Nyheder fra ØkoWeb Danmark
Hvis du vil se de nyeste nyheder Klik her


Torsdag 28. juni 2001

Kl. 10.45
Arla vitaminiserer økomælken i Sverige
Den svenske økokontrol KRAV tillader nu tilsætning af D-vitamin til økologisk mælk - sådan som svenskerne længe har gjort det med konventionel mælk, oplyser den svenske afdeling af Arla Foods. Den dansk/svenske mejerikoncern håber at være klar med den såkaldt berigede økomælk til efteråret, da der er stor efterspørgsel på mælken fra svenske skoler, der vil sikre børnenes daglige indtag af D-vitamin med økologiske midler. I Danmark er det forbudt at tilsætte vitaminer til mælkeprodukter i det hele taget, oplyser mejeriingeniør Niels Michaelsen fra Fødevaredirektoratet. EU lægger beslutningen over til de enkelte medlemslande, og dansk lov overlader ansvaret for at få vitaminer nok til den enkelte borger.

Onsdag 27. juni 2001

Kl. 14.00
Sydkoreansk økomærke på danske varer
Danske økovarer kan fra mandag blive mærket med sydkoreansk økologistempel og på den måde bedre finde vej til et
marked med voksende interesse for økologiske fødevarer. Det sydkoreanske landbrugsministerium har nemlig ændret loven for at styrke forbrugernes økologiske bevidsthed, skriver Erhvervsbladet i dag. Marketingassistent Anders Jessen fra den danske ambassade i Seoul opfordrer danske producenter til at lægge mærke til det spirende asiatiske marked.
Kl. 12.40
Dueholm fordobler nu produktionen
Fra næste uge
fordobler Dueholm Ægpakkeri produktionen til 800.000 æg om ugen (se tidligere omtale) og bliver dermed det største økologiske ægpakkeri i landet. Den lille har taget fusen på de store i branchen ved at blive eneleverandør til alle FDB's butikker, skriver Jyllandsposten i dag i en artikel om Susanne og Lars Poulsen - parret bag pakkeriet, der først måtte gå så grueligt meget igennem, men nu høster resultatet af vedholdenhed og arbejdsomhed. For at klare den store ordre har Dueholm rekrutteret fire nye og fået en række af de øvrige 30 leverandører til at øge produktionen. 

Tirsdag 26. juni 2001

OrganicXseeds

Kl. 15.55
Retten til såsæden
En konference om patentering af fødevarer og frø fandt i går sted i Rom, oplyser Planet Ark i dag. Greenpeace, der stod bag, advarer mod at lade multinationale firmaer patentere verdens basale ressourcer og dermed give dem kontrollen over både fødevaresikkerhed og adgangen til såsæd. Konferencen lagde sig op af et møde i Kommissionen for genetiske ressourcer for fødevarer og landbrug, der hører under FAO, også i Rom i denne uge, hvor repræsentanter fra 161 lande samles i et forsøg på at bevare verdens gener. Mere end 90 procent af den landbrugsvariation, der fandtes for ét århundrede siden, er ifølge FAO gået tabt.

Flere økologiske organer fra Schweiz, Italien, Storbritannien, Holland og Tyskland har i øvrigt netop oprettet en database om økologisk, ikke-gensplejset såsæd: OrganicXseeds. Databasen rummer blandt andet et leverandørindex og er lagt på nettet for at lette adgangen til såsæd for alle brugere.

Kl. 14.20
Ny hjemmeside om etik inden for fødevarer og landbrug 
FAO - FNs afdeling for fødevarer og landbrug - har netop lanceret en ny hjemmeside, der vil tage fat på den store variation af etiske spørgsmål, som følger i kølvandet på de accelererende forandringer på området, med relevans for fødevaresikkerhed og bæredygtig udvikling af landdistrikter verden over. Hjemmesiden findes på arabisk, engelsk, fransk, kinesisk og spansk.

Margaret Lan'gat, SACRED Africa’s Project
Østafrikansk avlsprojekt
med majs og jordnødder

Kl. 10.35
Østafrikansk økologi på nettet
Også når det gælder økologi har Afrika hårde odds imod sig. FORMAT, en kenyansk baseret organisation, griber nu til internettet for at styrke det spirende økologiske netværk i Østafrika, blandt andet ved at informere om og udveksle avlsmetoder, etablere udviklingsgrupper og gøre nye produkter tilgængelige for landmænd og forbrugere.

Mandag 25. juni 2001

Kl. 15.30
Fire fremtidsmodeller for økokontrol
Fødevareminister Ritt Bjerregaard har lagt sine overvejelser om at privatisere Ø-mærket i hænderne på en arbejdsgruppe, der inden oktober skal returnere deres analyse af fire modeller for fremtidens kontrol og certificering af økologisk fødevareproduktion i Danmark, skriver UgeNyt fra Mejeriforeningen. Arbejdsgruppen repræsenterer Fødevareministeriet med tilhørende direktorater, Landbrugsraadet og Økologiens Hus.
Kl. 13.45
Lovende forsøg med økologiske jordbær
Danmarks JordbrugsForskning har i forsøg med 20 jordbærsorter konstateret, at både udbytte og smag kan forbedres væsentligt ved økologisk avl, oplyser ugebrevet externt FORVM (pdf-format). Særligt lovende er sorten Honeoye, der med betydelig mere smag og farve spås at blive til stor gavn for den økologiske avl, der nu kun udgør to-tre procent af det danske jordbærmarked. 

Væddemålet
Søren Meinert
vædder med Auken

Kl. 10.00
Unge viser vejen for Auken til Bush
Sidste sommer blev der indgået et særligt væddemål i Miljøministeriet mellem Landsforeningen Natur og Ungdom og miljøminister Svend Auken. Landsforeningen fandt EUs mål om at skære otte procent i CO2-udslippet på otte år for svagt - og gav håndslag på, at Danmarks unge kunne gøre det samme på otte måneder. Tiden er nu gået, og resultatet af skoleelevers indsats over hele landet er endt på hele 10,2 procent!

The Bet har bredt sig verden over: Unge fra 16 europæiske lande har udover med hver deres regering også i fællesskab væddet med EU-mijøkommisær Wahlström, mens unge fra mange lande uden for Europa er i gang med forberedelserne. De danske unges sejr fejres i dag i København. Auken turde kun vædde om æren. Tør han mon satse bare den i et nyt væddemål med mr. Bush om, at resten af Danmark kan følge de unges eksempel?

Torsdag 22. juni 2001

Poul Henrik Hedeboe
Poul Henrik
Hedeboe

Kl. 14.15
LØJ skal være lille - og forbeholdt den økologiske fortrop
En af hovedkræfterne bag den danske "supermarkedsøkologi", Poul Henrik Hedeboe fra Svanholm, opfordrer nu til et kursskifte i økologien: Vi skal væk fra ensartetheden. Individualiteten og den lokale forskellighed skal i højsædet. Nogle økologer må gå foran og vise eksempler. På det økologiske sommermøde i går, udtrykte han direkte glæde over, at Landsforeningen Økologisk Jordbrug og de økologiske brancher kun har under 20 procent af de økologiske landmænd som medlemmer.

- Det er godt, vi en en organisation, som kan udvælge, sagde Poul Henrik Hedeboe, som også fortalte, at han er begyndt at droppe Ø-mærket på en række importvarer. Læs resten af ØkoWeb'ens reportage.

Kl. 14.15
Slut med konventionel konference-mad !
På baggrund af gårsdagens økologiske sommermøde i går, vil ØkoWeb'ens redaktion gerne komme med en direkte og kraftig opfordring: Det bør være sidste gang, man samler over hundrede inkarnerede økologer til en konference for at diskutere fremme af økologien - og så spiser dem af med konventionel mælk, ost, rødkål, kød, mayonnaise, øl etc. etc. Før i tiden var det flot, hvis man kunne præsentere en økologisk konference-middag. I dag er pinligt, hvis man ikke kan! Det er ikke ment, som en kritik af gårsdagens arrangører. De var i god tro og har klaget til køkkenet på Askov Højskole. Men det sker for tit. Selv på Ritt Bjerregaards stort opslåede konference i Snekkersten i sidste måned, blev Europas landbrugs-elite spist af med Grøn Tuborg og Pepsi Cola. Det er uhørt, når der findes økologiske alternativer, som endda er bedre!!!
Kl. 9.05
Ritt fik sin vilje
Det tegner til, at EU får en Aktionsplan for økologisk jordbrug, og at Ritt Bjerregaards initiativ med en Københavner-deklarationkonferencen i Snekkersten sidste måned dermed lykkedes (se omtale 14. maj). På ministerrådets møde onsdag vedtog EU's landbrugs- og fødevareministre en erklæring i syv punkter, hvor rådet siger en masse pænt om økologisk jordbrug og EU's initiativer på området - og herudover opfordrer Europakommissionen til at "analysere muligheder for en EU aktionsplan til fremme af økologiske fødevarer og landbrug og komme med passende forslag". Det er måske det nærmeste, vi kan komme tvang overfor kommissionen?

Torsdag 21. juni 2001

Kl. 14.00
Økologisk fremgang i Sverige
Mere end halvdelen af de svenske forbrugere ville købe flere økologiske produkter, hvis sortimentet var større. Og omkring hver femte foretrækker økologiske produkter, selv om de er dyrere end de konventionelle. Det viser en ny undersøgelse, som den svenske landboforening LRF har lavet sammen med Ekologiska Lantbrukarna. En af forbrugernes højeste prioriteringer i valget af økologiske varer er dyrevelfærd. Til sammenligning går danskerne mest op i egen velfærd. Undersøgelsesrapporten er tilgængelig på nettet i pdf-format - i helhed og i sammenfatning.
Kl. 0.00
ØkoWeb-forskere: Sluk for solen
Vi har tidligere omtalt det. Men gør det nu igen: Gennem kæde-e-mails (som ØkoWeb'en alene i går modtog i fire eksemplarer) opfordrer The Green House Network til, at verden i dag protesterer mod præsident Bush' afvisning af Kyoto-aftalen. Det skal ske ved, at alle slukker lyset mellem kl. 19.00 og 22.00. Derved skulle en mørk bølge bevæge sig gennem tidszonerne Jorden over. Det amerikansk baserede netværk har dog ikke taget højde for, at Nordeuropa ligger lige så nordligt som Alaska, og at Solen derfor står på Himlen under aktionen. Derfor bliver det svært at følge deres opfordring til at lægge Jorden i mørke. Og den senest offentliggjorte forsker-plan om at flytte Jorden væk fra Solen, kan næppe nå at løse problemet inden i aften.

Men ØkoWeb'ens forskningsafdeling har udviklet en anden teknisk løsning på aktivist-problemet. Danskere og andre nordeuropæere, som ønsker at støtte aktionen opfordres derfor til at trykke her klokken 19.

Onsdag 20. juni 2001

Kl. 14.55
300 mælkeleverandører på vej ud af økologien
Arla Foods overvejer at opsige de særlige økokontrakter med sine 617 økologiske leverandører, skriver Jydske Vestkysten i dag. Varslerne har allerede lydt et stykke tid, da Arla Foods kun sælger nu 36 procent af sin økomælk som økologisk. Derfor risikerer
300 økologiske leverandører at blive hægtet af med nye kontrakter fra 1. oktober 2002. Det drejer sig blandt andet om de 240, som ikke gik over til 100 procents øko-foder fra 1. juni.

LeneStentoft-m.jpg (3715 bytes)
Ny marketingschef
i Økologiens Hus
Se Personalia

Kl. 13.35
Første eksport-rapporter om England og Sverige
Rundt om i verden har Fødevareministeriet placeret de såkaldte statskonsulenter, som skal fremme dansk landbrugs interesser i udlandet, herunder især eksporten. En gang om året sender de en rapport om markedssituationen hjem til Danmark. En række konsulenter udarbejder også en speciel økologi-rapport. Rapporterne er gratis og kan frit hentes på en særlig statskonsulent-side. Bemærkelsesværdigt er det, at der i år for første gang er øko-rapporter om de to vigtigste danske markeder England og Sverige. Det har der ikke været før. Årsagen er, at ministeriet ikke har nogen statskonsulenter dér. Men i år har Fødevareministeriet fået Udenrigsministeriet til at udarbejde øko-rapporter om de to eksportmarkeder.

Den glorværdige post som statskonsulent i London blev midt i 1990'erne "byttet" bort for en statskonsulent i Beijing. Det danske landbrugserhverv ville hellere have en mand i Kina end i England, hvor man jo via "Lurpak" og "Danish Bacon" kendte markedet så godt som sin egen lomme.

Tirsdag 19. juni 2001

Kl. 13.10
Pointsystem for hønsevelfærd på vej
I løbet af sommeren vil Plantedirektoratet og en række eksperter i dyrevelfærd være klar med et pointsystem til at måle velfærd i økologiske hønsehold, skriver Jyllandsposten i dag. For lavt pointtal vil medføre et krav om en handlingsplan til at løse problemerne, og bliver planen ikke overholdt, vil den pågældende landmand få bøde eller endog miste sin autorisation. Jørgen Pedersen, formand for de økologiske æg- og fjerkræproducenter, mener systemet er i økoavlernes egen interesse, fordi problemerne skader hele branchens image.
Kl. 11.30
Mere snydekorn fra Tyskland
Nu hvor svindelsagen om det ikke-økologiske korn fra Euro Bio Korn officielt er afsluttet, er en ny under opsejling - også med tysk oprindelse. Firmaet hedder Gothaer Gartenbauzentrum og har adresse i Türingen i Østtyskland. Plantedirektoratet har fået besked fra de de tyske kontrolmyndigheder om, at hovedaftageren er Danmark med måske 5.000 tons korn - altså omtrent samme mængde som fra Euro Bio Korn. Fuldmægtig Niels Bølling fra Plantedirektoratet siger til ØkoWeb Danmark, at alle danske foderstoffirmaer er informeret, mens Fødevaredirektoratet har givet besked til den største danske melproducent, Cerealia, da det ikke bare drejer sig om foderkorn, men også brødkorn.

Gothaer Gartenbauzentrum, der er en blanding af firma og landbrug, har stort set kun solgt til mellemhandlere, alle - selvom det ikke kræves - økologisk certificerede. Indtil de tyske myndigheder fik nys om svindel for et halvt års tid siden, var Gothaer Gartenbauzentrums eget landbrug også økologisk autoriseret, så de danske importører har ikke haft nogen åbenbar grund til mistanke. Plantedirektoratet kan først sige noget om konsekvenserne for de danske aftagere, når de tyske myndigheder har fældet dom i sagen eller endeligt fastslået, hvilke partier der reelt ikke har været økologiske, oplyser Niels Bølling. 

Kl. 8.00
Hollandsk mejeri søger økologisk mælk
Det store hollandske mejeri, Campina, efterlyser økologiske mælkeproducenter, oplyser Mejeriforeningen. Campina forudser mangel på økologisk mælk i løbet af de næste to år, og da en omlægning tager to år, går selskabet nu ud for at få mælkeproducenter til at lægge om. Ifølge mejeriselskabet er det kriserne omkring kogalskab og mund- og klovsyge, som har øget salget af økologisk mælk.

Mandag 18. juni 2001

Margaret Beckett
Margaret Beckett

Kl. 12.40
Ny kvindelig fødevareminister i Europa
Kvinderne synes at indtage det ene omlagte landbrugsministerium i Europa efter det andet. Efter Danmark, Sverige og Tyskland følger nu det skandaleramte (BSE og mund&klovsyge) Storbritannien med Labours Margaret Beckett. Da hun i sidste uge indviede Ministeriet for miljø, fødevarer og landdistriktsudvikling, lovede hun at arbejde for "livskvalitet, levende og bæredygtige landdistrikter og en fødekæde, der imødekommer ændrede forbrugerkrav". Hvor stærkt hendes hjerte banker for økologien, vides ikke, men den britiske økokontrolorganisation Soil Association hilser skiftet med glæde.

Kl. 12.05
Kun dambrugsfiskene bliver økologiske
Dambrugsfisk skal i fremtiden have Ø-mærke. Det fremgår af et brev som fødevareminister Ritt Bjerregaard har sendt til Folketingets fødevareudvalg. Hun har blandt andet truffet beslutningen for at stille danske dambrugere lige med deres kolleger i England, som allerede i dag kan få deres fisk økologi-mærket. Desuden skal der ske en EU-harmonisering på området, så Danmark bliver alligevel tvunget til at indføre mærkningen på et tidspunkt. Vildlevende fisk får ikke Ø-mærke. Det ville være i strid med EU-reglerne. Men ministeren vil bede Rådet for Bedre Madkvalitet om at undersøge, hvordan de vildtlevende fisk kan komme ind under kvalitetetsmærkeordningen.

Morten Priesholm
Morten Priesholm

Kl. 9.35
Alternativet til turbohøns findes
Fødevareminister Ritt Bjerregaard opfordrede i sidste uge økologerne til at skifte til mere økologiske hønseracer, der kan leve et almindeligt hønseliv uden høj dødelighed. Faktisk er en håndfuld økologiske ægproducenter allerede med succes gået over til en alternativ krydsningsrace fra det jyske rugeri Hellevad, oplyser faglig medarbejder Morten Priesholm i dag i en pressemeddelelse fra Økologiens Hus. Erfaringerne tyder på mange fordele ved Hellevad-hønsene, der blandt andet er klar til et økologisk liv fra første dag. Læs mere om Hellevad-høns under "fjerkræ" på "Eksperimenter.dk", som Priesholm er redaktør for.

Fredag 15. juni 2001

Kl. 14.30
Mangel på svin: Hanegal sprænger loftet på "fair trade"
Kødselskabet Friland Food, har stærkt stigende eksport af økologiske svin. Eksporten er nu så voldsom, at det giver problemer for det andet økologiske kødselskab, Hanegal. Friland støvsuger simpelthen markedet for svin. Det sker samtidig med, at Hanegal har stor vækst på hjemmemarkedet med sine pålægsprodukter. Begge dele får priserne på svin til at stige. Hanegal har imidlertid et fastpris "fair trade" prissystem, som blev indført i 1997, hvor der var overskud af svin, og de konventionelle priser var lave. Fair trade systemet blev etableret for at sikre landmændene en fast god pris, som skulle sikre dem mod urimeligt lave priser i dårlige tider - til gengæld måtte landmændene give afkald på jubel-priserne, når markedet var i top. Og det er jo nu! Men nu er mangelen på svin så voldsom, at Hanegal føler sig tvunget til at give leverandørerne både i pose og sæk. Selskabet indfører et "markedstillæg", som i gode tider lægges oveni den faste pris. Formålet er at få flere svineproducenter til at lægge om - og helst levere til Hanegal. Ifølge denne uges notering, får selskabets leverandører af svin på friland nu 22,35 kroner per kg svin. Det svarer til en merpris på 79 procent i forhold til den konventionelle notering.

ØkoWeb'en har
lagt hele
hønserapporten
på nettet
Hent den i
PDF-format

Kl. 11.35
Ritt kræver nye hønse-racer
Debatten om dyrevelfærden for økologiske høns fortsætter i medierne. Jyllands-Posten har i dag en artikel med overskriften "Øko-høns har ringe velfærd" og Information og Jydske-Vestkysten bringer bl.a. et Ritzau telegram, hvor fødevareminister Ritt Bjerregaard opfordrer de økologiske producenter til at skifte hønsene ud. Hun mener, at de har været "for optaget af at fremdrive racer, der er gode æglæggere, men i øvrigt ikke er særlig gode til at klare sig". Hun afviser dog udtalelser fra andre politikere, som har anbefalet forbrugerne at gå tilbage til at købe bur-æg, idet hun mener det dokumenteret, at de økologiske høns fortsat har det bedre. Også Det Danske Fjerkræraad henviser til racerne som en af problemerne. I en udtalelse siger rådet, at man ikke er overrasket over, at der er problemer i de alternativer produktionsformer..

Torsdag 14. juni 2001

Kl. 16.40
Ingen vej tilbage til burene
- Vi er heller ikke tilfredse med de problemer, der er med fjerpilning og dødelighed i nogle økologiske besætninger. Men løsningen er ikke at klippe næb af vores høns og lukke dem inde i mørke rum igen. Det siger Jørgen Pedersen, formand for Brancheforeningen for økologiske Æg- og Fjerkræproducenter i en pressemeddelelse, der følger i kølvandet på Det Dyreetiske Råds kritik i dag om dårlig velfærd blandt økologiske høns. Jørgen Pedersen gør opmærksom på det massive arbejde, som allerede er i gang, og at visse problemer kræver langsigtede løsninger. En PDF-udgave af rapporten, som er ophav til nyheden, og blandt andet foreslår såkaldte berigede bure som overgangsløsning, findes nu via ØkoWeb'en på nettet. Det Dyreetiske Råd har også netop udsendt en pressemeddelelse om sagen.
Kl. 12.45
Økologisk vækst kræver hårdt arbejde
Hvis økologisk produktion skal ud over sit nichestadie - ja, så kan branchens aktører godt berede sig på et langt, sejt træk. Udbredelsen kommer ikke af sig selv, og statsstøtte er heller ikke vejen frem. Det konkluderer en ny rapport fra Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut. Rapporten fastslår, ikke overraskende, at den samfundsøkonomisk mest bæredygtige vej er at få økologien til at balancere med forbrugernes holdninger og betalingsvilje. Altså: Produktivitetsforbedringer som reducerer meromkostningerne og en målrettet markedsføring, som stiller skarpt på økologiens fordele. Rapporten (83 sider) kan downloades i PDF-format. Essensen fremgår også af en pressemeddelelse
Kl. 11.30
Større dødelighed blandt økologiske høns end burhøns
Formanden for Det Dyreetiske Råd, professor Peter Sandøe, kritiserer i dag i Jyllandsposten forholdene hos store dele af danske økologiske hønseavlere. Dårligt foder, sygdomme, manglende medicin, fjerpilning og stress betyder, at dødeligheden er tre-fire gange højere hos økologiske høns end hos burhøns, konkluderer en ny rapport. Peter Sandøe efterlyser derfor mere dyrevelfærd og mindre ideologi i økologisk avl. Det Danske Fjerkræråd bakker ham op og råder forbrugerne til at købe skrabeæg, indtil alle økologiske ægavlere har lært at sætte trivsel ligeså højst som økologi. Hertil svarer Jørgen Pedersen, formand for de økologiske æg- og fjerkræavlere, at reglerne ikke fejler noget, men det handler om at være helt oppe på mærkerne. I øjeblikket finder et pressemøde sted i Justitsministeriet - som Dyreetisk Råd fungerer under - og her offentliggøres den 35 sider lange sagsrapport, som vi håber at kunne linke til senere på dagen.

Onsdag 13. juni 2001

Max Havelaar logo

Kl. 7.50
Max Havelaar på vej ud af Danmark
Danmarks mest kendte mærke for bæredygtighed, Max Havelaar-mærket, er måske på vej væk fra butikshylderne, skriver Forbrugerrådets Tænk+Test i sit juninummer. Efter seks år på markedet har Max Havelaar endnu ikke fået den gennemslagskraft, som skal til for at blive helt selvfinansierende. Ifølge bladet føler fonden bag mærket sig svigtet af stat og detailhandel og vil uden et økonomisk spark lade Max Havelaars elefanter forsvinde ud af Danmark. 

Tirsdag 12. juni 2001

Kl. 15.30
FDB skærper kravene til leverandørerne
For snart ti år siden lagde FDB hylder til det hidtil største salgsboom for økologiske fødevarer. Nu skærper detailkæden sin miljøprofil ved at stille skrappere krav om produkter fri for farlige stoffer i papir, glas, plast, gummi, tekstiler, træ, metal og læder, skriver Politiken i dag. Leverandørerne skal samtidig gøre rede for, hvordan selve produktionen påvirker miljøet. Greenpeace roser FDB for først at gå forrest med økologi og nu også med at rydde ud i farligt vareindhold som cadmium, bly og andre tungmetaller.
Kl. 14.10
Fremstød for dansk økologi i Sverige og USA
På baggrund af den før omtalte lovende rapport om mulighederne for at øge dansk økoeksport til Sverige er Økologiens Hus og Landbrugsraadet gået sammen om et kontakt-fremstød i denne uge, hvor danske virksomheder møder svenske indkøbere. Virksomhederne får blandt andet afklaret deres stilling i forhold til den KRAV-certificering, som de mest interessante samhandelspartnere kræver.

Økologiens Hus og Landbrugsraadet står også bag et fremstød for danske økologiske fødevarer på messen Fancy Food i New York 8. - 10. juli. Fremstødet er opbygget i tre moduler: selve messen, kontaktmøder og besøg af en amerikansk indkøberdelegation i Danmark i starten af september.

KRAVs logo

Kl. 11.35
Kun få flere landmænd i KRAV
Ved udløbet for fristen i år havde den svenske økokontrolorganisation KRAV fået 375 nye tilmeldinger, men fratrukket frafaldne bedrifter viste nettostigningen kun otte flere end sidste år, oplyser Ekologiska Lantbrukarna i sit seneste nyhedsbrev. KRAV havde regnet med større stigning, men påpeger, at antallet af tilsluttede bedrifter har været relativt konstant de seneste år, mens det samlede areal og antallet af dyr hele tiden er steget. Om det også forholder sig sådan i år, vides endnu ikke.

Kl. 9.25
Frist for ansøgninger til forarbejdningsstøtte udsat
Direktoratet for Fødevareerhverv har forlænget fristen for ansøgninger til Forarbejdningsordningen - om støtte til at forbedre forarbejdningen og afsætningen af jordbrugsprodukter - til torsdag den 6. september 2001. Tilskud ydes blandt andet til investeringer i forarbejdningen af økologiske fødevarer. Udsættelsen sker, fordi det planlagte møde 20. juni 2001 i Det Rådgivende Udvalg først bliver holdt den 27. september 2001.

Mandag 11. juni 2001

Kl. 16.10
Økologisk kampagneoffensiv til efteråret
Til efteråret går danske økologiske oksekøds- og mejerivareproducenter ud i en - længe savnet - offensiv med hver sin kampagne for at få flere forbrugere til at lægge deres varer i indkøbskurven. Økologiens Hus og de økologiske brancheforeninger starter i august med et pressefremstød, oplyser husets markedskonsulent Gitte Hvoldal til ØkoWeb Danmark. Blandt andet vil en speciel "pay off" hjemmeside ligge på nettet frem til december. Mejerikampagnen - et samarbejde mellem ØBM, Mejeriforeningen og Økologiens Hus - sætter i september og oktober kraftige reklamespots på tre landsdækkende TV-kanaler under den fælles titel "Det' økologik".  Oksekødskampagnens aktører hedder Hanegal og Friland Food, som med hjælp fra det tidligere omtalte demonstratice-korps fra 1. oktober vil henvende sig direkte til forbrugerne ude i detailhandelen.

FDB's Kvickly og Superbrugsen står sammen med ISO og Irma på rollelisten som de tilstrækkeligt velassorterede butikskæder, der hidtil har vist interesse for sagen. Brancheforeningerne har afsat fem millioner kroner til mejerikampagnen og 850.000 kroner til oksekødskampagnen - heraf er en del finansieret via Fødevareministeriets nye Innovationslov. 

Kl. 12.05
Landbrugets tilsprøjtning af naboer op i Folketinget
Spørgsmålet om landbrugets utilsigtede sprøjtning af naboarealer - omtalt 28. maj - er nu rejst i Folketinget af formanden for Miljøudvalget, SF'eren Jørn Jespersen, skriver Landsforeningen Praktisk Økologi på sin hjemmeside. Landboforeningerne har forpligtet sig til at løse problemet, der også rammer økologisk jord, men Jespersen kritiserer deres udspil for at være for slapt. Miljø- og energiminister Svend Auken har lovet at se på sagen. Samtidig efterlyser Praktisk Økologi haveejere, som rammes af sprøjtende naboer - og som tør sige det åbent. En enkelt haveejers ulykkelige skæbne startede sidste efterår foreningens indsats mod problemet.

Fredag 8. juni 2001

Kl. 15.20
Løsning fundet på svamp i økologisk korn
Nye forsøgsresultater ved Danmarks Jordbrugsforskning konkluderer, at tromletørring ved bestemte temperaturer løser problemet med økologisk korns større sårbarhed over for svampeangreb. Kornet må som bekendt ikke sprøjtes, og et fugtigt klima - som i år - fremmer svampevækst og dannelse af giftige toksiner. Forsøgene, der er gennemført på rug med tromletørring i fire-seks minutter ved 300 grader, har vist sig meget effektive over for svampene, uden opvarmningen har skadet kornets næringsindhold eller bageegenskaber. Tromletørring kan måske også bruges til økologisk sædekorn, hvor store mængder nogle år går tabt som følge af svampeangreb. Det vil de fortsatte forsøg afdække i det forskningsprojekt, der løber frem til 2005, i regi af Forskningscenter for Økologisk Jordbrug.
Kl. 10.15
Arla smider ØkoMælk ud af Bilka og Føtex
ØkoMælk har flere gange provokeret mejerigiganten Arla Foods. Men nu tyder meget på, at prisen for provokationerne skal betales. 1. oktober overtager Arla leverancerne af økologisk mælk til Bilka og Føtex. Ifølge Ritzaus Bureau betyder det et fald i det lille mejeris indtægter på 65 procent. Både i Mejeriforeningens nyhedsbrev og i Arlas egen pressemeddelse henvises til den succesfulde lancering af Minimælken som en af grundene til, at Arla foretrækkes fremfor ØkoMælk. Herudover citeres Dansk Supermarkeds informationschef Poul Guldborg for, at det er Arlas evne til at produktudvikle og markedsføre inden for det økologiske område, der er årsag til valget af hovedleverandør.

Den forklaring er næppe populær i Vejen, hvor man netop har gjort meget for at være foran - ikke mindst med lanceringen af den såkaldte 100 procents mælk. Arla er i forvejen leverandør af økologisk mælk til Netto, men overtager med den nye kontrakt også Dansk Supermarkeds to øvrige kæder.

Torsdag 7. juni 2001

Danske forbrugere og økologiske fødevarer

Kl. 16.25
I god tro bragte vi tidligere konklusionerne på den ny undersøgelse. Men der var tale om en misforståelse, og vi har derfor været nødsaget til at fjerne kapitlet fra nettet igen. Vi må i stedet anbefale at købe bogen. Tillykke til dem, som nåede at læse den indtil nu.

Kl. 13.30
Ny undersøgelse om de økologiske forbrugere
Flere aviser har i de seneste dage skrevet om en ny undersøgelse om den økologiske forbrugere. Blandt andet Jydske-Vestkysten en artikel under overskriften "Økologi er for de få". Denne artikel er via Ritzaus Bureau blevet bragt i andre medier også, og den fokuserer blandt andet på, at økologien har fået flere modstandere i de senere år. Flere i branchen, herunder undersøgelsens hovedforfatter Suzanne Beckmann, har været noget utilfredse med den måde rapporten er blevet refereret på. Suzanne Beckmann har derfor udsendt en pressemeddelelse, som ØkoWeb'en har valgt at lægge på nettet. Her fremhæver hun blandt andet et resultat fra undersøgelsen, som viser, at "Den økologiske forbruger" ikke findes. Herudover bringer vi rapportens afsluttende kapitel, som rummer rapportens konklusioner.

Rapporten, Danske forbrugere og økologiske fødevarer, blev første gang omtalt på ØkoWeb'en d. 29. august sidste år, da Suzanne Beckmann fremlagde nogle foreløbige konklusioner i forbindelse med en midtvejsrapport. Rapporten har navnet Øko Foods II, idet den er en opfølgning på undersøgelsen Øko Foods I, som Suzanne Beckmann udgav i 1991.

Nordjyllands Amt

Reboot Awards

Kl. 12.25
Priser til økovirksomheder
Næsten 30 års kompromisløs indsats har givet Aurions bagermester Jørn Ussing Larsen og hans i dag 32 medarbejdere Nordjyllands Amts miljøpris 2001. Prisen tildeles for gennemført miljøvenlig virksomhedsledelse, hvor ikke blot råvarerne er økologiske - eller sågar biodynamiske - men alle led i produktionen tager vare på mijøet med blandt andet brug af solvarme, stokerfyr, genbrugskasser, affaldssortering og regnvandsopsamling. Interesserede kan opleve det prisværdige mølleri kværne, når bageriet holder åbent hus søndag den 17. juni.

Ved årets uddeling af Reboot Awards - med egne ord "nettets Oscar" - vandt Aarstiderne en reboot for "Bedste e-commerce", blandt andet for at have gjort, hvad "FDB og Dansk Supermarked tøver med: At lave kreativ e-business med dagligvarer." Juryen fandt ikke Aarstidernes hjemmeside specielt innovativ, men at solid e-handel og gode salgsresultater er bedre end et superflot website og intet salg. 

Onsdag 6. juni 2001

Kl. 16.00
Ny aktionsplan for Sverige
Der er tilsyneladende gået mode i økologiske aktionsplaner - denne gang hos vore svenske naboer, hvor Jordbruksverket, regeringens ekspertmyndighed på det landbrugspolitiske område, i tæt samarbejde med den økologiske bevægelse har udarbejdet en ny aktionsplan. Et af regeringens mål er at fordoble det økologisk dyrkede areal til 20 procent frem til år 2005, oplyser Jordbrugsverket i en pressemeddelelse i dag. Den 105 sider lange aktionsplan kan downloades i pdf-format.
Kl. 12.20
Ny hjemmeside om nye proteinafgrøder
Brancheforeningen for økologisk planteavl tog i maj fat på demonstrationsprojektet "Proteinafgrøder i økologisk jordbrug" (omtalt 20. april) - hvilket konkret betyder, at seks økolandmænd har sået blandt andet lupin, soja, hestebønne og quinoa på deres marker med sigte på at styrke dansk produktion af foderafgrøder. Projektet har netop åbnet sin egen hjemmeside om projektet, om markvandringer ud blandt de nye afgrøder, om udviklingen i tekst og fotos, og - efter høst - projektets resultater.

Dorte Ruge
Dorte Ruge

Kl. 11.40
Øko-demo'er starter op igen
Det er nu igen muligt for virksomheder at købe øko-demonstrationer på timebasis. Økologisk Landscenter har startet et korps på en snes demonstratricer (m/k), fordelt over hele landet. De har alle modtaget kurser i økologi, forbrugeradfærd og salg og kan benyttes i alle virksomheder. Leder af korpset er den tidligere naturvejleder Dorte Ruge. Korpset vil sandsynligvis få sin første større opgave, når FDB senere på sommeren gennemfører den såkaldte Øko-karavane, hvor markedsaktiviteter flyttes fra butik til butik landet igennem.

Korpsets dannelse er nærmest en slags genfødsel. Det er kun et par år siden, at landscentret nedlagde sit demonstratrice-korps, fordi det var i konflikt med de store statstilskud til Økologiens Hus. Nu bidrager Den Grønne Jobpulje så til at genskabe, hvad Direktoratet for FødevareErhverv krævede fjernet. Så går tiden jo med det.

I pausen var en af de potentielt store kunder til korpset - Hanegal - nødsaget til - med hjælp fra Direktoratet for FødevareErhverv - at etablere sit eget korps i forbindelse med testmarkedsføring af pålægsprodukter. Den gode historie herfra er, at det aktive salg i butikkerne virkelig har en stor effekt. Hanegals salg af pålægsprodukter steg på et år med 44 procent. Det skal sammenlignes med det tilsvarende salg for fersk kød - som ikke blev demonstreret i butikkerne. Her faldt salget fem procent.

Tirsdag 5. juni 2001

Kl. 14.05
Københavner-deklarationen bliver engelsk valgtema
Soil Association, det økologiske områdes mest ihærdige aktør i Storbritannien, udfordrer landets politiske valgkandidater på deres holdninger til fremtidens landbrug, fremgår det af en nylig pressemeddelelse. Udfordringen kommer som reaktion på politikernes manglende fokus på emnet i valgkampen, trods meningsmålinger om at den halve befolkning ønsker omlægning. Soil Association vil have alle partier til at underskrive Københavnerdeklarationen (omtalt 14. maj) og forpligte sig til at realisere en europæisk aktionsplan for økologisk landbrug. Alle parlamentsmedlemmer har fået en kopi af Soil Associations eget oplæg til en britisk aktionsplan og et brev fra direktør Patrick Holden om, hvorfor de bør støtte planen, hvis de bliver valgt. Desuden opfordres alle borgere til at konfrontere politikerne overalt i valgdebatten med direkte spørgsmål om, hvorvidt de vil bakke op om økologien.

Fredag 1. juni 2001

Ø-mærket

Kl. 11.35
Vuf for en nyhed:
Ø-mærke på hundeskålen

Næste jul bliver første gang, der lovligt kan bruges Ø-mærker på juletræet. Og hvis lænkehunden skal have ekstra sul, kan den allerede nu få det med Ø-mærke. Plantedirektoratet har udsendt en ny bekendtgørelse, som for første gang gør det muligt at bruge Ø-mærke på nonfood produkter, som er produceret efter de økologiske regler. Samtidig har Fødevaredirektoratet udsendt en ændring til bekendtgørelsen om økologiske fødevarer, så hunde- og kattemad for fremtiden er omfattet af reglerne for økologiske fødevarer - og derfor også kan mærkes med Ø-mærket.

Kl. 10.30
Ø-mærket bliver måske privatiseret
Fødevareminister Ritt Bjerregaard overvejer nu at flytte ansvaret for udforming og administration af de økologiske regler bag Ø-mærket fra staten til et privat organ, skriver Økologisk Jordbrug i dag. Sigtet med et skifte er først og fremmest at få det danske kontrolsystem internationalt godkendt med en IFOAM-akkreditering, som vil lette eksporten til store markeder som England, Sverige, Tyskland og Holland. Hvis skiftet bliver aktuelt, kan Landsforeningen Økologisk Jordbrug komme til at spille en central rolle, og direktør Paul Holmbeck hilser da også ministerens initiativ med glæde. Han fremhæver flere fordele ved en privatisering af reglerne, blandt andet at det vil gøre det muligt at opretholde et forbud mod de E-numre, som EU vil tillade i økologiske varer.  
ØkoMælk A/S
18. juni
* Kælve-og løbekvier sælges
Se Rubrikannoncerne

14. juni
* Italienske appelsiner, citroner og olivenolie sælges
Se Udlandskontakter
* Økokonsulent/bygger søger arbejde
* Andelshavere til tjekkisk økolandsby / kursuscenter søges
* Gæslinger købes
Se Rubrikannoncerne
* Investorer til urte- og krydderiavl i Rumænien søges
Se Udlandskontakter

13. juni
* Simmentaler m/ kalv sælges
Se Rubrikannoncerne

12. juni
* Mindre gård sælges
Se Rubrikannoncerne

8. juni
* Kantareller og bær fra Estland
* Tørret og frossen frugt og grønt fra Tyrkiet
Se Udlandskontakter

7. juni
* Noteringen på smågrise er uændret
Se Noteringerne

5. juni
* Bygger af masseovn søges
Se Rubrikannoncerne

4. juni
* Hus og jord søges ved Vordingborg
Se Rubrikannoncerne

3. juni
* Bolig søges hos sydsjællandsk økolog
Se Rubrikannoncerne

1. juni
* Smågrisene stiger med 23 kr.
Se Noteringerne
* Driftsleder / medejer søges
Se Rubrikannoncerne

Vil du vide, hvad der er sket endnu tidligere? Så klik her