gårdbutik
Økologiske gårdbutikker og stalddørssalg findes i hele landet. Find den nærmeste på: 
Stalddørslisten


 


I maj kan du møde de økologiske grise ved
Sofari 


Økologisk Høstmarked
Husk også;
Høstmarked
i septemberØkodag 2015
Køer bliver kåde, når de
slippes fri på økodagen

Søndag d. 19. april 2015For femte år i træk inviterer de økologiske mælkeproducenter til åbent hus - Økodag - når malkekøerne skal på græs. I 2015 sker det søndag d. 19. april, hvor græsgangene er åbne 70 steder i landet.

Køer på græs

Desværre er køerne ganske ulige fordelt. Langt fleste køer danser i Jylland, mens de fleste besøgende bor på Sjælland og nær København. I år er der adskillige at vælge imellem, hvis man vil se køerne danse på Sjælland.  

jerseykøer slippes løs på økodag
Foto: Morten Telling / Økologisk Landsforening

Køerne slippes løs præcis kl. 12 på alle gårde landet over.

Køer anses ofte for at være langsomme og sindige dyr, men den dag hvor de slippes løs efter en lang vinter i stalden, forvandler de sig til kåde legedyr. Ingen tvivl om, at de nyder det. Begivenheden har også i ikke-økologiske sammenhænge været brugt som en mærkedag. Blandt andet er er der ved lokale byfester holdt lotterier, hvor vinderne blev afgjort af, hvor en løssluppen ko skider første gang, den kommer på græs (det gør den ofte næsten med det samme :-)
 

Se video om Økodag

 
Økodag er en pendant til septembers økologiske høstmarkeder, som igennem mange år har tiltrukket tusindvis af besøgende.

Børn leger i høstak
Foto: Michael Borgen

Den første gang Økodagen blev gennemført skete det under navnet Ø-dag, men allerede året efter skiftede den navn til Økodag. Den gennemføres som et samarbejde mellem Økologisk Landsforening og mejerierne Arla, Thise, Øllingegaard, Naturmælk, Osted, Borup Andelsmejeri, Them Ost samt Økologisk Landsforening.

Navne og adresser på de deltagende gårde offentliggøres nogle uger før dagen.

De fleste steder omfattet dagen primært en chance for at se køerne blive sluppet løs samt en rundvisning på gården.

Køer på græs til Økodag
Foto: Morten Telling / Økologisk Landsforening

Nogle steder er der også oprettet kaffebod, salg af gårdens varer, halmlegeplads eller lignende, men generelt er Økodagen endnu ikke så omfattende som de Økologiske Høstmarkeder, hvor der mange steder er hele fødevaremarkeder, hestevognskørsel og andet skæg og ballade.

For dem som ikke har mulighed for at komme til Økodag og se køerne, er der endnu en mulighed for gårdbesøg i næste måned, når de økologiske svineproducenter holder Sofari.