logo ØkoWeb DK
Økologisk Jordbrug
Tidligere udgaver

Netavisen Økologisk Jordbrug
Uge 7
Onsdag, 12. februar 1997

Redigeret af Gustav Bech Jensen

Snart mangel på øko-mælk
De store mejerier risikerer atter at havne i en situation, hvor de må melde alt udsolgt, når detailkæderne vil bestille økologisk mælk.
Det sker kun syv måneder efter, at MD Foods og Kløver Mælk sidste sommer måtte tredoble den økologiske mælkeproduktion for at fylde supermarkedernes tomme hylder. Siden da er salget mere end fordoblet, og underdirektør Torben Laursen, FDB, opfordrer nu mejerierne til at tage højde for situationen. Han frygter, at detailhandelen inden længe påny vil mangle øko-mælk.
- Mejerierne risikerer i løbet af ganske få måneder at løbe tør for mælk. Derfor bør de så hurtigt som muligt få nye landmænd i gang, erklærer han.
Landmændens frist for at blive økologisk godkendt i 1997 udløber 31. marts. Herefter går der yderligere 14 måneder, før de kan begynde at levere økologisk mælk.
MD Foods mener foreløbig ikke, at der er behov for at gøre noget ekstraordinært for at få landmændene til at lægge om.
- Vi har fået en foreløbig melding om, at der er ti millioner kilo mælk undervejs, og dermed mener vi, at behovet er dækket for i år, siger formanden for MD Foods, Knud Erik Jensen.

Danisco halverer arealet med øko-ærter
Økologiske dybfrost-ærter er indtil videre ikke blevet det store hit hos forbrugerne, og de økologiske avlere må i den kommende sæson indskrænke ærtearealet til under det halve.
Det var Danisco Foods, som for to år siden besluttede sig for at afprøve det økologiske marked, men salgstallene er ikke noget at råbe hurra for, og derfor skærer fødevaregiganten nu ned.
Sidste år var der tegnet kontrakt på 50 hektar. Men i år skal der kun dyrkes 20 hektar, og det kommer i år til at gå ud over de sjællandske avlere. Danisco samler hele produktionen på Fyn.

Butikker vil gerne sælge studekød
Vestjyske økologiske landmænds forsøg på at sætte produktionen af kvalitets-oksekød i system bliver mødt med velvilje af detailhandelen.
- Det lyder som en god idé, siger underdirektør i FDB, Torben Laursen, der har store forvent ninger til et økologisk studeprojekt.
- Vi tror, forbrugerne er villige til at betale en vis merpris for et godt stykke økologisk kvalitets-oksekød, hvor der er taget hensyn til dyrenes velfærd og som samtidig giver en smagsmæssig oplevelse.
Også marketingschef Kim Vakgaard, fra købmændenes kæde, Favør, ser frem til mere økologisk oksekød på markedet.
- Det vil betyde et spring fremad, ligesom efter den 1. juli sidste år, hvor vi for første gang kunne få den mælk, vi bestilte. En rigelig forsyning af oksekød, vil gøre det muligt for os at markedsføre det på landsplan, siger han. Favør sælger i forvejen kød fra frilandsgrise.

Aage Dissing stopper
Forstanderen på Den Økologiske Landbrugsskole i Åbybro, Aage Dissing, forlader efter ni år sin stilling. Han har meddelt skolens bestyrelse, at han ønsker at holde senest 1. august, når der er fundet en afløser.
Aage Dissing og hans kone Inge Lis har en gammel drøm om at komme ud at rejse. Og det er den drøm, der nu snart skal realiseres.
- Vi har i mange år vidst, at vi på et eller andet tidspunkt ville nogle år til udlandet. Og nu skal det snart til at være, siger Aage Dissing, der fylder 57 næste gang.
Den Økologiske Landbrugsskole blev etablere i 1982 og har i dag syv lærere. Med 50 årselever er økonomien inde i smult vande og for andet år i træk viser regnskabet plus på bundlinien.