City Shop i Shanghai
Et kinesisk supermarked med stort økologisk salg
 

 

 

Biofach Shanghai
Læs også om
Biofach Shanghai


 


 

Økologi i Kina
Wu Zainan fra Nanjing har solgt kinesiske økologiske varer siden 1996. Læs mere om økologi i Kina
Der lægges vægt på at profilere økologi i butikkerne. Her skilte bag kasselinien.

1. juni 2009
Butikskæden City Shop i Shanghai henvender sig til de kræsne og mere vellønnede kunder i Kinas største by.

Skal butikkerne i Shanghai sammenlignes med danske butikker, ligger det nærmest at tænke på Irma eller Salling Super. Ligesom dem har City Shop mange specialiteter og et stort sortiment af importerede produkter - heriblandt mange økologiske varer.

Café i Hongqiao, Shanghai
Flere af butikkerne har egen café med adgang til læsestof. Billedet er fra City Shop i Hongqiao i den vestlige del af Shanghai.

Op imod 40 procent af kunderne er udlændinge, og butikkerne har unormalt megen skiltning på engelsk. Alligevel er det kun en mindre del af personalet som taler kinesisk, og hylderne rummer mange varer, som ikke ville kunne findes i et dansk eller vesligt supermarked. Det ses blandt andet i butikkernes store udvalg af fisk, som opbevares levende i store akvarier i butikken.

Andehoveder i køledisken
To styk ande-hoved i sampak. Et eksempel på et produkt som viser, at vi er i Shanghai - og ikke i København.

Ligesom en dansk Irma har luksus-supermarkedet valgt at lægge stærk vægt på et stort udvalg af økologiske varer. Flere steder i butikken hænger infomationstavler om økologi Kæden driver endda sit eget økologiske gartneri udenfor Shanghai, som sikrer økologiske grønsager til såvel kædens butikker som virksomhedens catering-afdeling, som leverer til hoteller og restauranter i byen. Butikkerne laver også selv en del færdigmad, ligesom det er muligt at købe friske grønt-bakker i butikkens egen salatbar.

Salatbar i City Shop - Shanghai
Salatbaren i City Shop i Shanghai

City Shop er en forholdsvis ung kæde, men den har stor vækst. I 2009 åbnede kæden sit niende supermarked. Det skete i Shanghais ekspansive finans-bydel Pudong, og kædens ejer, Cui Yi Xiong, oplyser at man allerede er igang med forberedelserne til at åbne endnu en butik i Pudong.

I modsætning til de fleste kinesiske supermarkeder har City Shop et stort salg af oste, ligesom vin- og spiritusafdelingen er ganske omfattende. Her mærker man ekstra tydeligt butikkernes luksus-profil, idet der sælges vine helt op til over 6000 kroner per flaske.

Økologiske mungbønner i supermarked i Shangai
Priserne på de kinesiske økologiske produkter er moderate. Her sælges eksempelvis 350g mungbønner for 11 Yuan - svarende knap ni kroner

Mange fødevarer i butikken sælges til forbavsende lave priser. Det gælder også de økologiske varer. Men for de importerede varer er billedet til gengæld et helt andet. Her er priserne høje - og priserne på mange importerede øko-varer er endda sky-høje.

Prisforskellene mellem de kinesiske og de importerede produkter bliver mest påfaldende på produkter, som tilsyneladende er helt éns. Eksempelvis kan man i butikkens frostdisk finde frosne økologiske ærter fra Kina til 22 kroner pr. kg, mens et tilsvarende amerikansk produkt koster 73 kroner pr. kg.

Frisk fisk i Shangahai
I Kina sælges fisken frisk - direkte fra akvarier i selve butikken.

Et af de få danske produkter i butikken - Lurpak Smør - koster 35 kroner for en almindelig pakke med 250 gram - og så er den end ikke økologisk.

Årsagen til de store prisforskelle skal blandt andet findes i de fødevareskandaler, som har plaget Kina i de senere år. De har påvirket mange velbeslåede kinesere til at foretrække importvarer - næsten uanset prisen. Dermed forsøger de at sikre sig mod forurening af fødevarerne. Den samme udvikling har i de seneste år bidraget til at øge interessen for økologiske produkter i Kinas større byer - ikke mindst i Shanghai.

Find City Shops butikker
Danske økologer besøgte i maj 2009 City Shop Shanghai. Fra venstre Poul Hansen fra Søbogård, Michael Borgen fra ØkoWeb, Anne Dahl fra Urteteket. Peder G. Jessen, Per Zenshøj og Mads Bjerregård fra Urtekram samt statskonsulent Jacob Ærenlund fra den danske ambassade i Beijing.