Nyheder fra ØkoWeb Danmark
Vil du se de nyeste nyheder?
Klik her


Tirsdag d. 30. januar 2001

Kl. 8.15:
Rundgren nomineret til miljølederpris
IFOAMs præsident Gunnar Rundgren er som en af fem finalister nomineret til den svenske miljølederpris "Utmärkt Miljöledarskap 2000". Prisen blev stiftet i 1999 af Finanstidningen og foreningen Näringslivets Miljöchefer (NMC) og tildeles en virksomheds- eller organisationsleder, der har bidraget til betydelige miljøforbedringer eller øget opmærksomhed omkring miljøsagen. Rundgren var i 1985 med til at starte KRAV, den svenske øko-kontrolforening, og i 1977 med til at starte den økologiske gård Torfolk i Värmland. På gårdens hjemmesides personside skriver han om sig selv, at det der med at tage initiativ vist ligger til ham. Han beklager at være meget væk hjemmefra, men Grolink AB - et konsulentfirma for økologisk landbrug, han har været med til at bygge op i de senere år og i øvrigt er leder af - har dog kontor på Torfolk, "så når jeg bliver træt af e-post, går jeg ud og
harver...". Miljølederprisen uddeles den 14 marts.

Mandag d. 29. januar 2001

Kl. 11.15:
Grøn kovending for europæisk landbrug
I dag ventes fødevareminister Ritt Bjerregaard og hendes europæiske ministerkolleger at give EU's kommissær for forbrugersikkerhed, David Byrne, endnu et par strenge at spille på i kampen mod kogalskab, skriver Politiken: Midt i den europæiske BSE-krise er der kredse, som ser muligheden for omsider at få skovlen under de hidtil så magtfulde landbrugsinteresser. Resultatet kan blive en kovending mod en grøn og mere forbrugerorienteret kurs. Krisen vil også kunne bane vejen for et politisk stormløb på den enorme landbrugsstøtte - næsten 300 milliarder EU-kroner årligt. Nytænkning i europæisk landbrugspolitik har fået vind i sejlene, siden Tyskland for et par uger siden gjorde Renate Künast fra partiet De Grønne til landbrugsminister. Se også omtalen 15. januar.

Fredag d. 26. januar 2001

Kl. 15.35:
Brød af gamle kornsorter vinder frem
Uden for Hjørring bor en bager, der har travlt, skriver Aktuelt i dag i en historie om Jørn Ussing Larsen, Bageriet Aurion og de urgamle kornsorter. De seneste tre år har Aurion fordoblet salget, og Ussings forklaring på succesen lyder, at når man synes, brød smager dårligt, så vender man sig mod noget andet. Alt hvad Aurion laver er økologisk eller biodynamisk, men de bruger ikke det røde Ø-mærke. Kravene til mærket er for slappe, mener Ussing, blandt andet at man må bruge 30-40 tilsætningsstoffer. Aurions brød er helt frit for tilsætningsstoffer. Aktuelt bringer også en historie om de "grovkornede sager" og en opskrift på "brusebadsboller" fra bogen "Fremtidens Brød af Fortidens Korn" af bagermester Ussing.
Kl. 11.15:
LØJ skærper reglerne for kvægavl
Kød fra kvæg, der trods senere økologisk omlægning har startet livet i en konventionel besætning, må fra 15. marts i år ikke længere sælges med det røde ø-mærke. Faglig Styregruppe i Økologiens Hus har netop besluttet at ændre Landsforeningen Økologisk Jordbrugs avlsregler for at imødegå kogalskabskrisen, skriver Økologisk Jordbrug i dag. I praksis kommer forbuddet til at gælde alt dansk malkekvæg, da Mejeriforeningen følger trop med LØJ.

Blandt 180.000 britiske BSE-ramte køer har der været nogle økologiske, som dog alle har været født  konventionelle. Så vidt vides, er endnu ingen køer, der er født ind i økologien, faldet for kogalskaben. 

Torsdag d. 25. januar 2001

Kl. 14.15:
Thise først med ny, fedtfattig mælk
Thise Mejeri slår mejerigiganten Arla Foods i kapløbet om at blive de første, der sender en økologisk mellemting mellem skummetmælk og letmælk på markedet, skriver Aktuelt i dag. Den 3. februar vil det lille mejeris "Jersey Mælk 0,5 procent", der er lavet af mælk kun fra Jerseykøer, i første omgang stå i Irma-butikker på Sjælland. ØkoWeb Danmark omtalte Thises nye fedtfattige fremstød i forbindelse med Økologikongres 2000.

Fie Graugaard
Fie Graugaard

Kl. 12.10:
Jo, økologisk svinekød er bedre
En ny forbrugerundersøgelse bekræfter, at økologisk svinekød er bedre end konventionelt, skriver Økologiens Hus i en pressemeddelelse i dag. Undersøgelsen, der er foretaget af MAPP-centret ved Handelshøjskolen i Århus og omfatter 500 forbrugere i Københavnsområdet, blev lagt frem på levnedsmiddelkongressen "Kvalitet fra Jord til Bord" på Den Kgl. Veterinære Landbohøjskole i sidste uge. Også når det gælder spisekvaliteten, mener forbrugerne, at økologisk kød er det bedste valg.

- Vi er glade for den klare konklusion, som maner de løse rygter om den ringe kvalitet af økologisk svinekød i jorden, siger formanden for Svineudvalget i LØK, Landsforeningen af Økologiske Kødproducenter, Fie Graugaard, der selv er svineavler på Hanegal. (jvf. omtalen 13. november).

Onsdag d. 24. januar 2001

Kl. 11.40:
Regeringen inviterer til dialog
I går modtog regering og folketing, som omtalt 19. januar, en folkelig erklæring - DanmarksDeklarationen - om ti bud på et bæredygtigt Danmark. Regeringen svarer igen ved at invitere alle danskere til være med til at udforme en national strategi for samme fornemme mål. Miljøstyrelsen, der koordinerer arbejdet, arrangerer dialogmøde i morgen i København for en række organisationer, og har lavet en hjemmeside, hvor alle interesserede kan komme med synspunkter og forslag. Regeringen udsender et debatoplæg i marts, hvorefter der vil komme en række folkehøringer. En færdig strategi forventes at foreligge på verdens miljødag 5. juni i år.

Tirsdag d. 23. januar 2001

Kl. 14.10:
Ny økologisk minimælk
Lettere end letmælk med mere smag end skummet og en fedtprocent imellem de to. Det er opskriften på en helt ny type mælk, som Arla Foods sender på markedet i midten af februar - indtil videre kun i økologisk udgave. Harmonie minimælk modsvarer to tendenser i tiden: stigende efterspørgsel på fedtfattige produkter, som især økologiske forbrugere går efter, og faldende interesse for mælk i det hele taget blandt især yngre forbrugere, der synes skummetmælk smager for lidt og letmælk feder for meget.

- Det er første gang, Arla sender et helt nyt produkt på markedet i økologisk udgave først. Det opfatter vi meget positivt og som et signal om, at Arla vil prioritere afsætningen af den økologiske mælk højt. I den forbindelse stiller vi naturligvis gerne vores viden og erfaring til rådighed i et konstruktivt samarbejde, siger Carsten Sørensen, formand for ØBM - de økologiske og biodynamiske mælkeproducenter - i en pressemeddelelse fra Økologiens Hus.

Mandag d. 22. januar 2001

Kl. 11.55:
Rekord i spildt øko-mælk
Kun en tredjedel af den øko-mælk, som Danmarks største mejeri Arla Foods køber af landmændene, bliver solgt som økologisk. To tredjedele blandes med den konventionelle mælk. Så stort har gabet mellem indvejning og salg aldrig været før, skrev Kristeligt Dagblad lørdag.

- Det er et spild af ressourcer, siger næstformand i Mejeriforeningen, Niels Bøgedal, til avisen og efterlyser gode ideer fra landmændene til at vende udviklingen. Selv ser han i det store hele kun to muligheder: At øge afsætningen - selv om noget tyder på, at forbrugerne er mere træge, end butikkerne har forudset - eller begrænse antallet af økologiske mælkeproducenter - selvom det ikke er den mest sympatiske løsning. 

Da fødevareminister Ritt Bjerregaard var på besøg hos mejerigiganten i Viby i sidste uge, var problemet oppe at vende, men snakken gik ikke mindst på muligheden for øget eksport til England. 

Søndag d. 21. januar 2001

Kl. 18.15:
Den økologiske lommekalender er endelig klar
Grundet tekniske problemer har Økologisk Almanak været forsinket - men nu er den kommet. Den gratis lommekalender rummer lige som sidste år vigtige datoer for økologiske landmænd, blandt andet datoer for generalforsamlinger, dyrskuer og ansøgningsfrister til Plantedirektoratet. En del af datoerne stammer fra Sektion for Økologi, som venligst har stillet dem til rådighed. Lommekalenderen rummer også adresser på gårdbutikker og en adresseliste over en række virksomheder med økologisk produktion og handel.

Det overvejes at tilbyde kalenderen i en trykt version, men indtil videre kan den kun leveres via internettet, hvor man selv skal printe den ud. Det er dog forholdsvis enkelt. Og hvis en medarbejder er dygtig til det, er det fortsat fuldt lovligt at masse-kopiere den til alle øvrige medarbejdere - helt gratis. Som noget nyt er der mulighed for at bestille ringbind til kalenderen. De er i standardformatet A6 og kan derfor også benyttes til mange andre nyttige ting. Ringbindene kan bestilles via ØkoWeb'ens bestillingsservice.

Fredag d. 19. januar 2001

Kl. 15.55:
Bæredygtighed i Grundloven
Det er på tide at forny Grundloven. Det mener indtil videre over 80 organisationer og kommuner, som har sat deres underskrift på dét, der kaldes DanmarksDeklarationen - en folkelig støtteerklæring til natur og miljø. På tirsdag vil Lars Myrthu-Nielsen, sekretariatsleder i Øko-net, overrække dokumentet til miljø- og energiminister Svend Auken og formand for Folketingets miljø- og planlægningsudvalg Jørn JespersenChristiansborg. Princippet om bæredygtighed i Grundloven er ét af i alt ti punkter, som deklarationen peger på. Blandt de andre er, at det offentlige skal gå i front som grøn forbruger og grøn virksomhed, at lokalsamfundene skal styrkes, og at Danmark skal danne eksempel i arbejdet for global solidaritet. DanmarksDeklarationen inviterer også regeringen til samarbejde om Agenda 21, den nationale strategi for bæredygtig udvikling i Danmark. FN's medlemslande skulle gerne være klar med hver deres handlingsplan til miljøkonferencen i Sydafrika næste år.
Kl. 12.15:
Øko-konference for kommuner og amter
Politikere, chefer og medarbejdere fra kommuner og amter mødes til en konference om økologisk omstilling den 22. februar i Odense. Kommunernes Landsforening (KL) og Amtsrådsforeningen begyndte sidste år et projekt for økologisk køkkendrift i kommuner og amter, men trods voksende interesse for økologi både politisk og blandt befolkningen, tøver offentlige myndigheder med at omstille sig. Der mangler viden, konkrete handlingsmodeller, og der mangler politiske beslutninger for at følge op på lokale initiativer, mener KL selv. Konferencedeltagerne vil udveksle praktiske erfaringer med eksempler fra Århus, Øko-Terminalen i Sønderjylland, et projekt i Fyns Amt, Green Network og Göteborg. På KLs hjemmeside findes flere inspirationsmuligheder, eksempelvis fra Roskilde. Kristen Touborg, formand for Folketingets Fødevareudvalg, fødevareminister Ritt Bjerregaard og KLs formand Anker Boye er blandt konferencedeltagerne.

Torsdag d. 18. januar 2001

Kl. 12.05:
Landboforeningers øko-formand: Ritt er ikke helt fair
Dansk kvægbrug er i oprør efter, at fødevareminister Ritt Bjerregaard har afvist kravet om kompensation for udgifterne til BSE-bekæmpelse. Den stærkt økologiske minister henviser til, at landbruget selv må betale for den produktionsform, det har valgt. Og - bortset fra det økologiske landbrug - har størstedelen af dansk kvægbrug brugt kød- og benmel i foderet.

Formanden for De Danske Landboforeningers økologiudvalg, Evald Vestergaard, tøver lidt når han skal kommentere den varme sag over for ØkoWeb'en:

- Jeg kan godt se, at hun har ret - set i bakspejlet. Alligevel mener jeg ikke, at hendes holdning er helt fair. Danske landmænd - også mange af dem som i dag er økologer - gjorde jo blot, hvad alle mente var i orden. Eksperter, embedsmænd og politikere sagde alle, at det var ufarligt. Så Fødevareministeriet har også selv et stort ansvar. Og allerede i 1990 var de danske landmænd faktisk med på at udfase kød- og benmel fire år før mange andre i Europa, siger Evald Vestergaard, inden han selv må afbryde samtalen for at sende fem stykker kvæg til slagteriet.

Kl. 10.40:
Omlæggerne har kun to køer
Det er de mindre planteavlere, som præger årets omlæggere. Plantedirektoratet har netop offfentliggjort den foreløbige opgørelse over hvilke typer landbrug, der startede omlægning ved årsskiftet. Den viser, at de 276 omlæggere har et samlet areal  på 9.850 hektar - et gennemsnit på 35 hektar. Det er 12,5 hektar mindre end gennemsnittet for de hidtidige økologer. Og antallet af malkekøer er historisk lavt. Kun to - 2 - køer forventes at starte omlægningen i år. Derimod er der ifølge opgørelsen 16.000 svin til at supplere de i forvejen 119.000 svin på økologiske bedrifter.

Selv om kun få dyr bringes med ind i omlægningen står alligevel spørgsmålet: Hvem skal dyrke foderkornet til alle de dyr? Især når kravene til økologisk fodring skærpes i år 2005.

Onsdag d. 17. januar 2001

Kl. 9.50:
Helhjertet indsats gav rekord i øko-salg
SuperBrugsen i landsbyen Vonsild syd for Kolding har slået alle rekorder i salget af økologiske varer, skriver Butiksavisen i sit seneste nummer. Da Kvickly i Kolding lukkede, satsede brugsuddeler Jens Foged stærkt på økologien, og mens økosalget i detailhandelen generelt stod stille, blev det i løbet af tre måneder fordoblet i den sydjyske butik. Mange af de økologiske forbrugere kommer fra det nordlige Kolding for at nyde godt af et bredere sortiment, end selv Kolding Storcenter og det lokale Bilka kan byde på. Foged, der finder det vigtigt at gå helhjertet ind i økologien, tredoblede i første omgang sit økologiske udbud. Han vil udvide det endnu mere. FDB har udnævnt i alt 72 SuperBrugsen butikker til "Din Økobutik".

Tirsdag d. 16. januar 2001

Lene Raunkjær
Lene Raunkjær

Kl. 14.00:
Sønderjysk projektleder slutter
Lene Raunkjær, en af hovedkræfterne bag sidste års Økologi Kongres, forlader i løbet af foråret sin stilling ved projekt Økologisk Udvikling, Sønderjylland. Den i økologiske kredse ret kendte civilingeniør startede i det sønderjyske projekt for over tre år siden. Hun understreger, at hun har været glad for jobbet, men har ikke konkrete planer for noget nyt. Hendes kontrakt slutter i løbet af foråret, og hun anser det for en passende anledning til at søge andre udfordringer.

Kl. 10.05:
Økologiens og Ritts dilemma
Fødevareminister Ritt Bjerregaards tale ved Soil Associations økologikongres tidligere i januar er netop lagt på nettet. I talen peger hun blandt andet på økologiens penible dilemma: Mere vækst kræver større harmonisering mellem lande og private autorisationsmyndigheder. Men hvis økologien bliver "over-harmoniseret", sættes det dynamiske og det nytænkende og dermed også potentialet for videre udvikling over styr. Den sidste del er relativt nye toner fra Ritt.  

Sammen med sit ministerium og den økologiske bevægelse søger hun at fremme den internationale handel, sagde hun, og nævnte EU-mærket og IFOAM's akkreditering som to muligheder. Til Økologisk Jordbrug sagde hun dog efter hjemkomsten, at hun ikke tror så meget på EU-mærket, som hun har gjort. Så sent som på økologikongressen i Brædstrup først i november talte hun varmt for det (se evt. omtalen 3. november), men hun savner opbakning fra EU-kommissionen.

For at sikre samarbejdet omkring EU's økologipolitik har har hun blandt andet taget initiativ til en opfølgning af den såkaldte Wien-konference. Tidspunktet er nu fastlagt til 10.-11. maj.

Og apropos-konferencer: Udover de fotos som ØkoWeb'en lagde på sin kongres-side efter Økologi Kongres 2000, lagde arrangørerne op til jul yderligere en stribe fotos på kongressens egen hjemmeside. Så hvis man har lyst til at se sig selv - eller andre - er der nu endnu bedre muligheder.

Mandag d. 15. januar 2001

Kl. 16.25:
Tysk pris til økologisk landbrug
Organic Trade Service skriver også, at den tyske økonomiminister Karl-Heinz Spark for første gang vil uddele en særlig pris på 50.000 DM (cirka 200.000 kr.) inden for økologisk landbrug. Prisen, der er stiftet for at bakke op om det økologiske landbrug, kan tilfalde op til tre vindere, som udvælges af en uafhængig jury.  
Kl. 16.25:
BSE-krisen fremmer økologi i Tyskland
Den aktuelle BSE-krise kan give økologisk produktion en ledende rolle i fremtidens tyske landbrug. Det sagde den tyske professor Dr. Hartmut Vogtmann ved Soil Associations økologi-konference i England i forrige weekend, skriver den engelske Organic Trade Service's nyhedstjeneste. Vogtmann, en af pionererne bag og nu ærespræsident i IFOAM, sagde også, at en alliance af tyske forbrugere, miljøforkæmpere, politikere og landbrugsforeninger nu kræver, at en tiendedel af landbruget skal være økologisk i 2005, en femtedel i 2010, og at 20 procent af EUs landbrugsstøtte målrettes økologisk landbrug.

Som et andet resultat af krisen om de gale køer viser en ny meningsmåling, at seks procent af alle tyskere er blevet vegetarer blot i den seneste uge. Hvor længe de vil holde stilen, melder historien ikke noget om.

Kl. 15.35:
Gylle-konference
Ammoniaktab er et verdensomspændende problem, og derfor er mange lande repræsenteret på den konference, som finder sted fra i morgen til fredag på Hotel Scandic i Horsens, med gylle som tema. En pressemeddelelse fra Danmarks JordbrugsForskning fortæller, at 70-80 europæiske jordbrugsforskere vil udveksle viden om udslippet af ammoniak fra husdyrgødning og om veldokumenterede metoder til at begrænse problemet. Forskerne vil også diskutere bæredygtig udvikling for håndtering, transport og udnyttelse af husdyrgødning til planteproduktion. Foruden Danmarks JordbrugsForskning står Nordiske Jordbrugsforskeres Forening bag konferencen. 
Kl. 10.45:
Andelshavere søges til øko-gård
I Karise ved Stevns ligger den økologiske gård Brinkholm, som 500 grønt indstillede byboere nu med en andel på hver 5000 kr. kan blive medejere af, skrev Aktuelt fredag. Bag projektet står et andelsselskab, som kalder sig Landbrugslauget. Ideen er at knytte landmænd og forbrugere sammen om en fælles interesse for friske, lokale fødevarer og hensyn til miljø og dyrevelfærd. For indskuddet bliver forbrugerandelshaverne medejere af et usædvanligt gårdfællesskab sammen med fire-fem landmænd, der skal indskyde hver 100.000 kr. og desuden ansættes af andelsselskabet. Man kan forhåndstegne sig ved at indbetale 100 kr. pr. andel. Ligesom Foreningen Fri Økologisk Jord vil Landbrugslauget afkapitalisere jorden. 

Torsdag d. 11. januar 2001

Kl. 15.10:
Nye økologiske landbrugselever savnes
Den Økologiske Landbrugsskole i Aabybro holder åbent hus den 20. januar og håber blandt gæsterne at finde potentielle nye elever. Kun to er indtil videre tilmeldt holdet, der starter 1. marts. Som tidligere år regner skolen med, at der kommer flere tilmeldinger helt frem til starten, men alligevel er der efter flere års fald udsigt til ny bundrekord for dette modul. På skolens hjemmesides underside for åbent hus-arrangementet er datoen angivet til 13. januar, men det sker altså først lørdag i næste uge.

Jens Otto Andersen
Jens Otto Andersen

Kl. 9.40:
Englændere lytter til danske økologer
Ritt Bjerregaard var ikke eneste danske oplægsholder ved Soil Associations økologikonference i England i weekenden (omtalt 5. januar). Den kendte forsker og biodynamiker Jens Otto Andersen, Agroøkologigruppen, og tidligere øko-lektor ved Landbohøjskolen Per Kølster, Fuglebjerggaard, var inviteret til at fortælle om fødevarekvalitet, og Thomas Harttung fra Barritskov om økologisk skovbrug. Harttung sluttede desuden konferencen af med et foredrag om økologisk frøavl i Danmark og fremtidens udfordringer inden for forædling og sikring af gamle sorter. Konferencen talte omkring 600 britiske deltagere.

Onsdag d. 10. januar 2001

Kl. 9.05:
Kalendernyt
En af gårsdagens store begivenheder var den formørkede fuldmåne - til gratis entré over det ganske land. Også resten af måneden rummer spændende tilbud, og i ØkoWeb'ens kalender forsøger vi, når redaktionen får nys om diverse arrangementer, at give vores læsere et overblik. Nyt på siden er blandt andet en stor levnedsmiddelkongres og et
informationsmøde om økologisk eksport til Nordamerika - begge i København. Vi skal også nævne, at en tidligere anmeldt temadag om økologisk plantebeskyttelse er blevet rykket fra den 2. til den 30. marts og flyttet til Danmarks Jordbrugsforskning i Flakkebjerg. 

Tirsdag d. 9. januar 2001

Kl. 14.25:
På sporet af gode, økologiske ideer
De kalder sig "Rejseholdet", men skal ikke opklare forbrydelser. Et hold konsulenter fra Landbrugets Rådgivningscenter vil i stedet rundt i landet, hvor der er brug for hjælp til at udvikle ideer, og efterspørger blandt andet initiativer til eksport af økologiske fødevarer. Direktoratet for FødevareErhverv finansierer hjælpen for at gøre det muligt for idémagerne at realisere de gode påhit. Konsulenternes opgave er at strukturere og udforme ansøgninger, der kan udløse tilskud til arbejdet. I første omgang vil Rejseholdet i kontakt med iderige landmænd og virksomheder på Agromek 2001, der begynder om en uge. "Vi håber at møde folk i Herning med masser af gode ideer til for eksempel bedre udnyttelse af kvælstof og til forbedring af fødevarekvaliteten, ligesom vi også gerne ser økologiske produkter testet på eksportmarkederne," siger en af Rejseholdets fire konsulenter, Else Torp Christensen i en pressemeddelelse i går.
Kl. 11.25:
Grøn skattereform i Danmark
I går udgav Det Økologiske Råd hæftet "Grønne skatter og afgifter i EU og Danmark". Heri foreslår rådet, at man flytter beskatning fra arbejdskraft over til ressourceforbrug og forurening - uden at forringe virksomheders konkurrenceevne eller virke socialt skævt. Med initiativet imødegår Det Økologiske Råd den modstand, som dele af befolkningen og de politiske partier viser, selvom grønne skatter og afgifter allerede har sænket forbruget af drivhusgasser og organiske opløsningsmidler med mere, og desuden anbefales af EU-kommissionen, OECD og en række regeringer i EU-landene. Det Økologiske Råd mener, at modstanden bunder i myter og manglende viden om grønne skatter som en omkostningseffektiv del af en grøn skattereform. Hæftet giver en række konkrete forslag til fri benyttelse ved udformningen af den nye finanslov.

Mandag d. 8. januar 2001

Kl. 9.55:
Gå med i lunden...
Skov- og Naturstyrelsen står for den daglige drift af en internetside ved navn Naturnet, der informerer om ture og arrangementer i og om naturen. Til start er hovedstadsområdet lagt på, men siden vil efterhånden helt ud, hvor kragerne vender. Man kan søge på bestemte dage, områder eller efter bestemte emner. Er man eksempelvis interesseret i noget om økologi inden for det næste par måneder, kommer der seks forslag - indtil videre alle i Helsinge på Fuglebjerggaard, hvor blandt andre øko-kokken Camilla Plum huserer. Fra Naturnet kan man også gratis udprinte turfoldere eller naturbilleder. Idéen til tur-siden kommer fra Danmarks Biblioteksskole.

Fredag d. 5. januar 2001

Kl. 14.10:
Ritt Bjerregaard til økologikonference i England 
Den danske fødevareminister er i denne weekend inviteret til at tale for 450 delegerede ved Englands 12. nationale økologikonference. Den britiske organisation Soil Association kalder konferencen for en nøgle til fremtidens debat om bæredygtigt landbrug. "Forbrugernes støtte til sprøjtemidler, intensivt dyrehold og genteknologi har aldrig været lavere. Vi tilbyder nationen et reelt alternativ," siger Simon Brenman, direktør i Soil Association, i en pressemeddelelse. Konferencen finder sted hvert andet år. I år er hovedtemaerne økologisk jordbrug og naturbeskyttelse, pesticiders virkning på menneskets helbred, kvalitet og sikkerhed for økologiske fødevarer, fremtiden for lokal afsætning og jordens frugtbarhed og sundhed.

Soil Association vil i øvrigt bruge cirka 30 millioner kroner i 2001 på at øge britiske forbrugeres interesse for at købe økologiske produkter. Det kan komme dansk eksport til gode, skriver Økologiens Hus i dag.

Kl. 12.05:
Økologiske kyllinger spås svær fremtid
En tredobbelt produktionspris i forhold til konventionel kyllingedrift. Økologiske produktionsregler, der gør det økonomisk umuligt at være økologisk kyllingeavler på fuldtid. Det er baggrunden for, at økologisk kyllingeavl går en usikker fremtid i møde, spår Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut i rapporten "Omlægning til økologisk kyllingeproduktion - analyser af de økonomiske konsekvenser på udvalgte bedrifter". Der vil blive tale om en nicheproduktion, med mindre der er politisk vilje til at stable en tilskudsordning på benene, konkluderer rapportens forfatter Niels Tvedegaard. Rapporten ligger i pdf-format på instituttets hjemmeside.

knud-erik-sorensen.jpg (3671 bytes)
Knud Erik Sørensen
er skuffet

Kl. 9.35:
Ikke rent økologisk mel i posen
Fødevarekoncernen Cerealia, der driver blandt andet Drabæks Mølle i Lunderskov, har fået en bøde for at have brugt korn til deres økologiske hvedemel uden dokumentation for, at kornet var økologisk. Forseelsen fremgår af Fødevaredirektoratets seneste kontrolrapport over fødevarevirksomheder og detailhandlere, der ikke overholder lovens krav. Samtidig har Cerealia fået påbud om at trække et brødmixprodukt til økologiske hybenboller tilbage, da der var fem procent ikke-økologiske hyben i produktet.

Formanden for Landsforeningen Økologisk Jordbrug Knud Erik Sørensen er skuffet over, at en øko-virksomhed endnu engang er i søgelyset for at have snydt med økologien, skrev Aktuelt i går.

Torsdag d. 4. januar 2001

Kl. 15.20:
Færre nye økologiske jordbrugsbedrifter i år
Ifølge en pressemeddelelse fra Plantedirektoratet har i alt 276 landmænd søgt om autorisation og tilskud til økologisk jordbrugsproduktion for år 2001, inden fristen udløb 31. december. Det giver en forøgelse på otte procent i forhold til de 3471 bedrifter, der allerede er autoriserede. Tallet er mindre end sidste år, hvor 513 søgte om økologisk autorisation. Plantedirektoratet vil senere informere om de nye bedrifters størrelse.
Kl. 12.30:
Endeligt nej til kobber
Frugt- og bæravlernes brancheforening har efter nogen tids overvejelse endeligt besluttet ikke at søge Miljøstyrelsens tilladelse til at bruge kobber inden for frugtavl. Det skriver Økologisk Jordbrug i sit seneste nummer. Egentlig er et flertal i bestyrelsen for en tilladelse, men vil ikke gå imod det flertal i de andre brancheforeninger i Faglig Styregruppe i Økologiens Hus, som vender fingeren nedad. Et par frugtavlere, der går ind for kobber, overvejer nu at samle en bredere kreds af kolleger for at lave en ansøgning uden om brancheforeningen. ØkoWeb Danmark har tidligere omtalt sagen den 16., 27. og 28. november 2000.
Kl. 9.45:
Sådan vil vi bo
December barslede med en ny hjemmeside under navnet "Sådan vil vi bo". Tre foreninger - Landsforeningen for Økosamfund, Landsforeningen Økologisk Byggeri og Dansk Center for Byøkologi - udfører i perioden 2000 - 2001 et fælles projekt med bæredygtig bosætning som mål. Projektet skal på tværs af myndigheder, fag- og samfundsgrupper fremme det samarbejde, som er nødvendigt, hvis begrebet skal bevæge sig fra det enlige eksempel til et mere almindeligt fænomen. På den nye hjemmeside kan man orientere sig om projektets aktiviteter og tilmelde sig online nyhedsformidling. I februar afholder de tre foreninger et seminar med samme tema.

Onsdag d. 3. januar 2001

Kl. 11.45:
Økologisk æbleavl bedre i plantager
Dansk økologisk æbleavl skal ud af hobby-haverne og ind i store veldrevne plantager, mener en gruppe eksperter inden for frugtavl. Det skriver Aktuelt i dag. Gruppens leder Maren Korsgaard fra Skælskør - mange års førende konsulent inden for grønsags- og frugtavl - tror, at en smartere dyrkemetode kan opveje de ulige konkurrencevilkår, som danske økologiske avlere oplever i forhold til andre EU-avlere. En forsøgsplantage på Fejø gav allerede sidste år 20 tons æbler pr. hektar, og selv om det var et rekordår for æbleavl, så lover det alligevel godt for fremtiden, mener Maren Korsgaard. Frugtavlseksperterne har nedsat en arbejdsgruppe under Landbrugets Rådgivningscenter.
MARKEDSPLADSEN
29. januar
12 SDM tyrekalve til salg
Se: Rubrikannoncerne

24. januar
Aflæsservogn mm. sælges
Se: Rubrikannoncerne

22. januar
Kantinepersonale søges
Se: Rubrikannoncerne

19. januar
Små stigninger på svinenoteringerne
Se: Noteringerne

18. januar
8.000 tdr. omlægningskorn sælges
Se: Rubrikannoncerne

15. januar
Smågrise købes
Se: Rubrikannoncerne

11. januar
Bestyrer/bestyrerpar søges til gård i Norge
Se: Rubrikannoncerne

Noteringen for køer, ungtyre og smågrise er steget
Se: Noteringerne

8. januar
Børsterenser, sælges
Se: Rubrikannoncerne

4. januar
Nisse på spil i sidste notering for smågrise
Se: Noteringerne

Foderbyg sælges
Se: Rubrikannoncerne

3. januar
* Hestegødning til gratis afhentning
* Studekød sælges
Se: Rubrikannoncerne

Vil du vide, hvad der er sket endnu tidligere? Så klik her