gårdbutik
Økologiske gårdbutikker og stalddørssalg findes i hele landet. Find den nærmeste på: 
Stalddørslisten

 

 


Økologisk Høstmarked
Husk også;
Høstmarked
i septemberSofari
Oplev de økologiske grise i deres rette element
Søndag d. 31. maj 2015
kl. 11 - 15Grise er de mest intelligente blandt landbrugets dyr og samtidig blandt de sjoveste og mest spændende at se. Mange har dog aldrig mødt grisene i det virkelige liv.

Økologiske smågriseDet prøver arrangørerne bag Sofari at lave om på, når de hvert år - den sidste søndag i maj - inviterer danskerne ud og se de økologiske grise.

Arrangementet startede første gang i 2010 og er endnu ikke så stort, som det tilsvarende arrangement for malkekøer - Økodag - men både dette arrangement og de endnu større høstmarkeder startede også småt.

Ti steder steder i landet er det i år muligt at besøge de økologiske grise i forbindelse med Sofari. Samtidig arrangeres der busture fra København, Odense, Århus og Silkeborg til flere af Sofari-værterne. Læs mere om busturene her.

Du kan læse om gårdene her

(bemærk, at listen gælder værterne sidste år. Den er endnu ikke opdateret for 2015):

Økologisk so med griseSjælland:

Vinfeldt Øko
Fævejen 1, Østrup
4350 Ugerløse
Ta' familien under armen og kom ud og oplev hvordan vi producerer økologiske smågrise.

Gården er en forholdsvis nystartet bedrift, hvor vi har 80 søer og deres smågrise, indtil smågrisene er 12 uger. Herefter bliver de sendt til en anden landmand, som feder dem op til, de skal slagtes. På dagen vil der være mulighed for at komme helt tæt på dyrene, stille de spørgsmål I må have til den økologiske produktion, og for børnene vil der være en spændende grisejagt, hvor der skal svares på spørgsmål om grisen og økologi. Vi tænder op i grill'en, og der vil derfor være mulighed for at købe lidt at spise og drikke samt kaffe og kage. Derudover er I velkomne til at tage et tæppe og madkurven med. Selvom grise spiser mange ting, må I desværre ikke fodre dem.

Jesper Adler
Jesper Adler
Gelstrupvej 9
4500 - Nykøbing Sj.
Det er en stor glæde at se grisenes trivsel, når de roder i jorden, leger og øffer rundt. Det, at opleve dyr der ikke er stressede, motiverer og glæder mig hver dag. Det er dejligt at være økologisk landmand. Der er meget udendørs arbejde med de økologiske grise, og det kan være en barsk omgang om vinteren. Men om sommeren er det dejligt. Og grisene har det godt uanset om det er sommer eller vinter. Bare man sørger for, at der er tørt i deres hytter og de har masser af halm. Engang var jeg konventionel svineproducent. Men jeg blev økolog, fordi jeg ikke bryder mig om at sprøjte. Hvis man kan gøre tingene på en mindre miljøbelastende måde samtidig med, at dyrene får mere velfærd, hvorfor så ikke gøre det? På Sofari-dagen vil jeg sammen med nuværende og tidligere medarbejdere vise jer det økologiske griseliv. Og min dyrlæge vil også være der til at svare på spørgsmål. Det glæder vi os til. Venlig hilsen Jesper Adler, Nykøbing Sjælland

Under Sofari kan du hos Jesper kan du opleve det økologiske griseliv på mark og i stald høre en masse om den økologiske gris liv fra engagerede medhjælpere møde dyrlægen, der fortæller om dyrevelfærd hos økologiske grise og din familie blive fotograferet sammen med "grisefamilien" deltage i grisequiz og i lodtrækning om en ½ øko-gris.

 

Fyn

Risbjerg Landbrug
Nygaardsvej 12
5683 Hårby
kl. 11:00 - 15:00
Der er åbent hus, hvor vi vil vise rundt i markerne med vores økologiske grise på adressen. Vi er Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussen. Vi driver Risbjerg Landbrug, hvor vi har 300 økologiske frilandssøer, som laver ca. 6000 slagtesvin. Derudover dyrker vi 350 ha jord. Vi er i alt 5 fuldtidsmedarbejdere på gården. Gården har været økologisk siden 2007. Den fungerer som eksperimentarium for ”Udviklingscenter for Husdyr på Friland”, som arbejder med hele tiden at udvikle og gøre den økologiske husdyrproduktion bedre. Derfor er gården tit blandt de første, når det gælder om at omsætte ny viden til handling..

Sydlige Jylland:

Karl Schmidt
Gåskærvej 8
6580 - Vamdrup
De fleste økologiske svin kommer på stald, når de er klar til at forlade soen. Men sådan er det ikke her. Vores grise bliver ude på marken i størstedelen af deres liv, og derfor er der flere grise på vores marker end på mange andre økologiske landbrug.

Enkelte af vores grise fodrer endda sig selv. Grisene går på marker med jordskokker, som de selv roder op med trynen, og dermed fodrer de i høj grad sig selv med de rødder, de finder i jorden. Vi har omkring 50 søer og dyrker selv langt det meste af foderet både til vores søer, og til de cirka 1000 slagtesvin vi producerer om året. Vi lagde om til økologi i 2001, og det har vi aldrig fortrudt. Jeg har nemlig aldrig kunne lide at sprøjte.

Vi ser frem til at tage imod gæsterne på vores økologiske gård ved Vamdrup og glæder os til at vise jer, hvordan den økologiske gris lever det gode griseliv. Venlig hilsen Karl og Kirsten Schmidt, Vamdrup På Sofari kan du møde øko-grise i alle aldre på marken og i stalden få mere at vide om økologiske svineproduktion, og hvad der er særligt vigtigt for landmanden deltage i quizzen og lodtrækning om en ½ øko-gris blive 'grisefotograferet' se traktoren hygge ved bål,  købe hjemmebagt kage og kaffe og saftevand. I er også velkomne til at tage madpakken med og nyde den i marken eller i vores havet


Brian Holm
Ulvehøjvej 1
6650 Brørup
I Lindknud ved Brørup ligger vores økologiske gård. Vi har 180 økologiske søer og laver knap 4000 slagtesvin om året, og så har vi 9000 økologiske høns. På Sofari-søndagen inviterer vi jer ud for at se, hvordan vores økologiske grise lever på friland og i stalden.

Det er vigtigt for os at kunne tilbyde vores grise nogle forhold, der minder så meget som muligt om det, der er naturligt for en gris. Selvfølgelig kan en gris i fangeskab ikke leve som en vild gris, men vi forsøger at give dem forhold, der er så naturlige som muligt. Derfor har vi plantet træer på markerne, så der er naturlig skygge når sommersolen bager og vi har også lavet andre tiltag. Vi begyndte som konventionelle landmænd, men vi blev aldrig glade for at arbejde med marksprøjten. Derfor blev vi økologer i 1997, og siden da er det gået slag i slag med at udvikle den økologiske produktion med fokus på velfærd for dyr og mennesker.

Kom ud og oplev, hvordan dyrene har det søndag den 25. maj. Vi giver bl.a. en tur i grisevognen rundt på ejendommen. Venlig hilsen Brian og Ingeborg Holm, Brørup På Sofari kan du se hvordan grisene lever i mark og på stalden, se øko-grisen i sit rette element mellem træer på jagt efter rødder få en tur i grisevognen deltage i grisequizzen og i lodtrækning om en halv gris. Blive fotograferet som en grisefamilie og gå på jagt efter griseting (aktivitet for de mindste). Ta´madpakken med og nyd den på landet

 

Midtjylland:

Johannesminde
Tine Thybo
Boesvej 11
8660 Skanderborg
tlf. 26 17 41 04
Gårdbutikken har åben fra 10:00 til 16:00
Vi brænder for det, vi laver. Det er et fantastisk job, og grisen er et fantastisk dyr. For os handler det om at skabe et godt liv for grisen, mens den lever, og i 2011 var vi så heldige at blive kåret som årets dyreven af Dyrenes Beskyttelse. Det vigtigste for grisenes trivsel er, at de har god plads, og at de har mulighed for at udfolde sig naturligt, og det har de hos os. På vores gård lever grisene de fire første måneder på friland og kun de sidste to måneder kommer de på stald. Når grisene bliver vænnet fra soen, bliver de delt op i hold, så dem med mest krudt i går sammen, og de mindre og mere stille går sammen.

På den måde undgå man, at de små grise bliver trynet. Vi er blevet økologer, fordi vi synes, at det er sund fornuft. Der er intet ”religiøst” i det for os, men vi synes, det er den rigtige måde at drive landbrug på - uden sprøjtemidler og med dyrevelfærd i centrum. På sofari-dagen kan man komme ud og se grisene springe omkring, se søerne blive fodret og høre om, hvordan vi giver grisene et godt griseliv. Vi glæder os til at se jer. Venlig hilsen Tine og Jan Thybo, Skanderborg.

På Sofari-dagen kan du komme ud og se grisene springe omkring se søerne blive fodret høre om hvordan vi giver grisene et godt grise liv deltage i grisequiz og i lodtrækning om ½ øko-gris og din familie blive fotograferet som grisefamilie gå på grisejagt (aktivitet for de mindste) besøge gårdbutikken med økologiske produkter smage økologiske pølse.

Vestjylland:

Øster Hestbjerg
Hestbjergvej 22, Idom
7500 Holstebro
Store Hestbjerg er på én gang blandt de mest innovative og mest traditionsrige gårde i Danmark. Ejeren, Bertel Hestbjerg, fører slægten videre som gårdens 13. generation, men han er samtidig helt i front, når det gælder om at udvikle sin svineproduktion, så den tager størst mulig hensyn til både dyr og miljø. I de senere år har Bertel Hestbjerg plantet poppeltræer på mange af de marker, hvor grise-hytterne står. Træerne er til stor glæde for grisene, som oprindelig er skovdyr, og som elsker at rode i jorden mellem træerne. Samtidig hjælper grisene med gøde træerne, som vokser op og senere kan høstes som brændsel og blive til miljøvenlig energi. Store Hestbjerg har haft søer på friland, siden Bertel Hestbjerg overtog gården for 19 år siden. For syv år siden lagde han produktion om, så den blev økologisk, og med 1400 søer er Bertel Hestbjerg i dag Danmarks største økologiske svineproducent.

Hans to gårde producerer tilsammen 30.000 økologiske svin om året. Heraf sælges en del dog videre til andre økologiske landmænd, som feder dem færdigt op, inden de sendes til slagtning. Det er anden gang, Bertel holder Sofari, hvor han sammen med hustruen Marianne og deres børn Ida, Lauge, Malte og Sibille inviterer alle interesserede til at se deres imponerende bedrift nær Holstebro.

Erik Nielsen
Keldsgårdvej 8
7451 Sunds
Erik Nielsen i Sunds uden for Herning boltrer grisene sig på marken. I den åbne slagtesvinestald har de større grise en masse halm at tumle rundt i. Dyrenes velfærd ligger os meget på sinde. Det er vigtigt, at de har et tørt sted at lægge sig med masser af halm. Jeg kender mine søer rigtig godt og hver dag, når jeg foder, kommer de hen til mig og får et klap på ryggen. Det kan jeg se, de godt kan lide. Da jeg lagde om til økologisk produktion, tænkte jeg i høj grad med tegnebogen, da der var en god afregningspris for økologiske grise. Men jeg er blevet grebet af den økologiske måde at drive landbrug på. Jeg kan rigtig godt lide det – ja jeg kunne aldrig drømme om at blive konventionel landmand igen. Vi synes, det er vigtigt, at man som forbruger har et valg ude i butikkerne. Men hvis man ikke ved, hvordan den økologiske gris har levet, kan det være svært at vælge de økologiske koteletter, som ligner de almindelige, men koster mere.

HalmlegepladsFor hvad er det egentligt, man betaler for? Derfor håber vi, at I vil komme ud på til os og opleve det økologiske griseliv. Vi glæder os til at vise jer rundt. Venlig hilsen Familien Nielsen, Sunds På Sofari kan du hos familien Nielsen komme på rundvisning i mark og stald komme ind og opleve en grisehytte indefra opleve soen og hendes små pattegrise på nærmeste hold tumle i halm blive fotograferet som en gris deltage i grisequizzen og i lodtrækning om ½ øko-gris Ta´madpakken med og nyd den på gården. Der er mulighed for at købe hjemmebagt kage og kaffe samt økologiske pølser.

 

Nordjylland:

Preben Drastrup
Hvalpsundvej 16, Holmager
9240 Nibe
Økologiske grise har krav på halm, og Preben Drastrup giver sine grise masser af halm. Han kan mærke, at grisene kan lide det, og de som vælger at besøge gården under Sofari, vil se, hvordan grisene nyder at ligge eller rode i halmen.

Da Preben startede som landmand, havde han dog ikke grise. Han havde køer – eller rettere: Én ko, som var udgangspunktet, da han i 1980 købte gården. Bedriften voksede dog, og senere skiftede han til grise – som for Preben har den store fordel, at de ikke skal malkes flere gange om dagen. Fra starten lod han sine søer gå ude, men det var først i 2006, at han besluttede at blive økologisk landmand – en beslutning, han aldrig har fortrudt. I dag har han 250 økologiske søer, som bor i hytter på markerne, hvor de passer deres små grise.

Normalt er økologiske grise sammen med deres mor, indtil de er 7 uger gamle, men Preben synes, det er for lidt. Han lader dem blive ude, indtil de er 10 uger gamle, inden de bliver lukket ind i de tidligere kostalde, som nu indrettet med bokse, hvor grisene har halm til at ligge i – og mulighed for at gå ud i det fri, når de trænger til frisk luft.

Aktiviteter på gården: Rundvisning i både mark og stald Se hvordan soen og de små pattegrise bor - kravl ind i farehytten. Få et griseportræt. Test din viden i grisequizzen og deltag i lodtrækning om 4 halve grise. Få en snak om det økologiske griseliv I er velkomne til at tage madpakken med.

 

Kåre Bonde Olesen
Kokkedalsvej 51, Attrup
9460 Brovst
Økologi er godt for dyrevelfærden – men oprindelig var det slet ikke af hensyn til grisene, at Kåre Bonde Olesen besluttede at lukke grisene ud i det fri. Det var af hensyn til sin egen menneske-velfærd. Han blev syg af den støvede luft i de konventionelle svinestalde, så hvis han ville producere svin, måtte det foregå udenfor. Derfor valgte han i 1995 at sætte sine søer ud på marken. I begyndelsen leverede han blot svinene som konventionelle svin til slagteriet, men for otte år siden lagde han om til økologi. Hvad der var godt for ham selv, var også godt for grisene, og siden har han hele tiden forbedret forholdene for dem. Selv om han i dag har han 250 søer udendørs, og årligt sender 5000 økologiske svin på slagteriet, er han stadig optaget af, at de alle har det godt.

Blandt Kåres egne idéer er et lille soltag, som han monterer på søernes hytter. Ganske vist har søerne et mudderbad og kan gå ind i ind i hytten, når solen er for kraftig. Alligevel følte han, at søerne mangler et køligt sted at ligge i skygge om sommeren. Derfor har mange af so-hytterne nu fået monteret et lille soltag, som beskytter søerne mod solen. Det er i år første gang, at Kåre åbner dørene for publikum, men han vil gøre sit til, at det bliver en spændende og sjov oplevelse både for de besøgende – og for hans familie, hustruen Helle og børnene Jesper, Maibritt og Marie.

– Og så synes jeg, det er vigtigt at vise, hvad økologisk landbrug er. Hvis folk skal betale mere for økologisk svinekød, har de også krav på at vide, hvad forskellen er, siger Kåre Bonde Olesen.

å Sofari kan man hos familien Olesen: Opleve det økologiske griseliv - der er rundvisning i mark og på stald. Møde landmanden og hans familie, der fortæller om produktion af økologiske grise. Teste din viden om økologiske grise i grisequizzen og deltage i lodtrækning om 4 ½ økologisk gris. Få et griseportræt I er velkomne til at tage madpakken med.


Sofari arrangeres af foreningen FØKS - Fremme af Økologisk Kvalitets Svinekød. Læs mere om Sofari på foreningens side om arrangementet..