logo ØkoWeb DK
Økologisk Jordbrug
Tidligere udgaver

Nr. 22. 13. november 1997

Regeringen vil indføre økologi i det offentlige

En konsekvent og målrettet omlægning af fødevareforbruget i det offentlige vil kunne fungere som lokomotiv for en økologisk omstilling af landbruget.

Det mener et flertal i Folketinget bestående af de to regeringspartier: Socialdemokratiet og de radikale, der bakkes op af SF og Enhedslisten. Også CD er positiv overfor tanken. Til gengæld synes partierne til højre, at det er en rigtig dårlig idé, fremgår det af en rundspørge Økologisk Jordbrug har foretaget til samtlige partier i Folketinget.

- Vi skal have økologiske fødevarer i hele den offentlige sektor. Det er et af de mest effektive midler til at fremme en økologisk og bæredygtig omstilling af landbruget. Det offentlige har en forpligtelse til at gå foran, pointerer Socialdemokratiets miljøordfører, Martin Glerup.Forkerte signaler
Men det er nogle helt forkerte signaler at sende, hvis regeringen vil opfordre offentlige institutioner til udelukkende at bruge økologiske fødevarer, mener Venstres miljøordfører, Hans Christian Schmidt.

- Det er det samme som at sige, at de andre ikke dur. Det er en farlig politik overfor det øvrige erhverv og kan også skabe tvivl på eksportmarkederne om landbrugsvarernes kvalitet. Det er fint nok med økologiske varer, men der er ingen grund til at fremme dem på bekostning af de andre gode og sunde fødevarer, landbruget fremstille, siger Venstres ordfører.


Køber fødevarer for fire milliarder
Stat, amter og kommuner køber årligt fødevarer for fire milliarder kroner. Hvis alle disse penge i stedet blev brugt til økologiske varer ville det skabe en efterspørgsel, der svarer til mere end det dobbelt af den nuværende økologiske landbrugsproduktion på henved halvanden milliard kroner.

Regeringen har afsat 39 mio. kr., der skal få flere hospitaler, plejehjem og kantiner til indkøbe økologiske råvarer.