ØkoWeb Forsiden
Markedspladsen
Restauranter
København / Sjælland
Århus / Jylland / Fyn
 
Vis på din Facebook




De økologiske slagterbutikker

- kan tilbyde hele stege, bøffer og andet som skæres ud efter ønske




Mangler din
økologiske restaurant
på listen?

Registrer den gratis

 




Find økologisk restaurant
og mad ud af huset

Find økologisk restaurant i København og på Sjælland
Øko-restauranter i
Århus
samt
Jylland / Fyn
Øko-restauranter i
København

samt

Sjælland og øerne

Om økologiske restauranter:
Det er ikke let at drive en restaurant med økologisk godkendelse. Derfor har kun få restauranter valgt at få Fødevareregionens godkendelse til at kalde sig "økologisk".

De fleste vælger blot at have et stort forbrug af økologiske råvarer uden at kunne markedsføre hele restauranten som økologisk.

Oversigten over økologiske restauranter og mad ud ad huset omfatter både køkkener som er godkendt som økologiske køkkener - men oversigten medtager også spisesteder, som lægger vægt på brug af økologiske råvarer og mad eller fx serverer økologisk fadøl eller andre specialiteter som almindelige restauranter ikke har.

Som gæst kan man således ikke være sikker på, at alt er økologisk men er henvist til at spørge om det enkelte spisesteds praksis. Dog økologisk godkendte restauranter mærkede som økologisk.

Læs nedenfor om forskellen mellem økologisk godkendte restauranter - og restauranter som blot bruger økologiske råvarer.


Restauranter som er økologisk godkendte
For at en restaurant må skilte med at være en økologisk restaurant og bruge Ø-mærket på menukort og ved skiltning, skal hele restauranten godkendes som forarbejder af økologiske fødevarer.

Restauranten skal kunne dokumentere, at alle råvarer i de økologiske retter faktisk er økologiske og restauranten skal have det som en del af sin egenkontrol, at mængden af økologiske råvarer svarer til den det antal økologiske retter som er solgt. Rent praktisk er det lettest, hvis restauranten alene bruger økologiske råvarer, mens det er et kompliceret regnskab, hvis køkkenet sideløbende serverer konventionelle retter.

En økologisk godkendt restaurant har dog lov til sideløbende at servere konventionelle retter - blot skiltning og information overfor kunderne er tydelig og dokumenteret. Til gengæld skal de retter som markedsføres som økologiske være helt økologiske. Det er således ikke tilladt at bruge konventionel olie eller krydderi blot fordi man er løbet tør for den økologiske version.


Restauranter som ikke er økologisk godkendte
Restauranter som ikke er godkendt som økologiske forarbejdere må gerne sælge økologisk mad og oplyse kunderne om det, men de må ikke markedsføre hele retter som økologiske på menukortet. Derimod må de gerne fremhæve de enkelte råvarer som økologiske, hvis de har dokumentation for, at de er købt som økologisk kontrollerede råvarer.

En ikke-godkendt restaurant må således ikke skrive på spisekortet, at der servereres "økologisk flæskesteg med rødkål og kartofler". Derimod må restauranten gerne tilbyde "flæskesteg af økologisk kamsteg med økologisk rådkål og økologiske kartofler". Dermed ved kunden hvilke ingredienser, som er økologiske - men må samtidig leve med, at sovs, asier og syltetøj muligvis ikke er økologiske.

En ikke godkendt restaurant må også gerne skrive, at de altid bruger økologisk mælk og ost i køkkenet - hvis de faktisk ikke bruger andet. Tilsvarende må de også skrive, at de benytter 88% procent økologiske råvarer, hvis de via deres egenkontrolprogram kan dokumentere det. Det giver dem dog stadig ikke ret til at skrive, at hele retter er økologiske - selv om de faktisk skulle være det. For at kunne dette, skal restauranten være godkendt som forarbejder med ret til at bruge ø-mærket.