Sofari
Oplev de økologiske grise i deres rette element

Søndag d. 21. maj 2017 kl. 10 - 14

Se oversigt over SOFARI-gårde længere nede på siden

Grise er de mest intelligente blandt landbrugets dyr og samtidig blandt de sjoveste og mest spændende at se. Mange har dog aldrig mødt grisene i det virkelige liv. Det prøver arrangørerne bag Sofari at lave om på, når de hvert år inviterer danskerne ud og se de økologiske grise. Arrangementet har tidligere været holdt sidste søndag i maj - men fra 2017 er arrangementet flyttet til næstsidste søndag i maj.

Udover at se hvordan grisene lever, giver Sofari flere steder mulighed for at nyde kaffen i det fri, lege i halmlegeplads - og måske købe pølser, koteletter og anden økologisk mad med hjem til aftensmaden.

Sofari begyndte i 2010 og er endnu ikke så stort, som det tilsvarende arrangement for malkekøer - Økodag - men både dette arrangement og de høstmarkeder i september startede også småt - og er siden blevet begivenheder som tiltrækker titusindvis af familier hvert år. Flere og flere får dog øjnene op for, at grise er spændende dyr - og langt mere intelligente og nysgerrige end deres mælke-givende kolleger. For børn er der under Sofari ofte mere at opleve, fordi man let kommer tættere på dyrene - og nogle gange endda for lov at røre dem. Begivenheden er dog også begyndt at vokse i tilslutning. I 2016 havde Sofari 13.000 besøgende

 

Sofari-gårde:

 

Sjælland

Vinfeldt Øko - Find en rute til gården
Fævejen 1, Østrup
4350 Ugerløse
Ta' familien under armen og kom ud og oplev hvordan vi producerer økologiske smågrise.

Gården er en forholdsvis nystartet bedrift, hvor vi har 80 søer og deres smågrise, indtil smågrisene er 12 uger. Herefter bliver de sendt til en anden landmand, som feder dem op til, de skal slagtes. På dagen vil der være mulighed for at komme helt tæt på dyrene, stille de spørgsmål I må have til den økologiske produktion, og for børnene vil der være en spændende grisejagt, hvor der skal svares på spørgsmål om grisen og økologi. Vi tænder op i grill'en, og der vil derfor være mulighed for at købe lidt at spise og drikke samt kaffe og kage. Derudover er I velkomne til at tage et tæppe og madkurven med. Selvom grise spiser mange ting, må I desværre ikke fodre dem. Læs mere

Jesper Adler - Find en rute til gården
Gelstrupvej 9
4500 Nykøbing Sjælland
tlf. 30 52 56 48
www.gelstrupgaard-oeko.dk/
Det er en stor glæde at se grisenes trivsel, når de roder i jorden, leger og øffer rundt. Det, at opleve dyr der ikke er stressede, motiverer og glæder mig hver dag. Det er dejligt at være økologisk landmand. Der er meget udendørs arbejde med de økologiske grise, og det kan være en barsk omgang om vinteren. Men om sommeren er det dejligt. Og grisene har det godt uanset om det er sommer eller vinter. Bare man sørger for, at der er tørt i deres hytter og de har masser af halm. Engang var jeg konventionel svineproducent. Men jeg blev økolog, fordi jeg ikke bryder mig om at sprøjte. Hvis man kan gøre tingene på en mindre miljøbelastende måde samtidig med, at dyrene får mere velfærd, hvorfor så ikke gøre det? På Sofari-dagen vil jeg sammen med nuværende og tidligere medarbejdere vise jer det økologiske griseliv. Læs mere

 

Lolland

Knuthenlund - Find en rute til gården
Susanne Hovmand-Simonsen
Knuthenlundvej 7B
4952 Stokkemarke
Åbent fra kl. 11 - 17
www.knuthenlund.dk
Godset blev økologisk i 2006 og har en svineproduktion af gammel dansk sortbroget landrace, som i dag er sjælden. Gården har 60-70 søer gående, og grisene går ude året rundt. Under Sofari er der mulighed for guidet rundvisning på gården. Man kan "kaste gris" og deltage i andre aktiviteter for børn og voksne, blandt andet bage snobrød, sidde på en traktor og deltage i quizz med mulighed for at vinde økologisk svinekød. Skulle sulten melde sig i løbet af dagen, kan man nyde helstegt økologisk gris, økologiske pølser, kaffe, søde sager og kolde drikke. Læs mere

Fyn

Risbjerg Landbrug
Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussen
Nygaardsvej 12
5683 Hårby
www.risbjerg.nu
Der er åbent hus, hvor vi vil vise rundt i markerne med vores økologiske grise på adressen. Vi er Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussen. Vi driver Risbjerg Landbrug, hvor vi har 300 økologiske frilandssøer, som laver ca. 6000 slagtesvin. Derudover dyrker vi 350 ha jord. Vi er i alt 5 fuldtidsmedarbejdere på gården. Gården har været økologisk siden 2007. Den fungerer som eksperimentarium for ”Udviklingscenter for Husdyr på Friland”, som arbejder med hele tiden at udvikle og gøre den økologiske husdyrproduktion bedre. Derfor er gården tit blandt de første, når det gælder om at omsætte ny viden til handling. Læs mere

Nørmadegaard
Dorte Daugaard og Yngve Kristiansen
Rynkeby Hestehave 52
5300 Kerteminde
www.norremadegaard.dk
Kl. 11 - 15
Gården har været økologisk siden 1984. Dorte og Yngve Daugaard overtog gården i 2009 og allerede året efter fik det grise. Herudover har gården en voksende produktion af bær som .hyldebær, solbær, stikkelsbær, hindbær og ribs, som i fremtiden skal grundlaget for produktion af økologisk gelé, marmelade og saft. Under Sofari er der mulighed for at komme helt tæt på - og klappe - grisene. Der serveres smagsprøver på hjemmelavede geléer, marmelade samt naturligvis økologisk svinekød. Der er også mulighed for at gå en tur i frugtplantagen og blandt andet høre om, hvorfor Dorte synes, at ukrudt er en god ting. Der sælges kaffe, te og kage. I gårdbutikken kan man købe økologisk svinekød, kalvekød, marmelader, mel og meget andet. Læs mere

 
Nordjylland

Preben Drastrup - Find rute til gården
Hvalpsundvej 16, Holmager
9240 Nibe
Økologiske grise har krav på halm, og Preben Drastrup giver sine grise masser af halm. Han kan mærke, at grisene kan lide det, og de som vælger at besøge gården under Sofari, vil se, hvordan grisene nyder at ligge eller rode i halmen.

Da Preben startede som landmand, havde han dog ikke grise. Han havde køer – eller rettere: Én ko, som var udgangspunktet, da han i 1980 købte gården. Bedriften voksede dog, og senere skiftede han til grise – som for Preben har den store fordel, at de ikke skal malkes flere gange om dagen. Fra starten lod han sine søer gå ude, men det var først i 2006, at han besluttede at blive økologisk landmand – en beslutning, han aldrig har fortrudt. I dag har han 250 økologiske søer, som bor i hytter på markerne, hvor de passer deres små grise.

Normalt er økologiske grise sammen med deres mor, indtil de er 7 uger gamle, men Preben synes, det er for lidt. Han lader dem blive ude, indtil de er 10 uger gamle, inden de bliver lukket ind i de tidligere kostalde, som nu indrettet med bokse, hvor grisene har halm til at ligge i – og mulighed for at gå ud i det fri, når de trænger til frisk luft. Læs mere

Kåre Bonde Olesen - Find rute til gården
Kokkedalsvej 51, Attrup
9460 Brovst
Økologi er godt for dyrevelfærden – men oprindelig var det slet ikke af hensyn til grisene, at Kåre Bonde Olesen besluttede at lukke grisene ud i det fri. Det var af hensyn til sin egen menneske-velfærd. Han blev syg af den støvede luft i de konventionelle svinestalde, så hvis han ville producere svin, måtte det foregå udenfor. Derfor valgte han i 1995 at sætte sine søer ud på marken. I begyndelsen leverede han blot svinene som konventionelle svin til slagteriet, men for otte år siden lagde han om til økologi. Hvad der var godt for ham selv, var også godt for grisene, og siden har han hele tiden forbedret forholdene for dem. Selv om han i dag har han 250 søer udendørs, og årligt sender 5000 økologiske svin på slagteriet, er han stadig optaget af, at de alle har det godt.

Blandt Kåres egne idéer er et lille soltag, som han monterer på søernes hytter. Ganske vist har søerne et mudderbad og kan gå ind i ind i hytten, når solen er for kraftig. Alligevel følte han, at søerne mangler et køligt sted at ligge i skygge om sommeren. Derfor har mange af so-hytterne nu fået monteret et lille soltag, som beskytter søerne mod solen. Det er i år første gang, at Kåre åbner dørene for publikum, men han vil gøre sit til, at det bliver en spændende og sjov oplevelse både for de besøgende – og for hans familie, hustruen Helle og børnene Jesper, Maibritt og Marie.

– Og så synes jeg, det er vigtigt at vise, hvad økologisk landbrug er. Hvis folk skal betale mere for økologisk svinekød, har de også krav på at vide, hvad forskellen er, siger Kåre Bonde Olesen. Læs mere

Agdrupgård - Find rute til gården
Jens Nielsen
Agdrupvej 201
9830 Tårs
Agdrupgård har været drevet økologisk siden 1991. Indtil 2004 var det økologiske køer, i dag har gården 110 søer og deres smågrise. På årsplan producerer gården omkring 2300 slagtesvin. Jeg synes, det er vigtigt, at vi opdrætter vores grise på dyrenes præmisser. Det er for mig god dyrevelfærd. For Jens Nielsen er det en stor fornøjelse at arbejde med økologiske grise, hvor produktionsformen tager hensyn til dyrenes naturlige adfærd. De økologiske søer lever på friland hele livet. Her har de mulighed for at udøve deres naturlige adfærd med at rode i jorden efter orme og rødder, æde græs og mudderbade. De får masser af grovfoder, som er godt for deres maver og trivsel.

Under Sofari hos på Agdrupgård kan du bl.a. deltage i konkurrencen om en pakke økologisk kød til en værdi af 500 kr. Købe mad fra grill, hvis vejret tillader det, Du kan også tage din egen madpakke med spise den den på gården. Læs mere

Lasse Korsgaard - Find rute til gården
Trapsandevej 17, Sjørring
7700 Thisted
Lasse Korsgaard er ny økologisk svineproducent. I sommeren 2016 lukkede stoppede han efte 27 år som konventionel svineproducent og lukkede 400 søer ud i det fri. Dermed skulle Lasse og gårdens fem medarbejdere vænne sig til en helt ny måde måde at holde grise på, Han har ikke fortrudt, at han stoppede med at sprøjte og er ved at vænne sig til, at der er lidt mere ukrudt i marken.

Under Sofari hos på kan du bl.a. deltage i konkurrencen om en pakke økologisk kød til en værdi af 500 kr. Du kan tage din egen madpakke med spise den den på gården, Tumle i halm-legeland eller i en grisehytte. Læs mere

 
Midtjylland

Johannesminde - Find rute til gården
Jan og Tine Thybo
Boesvej 11
8660 Skanderborg
tlf. 26 17 41 04
www.johannesminde.dk
Johannesminde har en velassorteret gårdbutik med et stort udvalg af økologisk kød (både svinekød, oksekød og fjerkræ). Butikken har åbent fra 10:00 til 16:00
Vi brænder for det, vi laver. Det er et fantastisk job, og grisen er et fantastisk dyr. For os handler det om at skabe et godt liv for grisen, mens den lever, og i 2011 var vi så heldige at blive kåret som årets dyreven af Dyrenes Beskyttelse. Det vigtigste for grisenes trivsel er, at de har god plads, og at de har mulighed for at udfolde sig naturligt, og det har de hos os. På vores gård lever grisene de fire første måneder på friland og kun de sidste to måneder kommer de på stald. Når grisene bliver vænnet fra soen, bliver de delt op i hold, så dem med mest krudt i går sammen, og de mindre og mere stille går sammen.

På den måde undgå man, at de små grise bliver trynet. Vi er blevet økologer, fordi vi synes, at det er sund fornuft. Der er intet ”religiøst” i det for os, men vi synes, det er den rigtige måde at drive landbrug på - uden sprøjtemidler og med dyrevelfærd i centrum. På sofari-dagen kan man komme ud og se grisene springe omkring, se søerne blive fodret og høre om, hvordan vi giver grisene et godt griseliv. Vi glæder os til at se jer. Venlig hilsen Tine og Jan Thybo, Skanderborg. Læs mere

Vestjylland

Øster Hestbjerg - Find rute til gården
Arne Steffensen
Hestbjergvej 22
7500 Holstebro
Gården Øster Hestbjerg har 150 økologiske søer gående udendørs. Arne Steffensen købte gården i 1997 og havde fra starten søerne gående ude på marken, men de første år blev slagtegrisene solgt som konventionelle grise. Ti år senere - i 2007 - blev gården lagt om til økologi. Det betød, at antallet af grise blev skåret ned, men økonomisk hang det alligevel bedre sammen.

På Øster Hestbjeg får smågrisene lov til at blive ude på marken i 5 uger ekstra - efter de er blevet fravænnet soen. Det giver gladere og sundere grise.

Arne Steffensen synes, at den største glæde er at se dyrene have frihed og plads til at udføre deres naturlige adfærd. Han savner ikke noget ved den konventionelle svineproduktion. Hvis han ikke kunne have økogrise mere, så ville han slet ikke have grise.

Under Sofari fodres grisene på marken kl. 11.45. Der bliver en konkurrence med mulighed for at vinde svinekød, og børnene kan prøve en Sofari-tatovering, og der er Sofari-café med kaffe og saftevand. Læs mere

Dorte og Erik Nielsen - Find rute til gården her
Keldsgårdvej 8
7451 Sunds
Erik Nielsen i Sunds uden for Herning boltrer grisene sig på marken. I den åbne slagtesvinestald har de større grise en masse halm at tumle rundt i. Dyrenes velfærd ligger os meget på sinde. Det er vigtigt, at de har et tørt sted at lægge sig med masser af halm. Jeg kender mine søer rigtig godt og hver dag, når jeg foder, kommer de hen til mig og får et klap på ryggen. Det kan jeg se, de godt kan lide. Da jeg lagde om til økologisk produktion, tænkte jeg i høj grad med tegnebogen, da der var en god afregningspris for økologiske grise. Men jeg er blevet grebet af den økologiske måde at drive landbrug på. Jeg kan rigtig godt lide det – ja jeg kunne aldrig drømme om at blive konventionel landmand igen. Vi synes, det er vigtigt, at man som forbruger har et valg ude i butikkerne. Men hvis man ikke ved, hvordan den økologiske gris har levet, kan det være svært at vælge de økologiske koteletter, som ligner de almindelige, men koster mere.

For hvad er det egentligt, man betaler for? Derfor håber vi, at I vil komme ud på til os og opleve det økologiske griseliv. Vi glæder os til at vise jer rundt. Venlig hilsen Familien Nielsen, Sunds På Sofari kan du hos familien Nielsen komme på rundvisning i mark og stald komme ind og opleve en grisehytte indefra opleve soen og hendes små pattegrise på nærmeste hold tumle i halm blive fotograferet som en gris deltage i grisequizzen og i lodtrækning om ½ øko-gris Ta´madpakken med og nyd den på gården. Der er mulighed for at købe hjemmebagt kage og kaffe samt økologiske pølser. Læs mere


Bertel Hestbjerg
Torstedvej 86
6980 Tim
Bertel Hestbjerg er 13. generation på gården, og han har haft økologiske grise de sidste otte år. Han driver Danmarks største økologiske svineproduktion med 1400 søer og og en samlet produktion på mere end 30.000 økologiske slagtesvin. En del af dem bliver dog fedet op hos andre økologiske landmænd, inden turen går til slagteriet.

Der lægges meget vægt på at være helt i front, når det gælder om at udvikle produktionen, så den tager størst muligt hensyn til både dyr og miljø. Det er blandt andet gjort ved at plante poppeltræer nogle steder på de marker, hvor grisene går. Grise er oprindeligt skovdyr, som elsker at rode i jorden mellem træerne. Samtidig hjælper grisene med at gøde træerne, som vokser op og senere kan høstes som brændsel og blive til miljøvenlig energi.

På Sofari kan du blandt se fodring af søer på ”fødegangen”, prøve at holde en nyfødt gris og måske være heldig at se en fødsel. Se hvordan grisenes sølehuller laves. Opleve de nysgerrige grise på 6 uger som tumler rundt på marken, På gården vil der også være mulighed for at at omme ind i en sti med klappe grise, lege i halmborg, bage snobrød og købe pølser og drikkevarer.

For gangbesværede vil der kl. 13 være en guidet rundvisning som foregår i grisevogn.  Læs mere

 

Syd- og Sønderjylland

Stenager Økogris - Find rute til gården
Nicolaj Pedersen
Hovborgvej 84
6682 Hovborg
Gården er blandt de større økologiske svineproducenter, som senest har været i gang med at udvide. Ejeren, Nicolaj Pedersen havde tidligere Frilandsgrise - og lagde senere om til økologi. Han har aldrig kunnet ikke se sig selv gå i en konventionel svinestald fra 8-16 hver dag - heller ikke af helbredsmæssige årsager.

Han synes, økologien er spændende, fordi man arbejder med miljøet - i stedet for imod det. En af økologiens forcer er, at der er mange forskellige steder, man kan sætte ind for at gøre en forskel. Jævnligt er gården med i forskningsprojekter, der kan forbedre forholdene for grisene og for økologien. Målet er hele tiden at udvikle økologien og sørge for at både grise og landmænd har det godt på gården.

Stenager Økogris er vant til at have mange besøgend og Nicolaj Pedersen glæder sig over den goodwill han altid møder som som økologisk landmand. Ofte kommer der også unge mennesker, der gerne vil arbejde på gården med økologiske grise. Ofte er det slet ikke nødvendigt at slå en stilling op – de kommer af sig selv.

Under Sofari bliver det muligt at spise helstegt økologisk pattegris til frokost, kravle i halmen, få en tur på traktoren - eller med ponyvognen. Økologiske landmand fra nabolaget tilbyder også andre økologiske varer. Grisene lukkes i mudderbad klokken 12.Læs mere

 

Sofari arrangeres af foreningen FØKS - Fremme af Økologisk Kvalitets Svinekød. Læs mere om Sofari på foreningens side om arrangementet.

gårdbutikStalddørslisten - stedet hvor du kan finde økologiske gårdbutikker og stalddørssalg findes i hele landet. Danmarks største oversigt over direkte salg af økologiske varer. Kød, grønsager, korn, mel og meget andet. Gå til: Stalddørslisten

 

Økologisk HøstmarkedHøstmarked holdes i starten af september. Her er det ikke kun svineproducenterne som åbner stalddørene. Økologiske landmænd med køer, høns, grøntsager og meget andet holder åbent hus - og mange steder holdes endda et lille marked med stort udvalg af økologiske fødevarer. Læs mere