ afsætning af grøntsagerne, og vi havde tabt på det hele. Nu ville vi have noget, der fungerede. Vi havde hverken lyst eller råd til at tabe flere penge, siger den største af mælkeproducenterne, Niels Erik Eriksen, Sjællands Odde.

I Jylland var afstanden til MD dog større end nogensinde. Samtidig følte en del jyder sig svigtet af FDB, der nu havde trukket sig ud, og igen overladt inititativet til MD.

Jørgen Uhrskov, der blev en af hovedeksponenterne for Søholm-løsningen, var klart imod en enhver aftale, hvor mejeriselskaberne fik den bestemmende indflydelse på produktionen. Og i oktober sagde jyderne endelig fra i forhold til MD. De ville starte deres eget mejeri.

Direktør Kai Jacobsen, Dan-Mælk, finder ikke, at jydernes brud med mejeriselskaberne var et udtryk dårlig stemning blandt forhandlingspartnerne.

- De har aldrig nogen sinde sagt til os, at de elskede os overalt på jorden. Det har fra begyndelsen været klart, at hvis de kunne klare sig uden os, så ville de gøre det, siger Kai Jacobsen.

Mens de store mejeriselskaber forhandlede videre med sjællænderne, gik jyderne igang med at at etablere et helt nyt mejeriselskab, Naturmælk A.m.b.a.

I december 1987 blev de sjællandske producenter enige med mejeriselskaberne. Produktionen skulle foregå på MD's mejeri i Slagelse, og den første mælk skulle tages ind 1. februar i det nye år.

TV-Avisen valgte Naturmælk
Det nydannede Naturmælk havde nu reelt monopol på økologisk mælk i Jylland, og MD var tvunget til at komme overens med de jyske producenter, hvis de ville forhindre, at Naturmælk kunne handle uden om Dan-Mælk-aftalen i Jylland.

Nu fik det nydannede Naturmælk travlt. Det blev en prestigesag for jyderne, at de skulle være på markedet før MD startede produktionen 1. februar. Den sidste halvanden måned inden starten arbejdede de hårdt på at blive færdige. De udviklede deres egen karton med varebetegnelsen Naturmælk, en emballage der var meget forskellig fra den MD havde.

Den 31. januar 1988, dagen før MDs produktion skulle gå igang, havde jyderne sikret sig TV-Avisens tilstedeværelse, da de begyndte tapningen af den første økologiske mælk.

Jyderne havde stadig ingen aftale med Dan-Mælk-selskabet, og i begyndelsen var mængderne så små, at det kunne afsættes gennem Søholms kontakter til helsekostbutikker og mindre købmænd.

Presseomtalen, særlig TV-Avisen, skabte interesse blandt de større by-Brugser i Jylland. Nogle få af de selvstændige Brugser benyttede sig af deres ret til at handle uden om FDB og købte mælken hjem uden om Dan-Mælk. Andre ikke-selvstændige Brugser truede med at bryde Dan-Mælk-kontrakten, hvis Dan-Mælk ikke kunne skaffe varen.

Få uger efter introduktionen af den økologiske mælk, skrev Dan-Mælk under på en kontrakt, så Naturmælk tappede mælk på mejeriselskabernes karton, hvor der på bagsiden står: "Mælken fremstilles i et samarbejde mellem producenter af biodynamisk og økologisk mælk, Kløver Mælk og MD Foods."

Naturmælk fortsatte dog produktionen af deres egen Naturmælk-karton for at sælge videre til deres kunder udenom de store mejeriselskaber.

Og i Kvickly i den østjyske by Odder, og i nogle få andre jyske Brugser, finder man også i dag Naturmælk-kartonen, som vidne på, at her blev der handlet udenom Dan-Mælk-selskabet, inden Naturmælk fik sin egen Dan-Mælk-aftale.