logo ØkoWeb DK
Økologisk Jordbrug
Tidligere udgaver

Netavisen Økologisk Jordbrug
Uge 8
Tirsdag, 18. februar 1997

Redigeret af Gustav Bech Jensen

Hver tredje landmand ønsker sprøjtegift forbudt
En ny meningsmåling viser, at hver tredje i landbrugets egne rækker ønsker et forbud mod sprøjtegifte. Og at endnu flere landmænd - nemlig hver anden - ligefrem mener, at Danmark bør gå over til økologisk landbrug, skriver Politiken.
Også selv om det kan føre til en 'mærkbart ringere' økonomi, mener næsten halvdelen af de adspurgte landmænd, at de bør skære ned på brugen af sprøjtegifte.
Det er Teknologirådet, som har bedt analyseinstituttet Vilstrup Research om at foretage undersøgelsen. Og hovedresultatet afdækker et massivt krav fra befolkningen om et mere miljøvenligt landbrug: Hele to tredjedele af samtlige adspurgte mener, at Danmark bør 'arbejde hen mod omlægning til økologisk landbrug'.
- Det overrasker mig, at så mange går ind for økologisk jordbrug, siger viceformand i De Danske Landboforeninger, Niels Th. Ilsøe til Politiken. Han afviser, at landbrugets top sidder fast i en gammel plovfure og er ved at blive overhalet indenom af menige og mere grønt-sindede landmænd.
Landsforeningen Økologisk Jordbrug skønner, at op mod 600 landmænd i år vil omlægge til økologiske drift.

30 kommuner anvender ikke længere sprøjtegifte
30 kommuner er helt stoppet med at bekæmpe ukrudt ved hjælp af sprøjtemidler og bruger i stedet hakkejern, gasbrænder, træflis eller andre alternative midler. Det er en fremgang på ti kommuner i forhold til sidste år, hvor kun 20 kommuner helt havde indstillet sprøjtningen på de grønne arealer.
Det viser en rundspørge, SiD har foretaget til landets kommuner. 208 kommuner svarer, at de stadig anvender både kemiske og alternative metoder. To kommuner anvender udelukkende kemiske sprøjtemidler, viser SiD-undersøgelsen.

Økologi er ikke kun for de rige
Økologien har et solidt tag i den ene halvdel af de danske forbrugere, mens den anden halvdel kun sjældent eller slet ikke køber økologiske fødevarer. Det viser en ny undersøgelse som Gallup Instituttet har udført for Berlingske Tidende.
Forbrugerne køber økologiske varer for sundhedens skyld og for miljøet og 47 procent mener, at de økologiske fødevarer har den højeste kvalitet. Undersøgelsen viser, at det ikke kun er de velstillede, der køber økologisk. Husstande med lav indkomst køber næsten lige så mange økologiske fødevarer som husstande med høj indkomst.
16 procent køber konsekvent økologisk, angiver de selv. Men den største gruppe af forbruger på ca. 35 procent er dem, der er grundlæggende positive over for økologiske fødevarer, men hvor prisen spiller en vigtig rolle, hvis de skal vælge økologisk, viser undersøgelsen. Den er gennemført fra 27. til 30. januar i år og er baseret på telefoninterview med 1.041 repræsentativt udvalgte danskere.

Økologisk smager af lidt mere
Forbrugere, der kun vil handle økologisk, må i flere supermarkeder. Helt økologisk kan det dog ikke blive, da mange ingredienser kun fås i den almindelige udgave, skriver Berlingske Tidende. Avisen satte sig for at teste to udgaver af en karrykødsuppe med urter - en økologisk og en traditionel. Efter en del tvivl løb den økologiske suppe af med sejren, men avisens udsendte er skuffet over, at det kun var muligt at finde hakket oksekød i en frossen udgave og så endda med relativt meget fedt - 15-18 procent.

Butikskæder kræver tilskud til markedsføring
De små producenter af økologiske varer har svært ved at få fodfæste i detailhandelen. Butikskæderne kræver store tilskud for at markedsføre varer i tilbudsaviser, tv og i butikkerne, og her kan kun de største være med, skriver Berlingske Tidende.