Naturkosmetik og økologisk kosmetik
Kosmetik mærker
Forhandlere


Regler og kontrol med økologisk kosmetik og naturkosmetik
Der produceres en del creme og hudplejeprodukter af økologiske råvarer. Derimod er det markant vanskeligere at finde mascara, foundation, øjenskygge og lignende egentlig kosmetik i økologisk udgave.

Hudcreme, kosmetik og hudpleje produceres ofte af landbrugsprodukter som olier, urter m.v. Mange af produkterne kunne produceres økologisk, men det sker kun sjældent. Selv i tilfælde, hvor der er økologiske olier eller andre ingredienser i en creme, gælder det sjældent hele indholdet og den er oftest herudover tilsat konserveringsmidler, emulgatorer, parfume eller farve, som ikke opfylder kravene til økologiske produkter.

Økologisk kosmetik er underlagt samme regler for forbrugersikkerhed som anden kosmetik, men i Danmark er der hverken regler eller kontrol med, om økologisk kosmetik opfylder regler, som svarer til dem, som gælder for økologiske fødevarer eller andre økologiske produkter. Det nærmeste, man kommer regler, er Forbrugerstyrelsens retningslinier om Etiske og Miljømæssige påstande i Markedsføringen, men der er endnu ikke ført nogen sager om emnet.

Der findes nogle få produkter som er kontrolleret af udenlandske økologiske kontrolorganer. Desuden er Naturkosmetik ofte certificeret af det tyske BDIH (se nedenfor).

Herudover markedsføres meget kosmetik som værende naturlig, indeholdende økologiske urter eller produceret uden dyreforsøg. Det har dog sjældent ret meget med økologi at gøre, og kontrol af de pæne ord er der sjældent.

Ønsker man sikkerhed for om et kosmetisk produkt er økologisk, må man henholde sig til udenlandske kontrolorganer eller selv vurdere, om man har tillid til producentens oplysninger. Desværre er det endda sådan, at nogle af de mest økologiske produkter heller ikke er kontrollerede.

Bemærk, at producenter af kosmetik ganske vist har en generel pligt til skrive en indholdsdeklaration, men at den kan indeholde uspecifikke betegnelser som parfume eller aroma.

Vær desuden opmærksom på, at miljø og sundhed ikke nødvendigvis er det samme. Selv om naturkosmetik reducerer risikoen fra de mange kemiske stoffer, findes der også naturligt forekommende stoffer, som kan give allergi eller irritation.

 

Økologi og miljømærker  på kosmetik m.v.

Soil AssociationEn del økologiske kontrolorganer arbejder med certificering af økologisk kosmetik, men kun få giver egentlig certificering til kosmetikprodukter. Blandt dem er Australian Certified Organic, det britiske Soil Association og det franske ECOCERT. Enkelte kan være Demeter-kontrollerede, d.v.s. biodynamiske.

EcocertMange af de kontrollerede produkter er dog kun "delvist" økologiske. Til gengæld er de kontrollerede og fuldt deklarerede i forhold til det økologiske indhold, så det tydeligt fremgår, hvor stor en procentdel af produktet, som er økologisk. Bemærk, at den økologiske procent kan være angivet i forhold til det samlede indhold. Da vand udgør en stor del af mange produkter, kan fx 30% øko-indhold vise sig at svare til næsten 100 procent af de relevante ingredienser.

Økologisk godkendte produkter vil oftest kunne kendes på, at kontrolmærket er trykt på emballagen.

BDIH er det kendteste kontrolmærke for naturkosmetik. Kravene til de varer, som får mærket, er inspireret af de krav, som kræves af økologiske fødervarer, bl.a. skal råvarerne såvidt muligt være af økologisk oprindelse. Herudover er der blandt andet forbud mod brug af dyreforsøg m.v. Der er dog også afvigelser fra de økologiske regler, bl.a. tillades enkelte konserveringsmidler, som ikke er tilladt i økologiske fødevarer - dog kun stoffer som er tilladt i konventionelle fødevarer (konserveringsmidler baseret på Benzosyre, Salicyl-syre, Sorbinsyre og Benzyl alkohol). BDIH-mærket udstedes af den tyske brancheforening for producenter af naturkosmetik, kosttilskud, medicin m.v. (Bundesverband Deutscher Industrie- und Handelsunternehmen für Arzneimittel, Reformwaren, Nahrungsergänzungsmittel und Körperpflegemittel e.V.). Organisationen udfører ikke selv kontrollen, men for at bruge kontrolmærket, skal de tilsluttede virksomheder dokumentere, at produktionen er godkendt af et uafhængigt og anerkendt kontrolorgan. 

Det nordiske svanemærkeEU's miljømærke BlomstenSom alternativ til økologisk kosmetik kan man vælge generelt miljøvenlige eller skånsomme produkter. Her stilles ingen krav til, at råvarerne skal være økologiske. Til gengæld stilles der krav til, at produkterne er miljøvenligt produceret og sundhedsmæssigt forsvarlige. Blandt de mærker, man kan kigge efter er det nordiske miljømærke Svanen eller EU's miljømærke ordning Blomsten. Det er dog indtil videre ikke megen kosmetik som bærer disse mærker.

Bra MiljøvalFalkemærket er et andet miljømærke er i vækst. Det er oprettet af den svenske naturfredningsforening og hedder Bra Miljöval illustreret med en flyvende falk. Indenfor personlig pleje er dog endnu kun lidt balsam og sæber godkendt, så de kan mærkes med Bra Miljöval. Egentlig kosmetik lader stadig vente på sig.


Der tages forbehold for fejl og mangler i oplysningerne. Kontakt gerne redaktionen for supplerende informationer, fejl eller kommentarer.