logo ØkoWeb DK
Økologisk Jordbrug
Tidligere udgaver

Netavisen Økologisk Jordbrug
Uge 50. Tirsdag 10. december 1996
Redigeret af Gustav Bech Jensen

Aktion mod skib med gensplejset soya
Miljøorganisationen Greenpeace bebuder aktion, når det første skib lastet med gensplejsede soyabønner 13. december anløber til en dansk havn. Det er et koreansk skib med 23.000 ton soyabønner ombord. Kun en del af dem er gensplejsede.

Hver enkelt vare skal gen-mærkes
Samtlige varer i butikkerne, der kan indeholde gensplejsede fødevarer, skal tydeligt mærkes. Sundhedsminister Yvonne Herløv Andersen krævede i første omgang blot en generel mærkning på hyldekanten i butikkerne, men har nu strammet kravene. Det sker efter en Gallup-undersøgelse i Berlingske Tidende, som viste, at ikke mindre end 95 procent af befolkningen ønsker mærkning af gensplejsede fødevarer. Mere end to tredjedele af de adspurgte går ind for helt at forbyde gensplejset mad.

Øko-bønder går ikke kun efter pengene
En undersøgelse fra Sydjysk Universitetscenter slår hul i den udbredte myte om, at nybagte økologiske landmænd kun går efter pengene, når de lægger om. - De hold ningsmæssige og værdiprægede overvejelser vejer langt tungere for de fleste land mænd, siger lektor Johannes Michelsen, SUC.

To af tre bagere opgiver at bage økologisk brød
Præfabrikeret økologisk færdigmix lige til at blande op med vand og sætte i ovnen er ikke en opskrift, der dur, hvis man vil sælge økologisk brød. To ud af tre bagere, som de sidste par år har forsøgt sig med økologisk brød, har opgivet igen, og flere overvejer at følge efter, viser tal fra Danmarks Tekniske Universitet. 91 af 137 adspurgte detailbagere har opgivet at bage øko-brød fordi salget går for dårligt
- Man kan ikke sælge økologisk brød alene på Ø-mærket. Forbrugene forventer en særlig kvalitet, når de skal betale ekstra for et -brød, siger forskningsadunkt Thorkild
Nielsen, Danmarks Tekniske Universitet, der står bag undersøgelsen.

Ærespræmier til Naturmælk
Det økologiske mejeri Naturmælk i Broderup hentede ikke mindre end to ærespræmier hjem ved den årlige landsmejeriudstilling i Herning i sidste måned. En 45+ økologisk Gou-Dan ost og usaltet bøtte-smør fra det sønderjyske mejeri opnåede begge den eftertragtede præmie. Også Thise Mejeri vandt ærespræmie for økologisk letmælk, og Grindsted Mejeri fik guldmedalje for en hvidskimmelost. Guldmedaljer fik desuden: Naturmælk for både letmælk og sødmælk, Nørup Mejeri for sødmælk og Tyrstrup Mejeri for sødmælk.

Roundup også i det tyske grundvand
Danske grundvandseksperter vil have undersøgt, om en af de mest anvendte ukrudts gifte, Roundup, mod alle forventninger kan sive ned i grundvandet. Det sker efter ti fund af Roundup i syv tyske amters grundvand. Også de britiske, græske og spanske myndigheder har fundet Roundup i grundvandet. Geolog Walther Brüsh fra Danmarks Geologiske Undersøgelser anser det for sandsynligt, at man også vil kunne finde glyphosat i det danske grundvand, når man begynder at analysere for det.

Økologiske juletræer sælges i Odder
Kjeld Malthe-Bruun fra Stenhøjgård på Norddjursland sælger ligesom sidste år økologiske juletræer i samarbejde med Økologiske Igangsættere i København. I år bliver der også mulighed for at købe øko-træer og pyntegrønt ved et julemarked i Den Økologiske Have i Odder. Det finder sted i weekenden 14-15. december, hvor der er åbent fra klokken 12 til 16.30 Besøgende får også mulighed for at nyde æbleskiver og gløgg i havens café.

Nyt oste-mejeri i Søvind
Et nyt økologisk ostemejeri har set dagens lys i Søvind ved Horsens. Det er to tidligere medarbejdere fra Tholstrup, afsætningsøkonom Lars Mikkelsen og mejeriingeniør Morgens Kirk Jacobsen, der står bag. De vil sælge økologisk flødeost under navnet "Kirks flødeost med hvidløg".

Overskud i Friland Food
Friland Food A/S, som efter længere tids intern uro for nylig udskiftede en stor del af bestyrelsen, er kommet ud af regnskabsåret 1995/96 med et overskud på 501.000 kroner, og på selskabets generalforsamling for nylig blev aktiekapitalen opskrevet med 25.000 kroner til 1.452.500 kroner.
Selskabets direktør, Karsten Deibjerg Kristensen, er tilfreds med resultatet. Både omsætningen og indtjening lever op til forventningerne, og han understreger, at det har været muligt at forøge udbetalingen af merpriser til selskabets leverandører med 70 procent.
Friland Food er et landmandsejet selskab, der sælger økologisk kød og produkter anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, blandt andet Frilandsgrisen, Friland Angus og Limousine Unik Gourmet. Ca. 625 leverandører er knyttet til selskabet.

Danske bønder henter flest penge i EU
Danske landmænd er førende, når det gælder om at sikre sig tilskud fra EU. En helt ny opgørelse fra EU-Kommissionen viser, at de 100.000 personer, der er beskæftiget i dansk landbrug, i gennemsnit modtog knap 35.000 kr. i tilskud i 1994, skriver Jyllands-Posten.

Ingen rester af antibiotika i kød
Der er ikke antibiotika i kødet i danske butikker, viser en test Forbrugerrådets blad Tænk har foretaget. Tænk har testet 100 prøver af svinekød, 100 af kalvekød, 50 prøver af kyllingkød og 49 prøver af kalkunkød, og ingen af prøverne afslørede rester af antibiotika.